Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Borderlands: The Pre-Sequel

Borderlands: The Pre-Sequel

Gearbox och 2K Australia utvecklar ett helt nytt Borderlands, men det är inte fråga om någon regelrätt uppföljare. Vi bjöds in till London för att kika närmare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ryktena visade sig alltså stämma; ett nytt Borderlands, utvecklat genom ett samarbete mellan Gearbox och 2K Australia, är på väg redan i år, ska ta plats mellan det första och andra spelet i serien och släppas uteslutande till PC, Playstation 3 och Xbox 360.

Valet att strunta i de nya konsolerna kan komma som en överraskning, men Gearbox Randy Pitchford poängterar att det finns färre Playstation 4- och Xbox One-enheter än antalet sålda Borderlands 2-exemplar och att det därför inte skulle löna sig med ett generationsförgrenande multiformatsläpp. "Det är inte gratis att utveckla till de nya konsolerna", fyller han i.

"Vi vill spendera våra resurser på själva spelet", menar han innan han förklarar att det är svårt att blunda för faktumet att nästan alla som äger Playstation 4 eller Xbox One har Playstation 3 eller Xbox 360 ståendes i spelhyllan, också.

Borderlands: The Pre-Sequel
Här står två hundliknande djur och dräller och väntar på Borderlands 3, men medan de väntar kan det vara fördelaktigt att kika närmare på Borderlands: The Pre-Sequel som släpps redan i år.
Detta är en annons:

På samma sätt som Arkham-serien hölls levande tack vare att Warner utvecklade Batman: Arkham Origins samtidigt som Rocksteady fokuserade på kommande Batman: Arkham Knight har Gearbox överlämnat merparten av ansvaret till 2K Australia; en studio som kan stoltsera med att ha haft ett finger med i utvecklingen av Bioshock Infinite.

Vad vi har, därmed, är en helt ny titel som står på egna ben. Inget DLC, men definitivt inte Borderlands 3. Pitchford är stenhård på den punkten, och när han berättar att det inte skulle kunna vara Borderlands 3 "för att det inte är till den nya generationens konsoler" kan vi sluta oss till att en tredje del är på väg och att den mycket riktigt kommer att rikta sig till Playstation 4- och Xbox One-spelarna (och troligtvis PC-spelarna förstås).

Borderlands: The Pre-Sequel
Den grafiska stilen känns igen, och det är ju inte så konstigt när spelet trots allt utvecklats i en modifierad version av Borderlands 2-motorn.

Borderlands: The Pre-Sequel körs på en modifierad version av Borderlands 2-motorn och erbjuder fyra spelbara karaktärer som fans av serien nog känner igen - men aldrig kunnat spela som förut. Dessa är Athena (från DLC-paketet The Secret Armory of General Knoxx), Wilhelm (den första bossen i Borderlands 2), Nisha The Lawbringer (innan hon blev sheriff i Lynchwood) och Claptrap (vars kamerahöjd ska vara lägre än de andras i stil med Oddjob från Goldeneye 007).

Detta är en annons:

Kvartetten kommer att jobba för Handsome Jack och skjuta sig fram över Pandoras måne i syfte att återhämta den H-formade rymdstationen som dominerade himlavalvet i Borderlands 2. Handsome Jack, för övrigt, är en rätt sympatisk figur inledningsvis, men under äventyrets gång ska vi få se honom bli den skitstövel vi känner honom som idag.

Borderlands: The Pre-Sequel
Ett välriktat skott på en syretub är både taskigt och effektivt när man befinner sig på månens yta.

Nya miljöer till trots ser det här ut precis som Borderlands 2, när jag sätter mig för att spela. Samma tecknade design, samma användargränssnitt, samma extravaganta färger. Ny är dock mätaren som håller koll på mängden syre som finns kvar att leva på utanför de baser som ligger utspridda längs med månens yta. Efter 150 sekunder är syret slut, och det står klart att jakten på luft kommer att bli en viktig beståndsdel i Borderlands: The Pre-Sequel.

Störigt, men att vara på månen har sina fördelar också, och jag pratar då naturligtvis om gravitationen. Ett hopp resulterar nu i betydligt längre tid i luften, något som utnyttjats i bandesignen där stora kratrar utgör hisnande hinder på vägen. På samma sätt kan en granat ställa till det ordentligt för en fiende som helt sonika försvinner ut i rymden.

Borderlands: The Pre-Sequel
En fiende av typen "mindre vacker" och hans två kamrater passar på att sväva ovanför en sjö och en svamp.

Jag hinner träffa på mängder av fiender under den korta demonstrationen; allt från svaga plundrare och totala dårar till astronauter och en boss kallad Red Belly som sparkar ut mig och mina kompanjoner i rymden. Samtliga är designade enligt typiska Borderlands-principer, och eftersom att spelet utvecklas i Australien har de alla begåvats med lämplig dialekt.

Athena klassas som Gladiator i spelet medan utvecklarna refererar till henne som "tank". För mig påminner hon mest om Captain America med sin sköld som kan kastas på fiender för att sedan återkomma likt en magnetisk bumerang på steroider. Satsar man rätt i färdighetsträdet kan skölden dessutom studsa på flera fiender innan den kommer tillbaka, och det pratas kort om kinetiska färdigheter innan utvecklarna plötsligt når en vägg där man inte kan berätta mer. Jag förväntar mig mer om de övriga karaktärerna inför lanseringen som mest troligt sker i vinter.

Borderlands: The Pre-Sequel
Den här pistolen ser ut att ha hämtats direkt ur Mass Effect. Athena, å sin sida, ser ut att ha tränat benen på samma gym som Chun-Li, om än ett par dagar färre i veckan.

Man pratar inte om spelets storlek, men det går att ana att det inte rör sig om några futtiga DLC-timmar. Ej heller berättar man om vilken studio som gör exakt vad, men efter att ha pratat med flera av utvecklarna från båda läger tycker jag mig kunna avgöra att grundkonceptet och idéerna kommer från Gearbox medan 2K Australia står för grovjobbet.

"Vi tog konceptet till månen. Det var den första grundstenen", förklarade Pitchford. "Alla förväntade sig en uppföjare, men vi ville gräva mer i Handsome Jack, och han dog ju i slutet av Borderlands 2." Det löste sig ju dessutom fint med att man därmed slapp lägga en direkt uppföljare i händerna på en annan utvecklare.

Borderlands: The Pre-Sequel
De vidsträckta, öppna landskapen skvallrar om ett långt äventyr.

"Det finns tydlig efterfrågan på mer Borderlands", fortsätter han. "Vi har inte kunnat mätta hungern med DLC, och vi har grälat internt om hur mycket tid vi bör lägga på Borderlands kontra nya titlar".

Med andra ord: det här är inte Borderlands 3, återigen, och med tanke på den vansinniga mängd DLC som Gearbox utvecklade till den andra delen är det förståeligt om man vill ladda upp batterierna och göra något annat ett tag. Vad Borderlands: The Pre-Sequel istället erbjuder är alltså något nytt från redan existerande material, och om du gillade Borderlands 2 är chanserna goda att du kommer gilla även detta. Om du hellre väntar på "den äkta varan" lär du få räkna med att vänta ett par år till.

Relaterade texter

Borderlands: The Pre-SequelScore

Borderlands: The Pre-Sequel

RECENSION. Skrivet av Johannes Leander

Johannes & co. har styrt kosan mot Pandoras måne i hopp om att lära känna Handsome Jack lite bättre. Håller vapenorgien än en gång eller är detta blott en blek för-uppföljare?



Loading next content