Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Super Smash Bros for Wii U

Super Smash Bros 4

Nintendo har släppt mängder av information om nästa del i Super Smash Bros-serien. Oliver har lusläst och sammanfattat det viktigaste i en mustig förhandstitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I år är det så mycket som sex år sedan vi såg ett nytt spel från Super Smash Bros-serien. Det är lätt att glömma det, men det är ovanligt att vi får fler än ett spel från de större Nintendo-serierna per konsolgeneration. Just Super Smash Bros-spelen har inte ens funnits att spela på de bärbara maskinerna, till skillnad från exempelvis Mario Kart.

Super Smash Bros for Wii U
3DS-versionen kommer släppas i sommar medan Wii U-ägarna får vänta till slutet av året för att få dubbelhoppsparka Luigi i mustaschen.

Förrän i år, det vill säga. Det fjärde tillskottet till serien kommer finnas tillgängligt på både Nintendo 3DS och Wii U innan årets slut. Eller ska man kanske säga det fjärde och femte tillskottet? Det finns en anledning till att båda versionerna inte har en gemensam undertitel som "Melee" eller "Brawl". De här spelen har istället fått de ganska fantasilösa titlarna Super Smash Bros for Wii U och Super Smash Bros for Nintendo 3DS och även om dessa i grunden har en hel del likheter finns det också många skillnader.

Medan båda spelen har en gemensam samling karaktärer att välja mellan kommer det finnas exklusiva banor och spellägen på båda sidor. På 3DS-versionen hittar vi bland annat banor som Spirit Train, hämtad från The Legend of Zelda: Spirit Tracks till Nintendo DS och Living Room, en Nintendogs-inspirerad bana komplett med en söt men inte så liten hundvalp som promenerar runt i bakgrunden. Nyligen avtäckte Nintendo det 3DS-specifika spelläget Smash Run där kämparna släpps lösa på en, för serien ovanligt stor, bana proppad med slumpmässigt genererade fiender att puckla på. Under fem minuter gäller det för alla att samla på sig så många prestationshöjande power-ups som möjligt innan den sista fajten mellan spelarna äger rum.

Detta är en annons:
Super Smash Bros for Wii USuper Smash Bros for Wii U
Namco Bandai har inte varit rädda för att ta bort gamla attacker för att ersätta dem med nya, mer balanserade alternativ.

Wii U-versionen har också sina egna banor och bland dessa hittar vi bland annat Mario Galaxy, uppenbarligen kraftigt inspirerad av rymddesignen Nintendo körde med i Super Mario Galaxy och Skyloft, Links mysiga hemby ovan molnen från The Legend of Zelda: Skyward Sword. En funktion exklusiv för Wii U-versionen är också möjligheten att innan en onlinefajt välja om man vill spela för skojs skull eller mer seriöst, varpå man matchas upp med lämpligt motstånd därefter.

De banor som kommer finnas till båda versionerna kommer se lite annorlunda ut beroende på plattformen som de spelas på. Battlefield, exempelvis, är en populär bana från föregående spel i serien kanske mycket tack vare dess simpla struktur. Det är en vanlig, statisk yta med tre övre plattformar och även om den kommer fungera på samma sätt oavsett version kommer den se annorlunda ut. På Wii U kommer bakgrunden vara mycket mer detaljerad och se överlag mer livfull ut medan den kommer att vara mer sparsmakad på 3DS.

Super Smash Bros for Wii U
De klassiska kämparna har fått sig ett nytt, fräscht utseende - vissa mer än andra.
Detta är en annons:

Bland de allra mest engagerade spelarna är det dock mest troligt Final Destination som spelas allra mest. Det är en helt platt bana utan överraskningar, plattformar eller distraktioner och den återvänder givetvis i Wii U- och 3DS-spelen. Men den godaste nyheten är att nästan alla banor i spelen har en egen "Final Destination-form" som behåller originalbanans övergripande design och färgschema men skalar bort alla överflödiga aspekter. Detta är perfekt för de som vill ha en så avskalad arena att spela på som möjligt men ändå vill ha mer visuell variation.

Mellan de olika versionerna tillkommer givetvis tekniska skillnader men det ser ut som att man lyckats utnyttja båda systemens hårdvara på ett bra sätt. Wii U-versionen kommer uppenbarligen se allra bäst ut med högupplöst grafik och, som sagt, mycket mer detaljerade miljöer. Men 3DS-versionen körs ändå i 60 bilder i sekunden och med stereoskopisk 3D trots konsolens begränsningar. Sekundära karaktärer som pokémons och assist trophies kommer till skillnad från de spelarkontrollerade kämparna renderas i 30 bilder i sekunden för att inte överbelasta systemet. Man har också gett karaktärerna tunna, svarta konturer för att göra det oundvikliga kaoset lättare att tyda på den lilla 3DS-skärmen.

Super Smash Bros for Wii USuper Smash Bros for Wii U
Nintendo är mästare i multiplayer på delad skärm och Super Smash Bros är ett av de främsta bevisen på det.

Urvalet av karaktärer kommer som sig bör vara brett även denna gången. Uppenbara klassiker som Mario, Link, Samus, Pikachu, Donkey Kong, Peach, Zelda, Yoshi, Kirby och Marth återvänder med uppdaterade utseenden och bland nykomlingarna hittar vi Mega Man, Villager, Wii Fit Trainer, Rosalina & Luma, Little Mac och den senast avslöjade Greninja. Vi kommer troligtvis få fler avslöjanden innan release och det ser som sagt redan ganska matigt ut.

Båda versionerna utvecklas med Masahiro Sakurai i spetsen som vanligt men den här gången skapas de i huvudsak hemma hos Namco Bandai som gjort sig kända för Tekken-serien. Det är därför inte helt otänkbart att förvänta sig en mer spelmekaniskt finslipad produkt. De har rört om i grytan och tagit bort flera gamla attacker som ansetts vara lite obalanserade och ersatt dessa med intressanta alternativ. Denna gången finns det heller inga karaktärer som kan byta form mitt i stridens hetta. Förut kunde exempelvis Zelda och Samus förvandlas till Sheik och Zero Suit Samus under matcherna men den här gången kommer istället dessa alternativa former finnas tillgängliga som separata karaktärer. Även Charizard återvänder som separat karaktär istället för att behöva dras med sin tränare som han (eller hon?) gjorde förut.

Super Smash Bros for Wii U
Nintendo kommer göra allt de kan för att hålla nivån så trevlig som möjligt under onlinematcherna. Om man inte sköter sig riskerar man att bli bannad.

Vi är övertygade om att Super Smash Bros till både Wii U och Nintendo 3DS kommer bli hejdundrande roliga spel men det finns fortfarande ett par frågetecken. Detta är något du kommer vilja spela med vänner och i en värld där mycket av multiplayer-spelandet förflyttats från soffan till onlinevärlden är det svårt att inte ställa sig frågan hur väl Nintendo kommer hantera deras onlinetjänst. Miiverse har varit en trevlig och mysig tjänst från början, men hur kommer det bli med röstchatt? Hur stabil kommer upplevelsen vara när man väl är inne i matcherna?

Just onlinemiljön har Nintendo fortfarande inte bevisat att de kan hantera ens tillnärmelsevis så bra som sina konkurrenter, och risken är att Super Smash Bros framgång på Wii U och Nintendo 3DS helt hänger på hur de löser det. Men potentialen finns där (som om någon har tvivlat på det) och vi ser mycket fram emot att få spendera lite kvalitetstid med de färdiga spelen när det närmar sig release.

HQ

Relaterade texter

Super Smash Bros for Wii UScore

Super Smash Bros for Wii U

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har det äntligen blivit dags att släppa lös Toon Link, Pikachu, Bowser och de andra i brutalt handgemäng i ljuvliga Nintendo-mijöer igen. Jonas Mäki och redaktionen har hårdtestat Smash Bros Wii U-debut...

1
Super Smash Bros uppdateras med patch 1.1.6

Super Smash Bros uppdateras med patch 1.1.6

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inga fler DLC-figurer, banor eller föremål planerade till Super Smash Bros for Wii U (eller för den delen till Nintendo 3DS-utgåvan), och därför är patch 1.1.6...

5
Ny patch på väg till Super Smash Bros

Ny patch på väg till Super Smash Bros

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När vi rapporterar om patchar och uppdateringar till spel är vi vana vid långa detaljerade listor. Nintendo väljer dock en annan väg och i kommande patch 1.1.5 till Super...



Loading next content