Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Saints Row IV

Saints Row IV

Det fjärde spelet i Saints Row-serien erbjuder en underhållande upplevelse men är samtidigt väldigt likt de föregående spelen. Kan superkrafter och utomjordingar verkligen räcka denna gång? Vi tog en spelet på en testkörning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I de första två Saints Row-spelen spelade du som en fjantig gangster. I Saints Row: The Third spelade du som en känd, fjantig gangster. I Saints Row IV spelar du som en gangster-president som tar upp kampen mot utomjordingar. Oroa dig inte, det där var ingen spoiler; utvecklarna avslöjade detta för länge sedan. Trots denna riktning fortsätter serien som just Saints Row, oavsett om du gillar det eller inte.

Fem minuter in i spelet kommer jag på mig själv med att le. Jag är en gangster och en spion åt regering på samma gång och mitt mål är att jaga rätt på någon slags galning. Varför detta uppdrag har tilldelats mig och mina trogna gangsterkompisar förklarades i början. Åtminstone tror jag att det var så, men det spelar mindre roll just nu. Jag hittar hur som helst psykopaten och kastar ner honom i marken. Spelet beordrar mig att knapphamra på min handkontroll enligt instruktioner. Quick time, baby, lots of it. Allt medan majestätiska trumslag hjälper till att spela en ljudslinga som är misstänkt likt ett särskilt Battlefield-tema. Det är en billig stämningshöjare, men det fungerar. Skamlösa parodier av stortitlarna Call of Duty, Battlefield och även Mass Effect.

Saints Row IV
Gillade du Mayhem-uppdragen i det tredje spelet? Bra. Då kommer du att älska att göra kaos med mech-robotar.

En stund senare blir jag illa tvungen att upprepa quick time-proceduren för att plocka upp en tidning framför mig; du kan ju inte göra annat än att älska något sådant. I alla fall - mina försök till en inte-så-hemlig agent bidrar till att jag får äran att agera president av de Förenta Staterna. Det Vita Huset är fylld till bredden av skjutvapen, lila tapeter och strippstänger. Jag själv är på väg mot ett publikt framträdande när alieninvasionen tar sin början. Jag försöker att hålla inkräktarna borta med hjälp av de anti aircraft-pjäser som jag nyss installerade, men de visar sig vara till föga nytta. Jag kan inte hålla monstren tillbaka. Kanske tyckte du att det tredje spelet i serien var lite väl over-the-top? Faktum är att det knappt kan jämföras med det här. Oavsett stilen håller bra röstskådespel och humor uppe mitt intresse.

Detta är en annons:

Efter en twist i handlingen, som jag inte kommer att avslöja idag, befinner jag mig tillbaka i Steelport. Det stämmer - samma stad som i det förra spelet. Faktum är att det verkligen är exakt samma stad som den vi besökt förr. Förutom att den nu är invaderad av aliens har staden inte förändrats det minsta. Åtminstone av det jag har fått se. Det är en lat inställning för en uppföljare. Det är inte heller särskilt mycket vackrare än det förra spelet. Lite möda har lagts åt att förbättra ljuseffekterna och reflektionerna men allt som allt ser det ut som Saints Row: The Third. Det ser inte ut som en titel till nästa generations spelkonsoler direkt, det är ett som är säkert.

Saints Row IVSaints Row IV
Volition flörtar med 1940 -och 50-talen vid ett tillfälle i Saints Row IV.

Samtidigt är det ett roligt spel och i slutändan är det viktigaste just underhållningsvärdet. När utvecklarna utannonserade spelet förklarades det att du kommer att leka runt med superkrafter denna gång och det tar ingen lång stund innan de dyker upp. Du kan hoppa hundratals meter, springa fortare än någon bil och flyga från hustak till hustak. Influenserna från spel såsom Prototype är självklara, men det fungerar fortfarande och är implementerat på ett sätt att det fortfarande känns som just Saints Row. Staden har inte ändrats, men du får åtminstone möjligheten att uppleva den på ett annat sätt. Musiken, menyerna och den generella spelkänslan från seriens föregående titlarna finns kvar. Det är ett sandlådespel med allt vad det innebär, med sin egna skamlösa identitet. Oavsett om du gillar det eller ej. Problemet här är dock att spelare som köpte det föregående spelet redan har upplevt Steelports alla turistattraktioner.

Om man knyter ihop det hela har Saints Row IV endast två genuint positiva tillgångar. Turligt nog är det två viktiga sådana. Handlingen verkar rolig och spelbarheten känns precis lika kul. Om intensiteten bibehålls hela spelet igenom är vi garanterade en underhållande, självbelåten och framför allt galen åktur. Om du är en person som går igång på det kommer Volitions nästa spel inte alls att göra dig besviken. Om du istället suktar efter ett spel med överraskande innovativa lösningar och en helt ny värld att utforska kommer inte den här koppen te att smaka särskilt bra. Med de förväntningar erbjuder inte Saints Row IV något mer än vad ett valfritt tilläggspaket till det tredje spelet skulle ha gjort.

Detta är en annons:
Saints Row IV
Saints Row IV kommer att försöka pressa serien åt olika, nya riktningar jämfört med tidigare.

Med det sagt kan utvecklarna mycket väl ha något ess i skjortärmen kvar. Den förhandsversion vi har lagt våra vantar på inkluderar trots allt bara de första få timmarna av spelet. Kanske får vi utforska nya, fräscha omgivningar vid sidan av Steelport-röjandet? Handlingen kan mycket väl utvecklas i en sådan riktning, men det är omöjligt att veta helt säkert. Om så är fallet kommer spelet att bli markant bättre. Det skulle fungera mycket väl på sitt eget lilla galna vis, framförallt med tanke på det minskade fokuset på sexleksaker och mer rampljus åt satirskämt.

Svaret får vi när Saints Row IV når spelhyllorna den 23 augusti för PC, Playstation 3 och Xbox 360. Vid den tidpunkten har du läst den slutgiltiga domen här på Gamereactor.

Denna förhandstitt är baserad på PC-versionen av spelet och testades med högsta möjliga inställningar på följande rigg: Intel i5-760 quad-core @3 GHz, 8 GB RAM, AMD HD 7970 3GB.

Saints Row IVSaints Row IVSaints Row IVSaints Row IV

Relaterade texter

Saints Row IVScore

Saints Row IV

RECENSION. Skrivet av Tobias Garsten

Vi har tagit en paus från allt vad vardagsliv och tristess innebär i den obönhörligt löjliga värld Volitions senaste spel bjuder på. Följ med Tobias till Saints Row IV:s galna värld.



Loading next content