Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook
FILMRECENSION

CONAN THE BARBARIAN

Jason Momoa drar på sig skinnkallingarna och försöker överglänsa gamle Arnold i en sanslöst blodig och slafsig nyinspelning av originalet. Dessvärre med katastrofalt resultat.


Filmen:
I brist på nya idéer letar filmbolagen i sina gamla arkiv för att hitta något smaskigt att göra en re-make av och förhoppningsvis locka nostalgitörstande 40-åringar till biodukarna igen. Nu har turen kommit till den snart 30 år gamla filmen Conan the Barbarian som startade upp Arnold Schwarzeneggers vansinnigt framgångsrika actionfilmskarriär i Hollywood. Bakom rodret har vi denna gång regissören Marcus Nispel. Ett inte alltför upphetsande regissörsval då han låg bakom de ytterst mediokra ny-versionerna av Fredag den 13e och Motorsågsmassakern. Men ska vi säga tredje gången gillt?

Förväntningarna inför nyinspelningen av Conan the Barbarian var sunt låga, förvisso eggade trailern nostalgi-tarmen med snabba och våldsamma klipp men genom åren har man lärt sig att inte lita på trailers. Mina farhågor besannas omgående. Trots Morgan Freemans härliga berättarröst i inledningen brakar det ihop direkt. Fantasyförfattaren Robert E. Howards snart 80 år gamla historia om den Cimmeriska krigaren har inte den saftigaste bakgrundshistorien att bjuda på men Arnold-versionen från 1982 försökte åtminstone ge en. Marcus Nispel har i alla fall ingen ambition att inviga oss i Conan-världen utan kör igång i 150 knyck redan från scen ett. Stackars Conan slits ur sin mammas mage och växer upp till en hämndlysten muskulös mördarmaskin som vi får se slåss mot allehanda fantasimonster filmen igenom.

En Conan-film ska givetvis vara brutal och blodig men det måste göras med någon form av finess. Att bara mata på med monoton ond bråd död i 2 timmar är inte rätt väg. Marcus Nispels totala brist på fantasi gör Conan the Barbarian till en plågsam filmupplevelse. Det överdrivna slafsvåldet är förvisso stundtals snyggt korrigerat men samma sak i 2 timmar blir påfrestande. Den substanslösa storyn med kräkdialog och avsaknad av humor är inte något jag går igång på. Conan spelas av Jason Momoa som vi nyligen sett i Game of Thrones och rent fysiskt passar han perfekt in i rollen. Men i Conan the Barbarian framställs han som en osympatisk blodtörstig muskelmördare utan samvete och totalt personlighetsbefriad och ointressant. Skådespeleriet lider överlag av överspel och kemin mellan Rachel Nichols som spelar Conans flirt och Conan själv är totalt obefintlig. Det enda ljuset i mörkret är att få se Ron Perlman i rollen som Conans pappa.

Conan the Barbarian är en övertydlig och förutsägbar skitfilm med balla effekter och stridsscener men inget mer. Jag saknar Arnolds tysk-skrikiga repliker.

Bilden:
Conan the Barbarian må vara en usel film men snygg är den. Den Frank Miller-doftande dystopiska skildringen av Robert E. Howards fantasyvärld krossar det mesta på Blu-ray. Det är sanslöst skarpt och detaljnivån är otrolig. Färgpaletten drar åt det varmare hållet och kombinerat med det fina make-up arbetet är det riktigt snyggt. Conan the Barbarian på Blu-ray är en visuellt slående actionfest. Filmen levereras på en BD50 med AVC-kodec och formatet är 2,35:1.

Ljudet:
Det finns mycket att anmärka på Conan the Barbarian som film men visuellt och ljudmässigt går det inte att klaga på något. På ljudsidan har vi en DTS-HD Master Audio-mix som kaxigt skriker referensmaterial och det är bara att låta sig hänföras. Den intensiva ljudmixen har knivskarp upplösning med detaljerat register över lag och härlig bas. Full pott!

Extramaterialet:
Fyra kortare featurettes är det som erbjuds. En som handlar om författaren Robert E. Howards alltför korta liv och två om stridsscenerna och stuntinsatserna. Den mest intressanta featuretten är den som handlar om hur de försökt vara grundmaterialet så troget som möjligt.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
Hjärndöd och förutsägbart skräp, men bilden och ljudet är tipptopp.
BETA +