Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

The Chronicles of Riddick

Vin Diesel sväller hela vägen från filmduken till Xbox. Svenska Starbreeze sköter den pumpade hjältens TV-spelsdebut.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För ett par år sedan överraskade Vin Diesel med actionfilmen Pitch Black. En smått ordinär actionfilm där hjältarna flydde undan mörkret och dess invånare spetsades av ett utförande som inte var lika blödigt och ordinärt som Hollywood-doktorerna brukar ordinera. Dessutom porträtterade den träige Vin Diesel en cool karaktär, Riddick, utan överdrivna hjältedrag. Riddick besatt dessutom en fysisk fördel vi andra bara kan drömma om. Hans ögon kunde tränga genom mörker som om det vore vanligt dagsljus. En fördel som bland annat gjorde honom till en bättre mördare. Riddick i sig, gestaltad av Vin Diesel har visat sig vara en utomordentlig karaktär att basera ett spel på. Med sitt mejslade yttre passar Riddick perfekt i sin nästa actionroll.

Denna gång handlar det om förstapersonsskjutaren med namnet The Chronicles of Riddick. Riddick är den första delen i en serie kan man säga. Den första filmen Pitch Black utgjorde tredje delen, och den kommande filmen som bär samma namn som spelet, kommer att utgöra del två i denna serie. I spelet är konceptet enkelt. Riddick har förts till Butcher Bay. Universums hårdast bevakade och mest rymningssäkra fängelse. Här kan Riddick inte bara sitta och vänta på att få leka fånga tvålen med de andra fångarna i duschrummet. Bättring måste ske och Riddick ska helt enkelt fly. Spelarens uppgift är att leda Riddick genom och förbi vakter, fångar och annat som är tillräckligt dumt för att stå i vägen.

Lars Johansson som leder utvecklingen av spelet kan vi förvänta oss ett hopkok av både action, äventyr och lönndom. Vi får uppleva en hård och skoningslös värld genom Riddicks egna ögon, självklart utrustade med ett par snitsiga solglasögon. I denna värld handlar det om att försöka överleva till varje pris. För att kunna klara sig utanför sin trygga cell krävs det att man avväpnar vakter och utnyttjar deras vapen mot dem själva. Något som kompliceras av att mycket i fängelset, inklusive vapnen, aktiveras med hjälp av vakternas DNA. Något som mycket väl kan komma att råda bot på problemet där många andra förstapersonsskjutare faller i en fallgrop, det tvådimensionella tänkandet i spelutförandet.

För att allt ska kännas autentiskt återfinner vi självklart karaktärer från filmerna i spelet. Skådespelare har hämtats från såväl Pitch Black som filmen Chronicles of Riddick, både för att digitalt återskapas i spelet, men även för att bidra med sina röster. Något som självklart ger mer trovärdighet och bättre passform åt spelet. Nu när det ändå skapas för att passa in i en serie. Grabbarna och tjejerna på Starbreeze har snart jobbat i två år med att förverkliga The Chronicles of Riddick, och allt har skett i samspel med filmmakarna för att på så sätt skapa en så sammanhängande helhet som möjligt. Spelet och nya filmen Chronicles of Riddick förväntas lanseras senare under året, så nära som varandra som möjligt.

Detta är en annons:

Tekniskt sett visar Chronicles of Riddick upp en imponerade grafisk kung fu. Dynamiskt ljus, bumpmappade ytor och andra fina uttryck som de flesta av oss knappt förstår präglar förhandssnacket från Starbreeze. Det vi i korthet behöver bry oss om är att det i klartext ser skitsnyggt ut. Det är inte långt bort att börja dra linjer till exempel id Softwares Doom 3 som även det ser farligt bra ut, rent tekniskt. En liten varningsflagga är kanske att all plast, metall och sten alltid ser underbar ut. Men när det handlar om att gestalta levande vävnad är det inte alltid fulländat, inte av det vi har sett. Mitt i all skitsnygghet ser det lite stelt och sterilt ut. Dock tvivlar inte på potentialen hos de anställda på Starbreeze som faktiskt lyckades bra med sin konsoldebut Enclave hösten 2002. Även om jag kanske står relativt ensam om att gilla Enclave som spel, överskuggar det inte faktum att det finns ett ruskigt begåvat gäng bakom såväl Riddick som de andra titlarna under utveckling. Vi ser fram emot att se och höra mer av Riddick, och vi lovar att återkomma med en provspelning i framtiden.

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher BayThe Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Relaterade texter

1
The Chronicles of Riddick

The Chronicles of Riddick

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jesper Karlsson

Vin Diesel sväller hela vägen från filmduken till Xbox. Svenska Starbreeze sköter den pumpade hjältens TV-spelsdebut.



Loading next content