Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Ultra Street Fighter IV

Ultra Street Fighter IV

Street Fighter IV är tillbaka och denna ultra-version ska visst vara den definitiva utgåvan av spelet. Finns det styrka bakom de orden?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter regn kommer solsken heter det ju. Men i fallet med Street Fighter IV är det mer: efter solsken kommer mera solsken. Eller ännu mer korrekt: efter Super kommer Ultra. Om mindre än en månad är det alltså dags att slänga sig in i ringen ännu en gång och skrika obsceniteter åt polare och okända online-kombattanter. Capcoms Ultra Street Fighter IV är menat att vara den definitiva utgåvan av det tokhyllade slagsmålsspelet. Trots känslan av att denna kassako snart börjar sina så är det ändå på något vänster kittlande. Nya karaktärer, banor, spellägen samt en förbättrad balans i fighterna låter ju inte fy skam. I väntan på Street Fighter V såklart.

Ultra Street Fighter IV
Nya karaktären Decapre ljusar upp tillvaron.

De nya karaktärerna är ju det som fångar ögonen först av allt. En ny slagskämpe att bemästra är ju alltid av intresse helt enkelt. När jag skriver nya, då menar jag "nya". Situationstecknen får närvara då de flesta av dessa karaktärer redan figurerat, antingen som spelbar- eller endast som bakgrundskaraktär, i ett spel i Street Fighter-serien. Tre av dem (Poison,Hugo, Rolento) syntes faktiskt allra senaste i crossover-kalaset Street Fighter X Tekken och känslan av att latmasken varit framme sticker lite i bakhuvudet. Men oavsett så är de olika kombattanterna:

Poison - Den 80-talsklädda tuffingen från Final Fight är tillbaka. Med tillhörande ridpiska, kedjor och de kortaste jeansshorts självklart. Stilettklackarna verkar vara minst lika effektiva den här vändan.

Detta är en annons:

Hugo - Poison är självfallet inte ensam utan hon har plockat med sig den mindre smarte, men likväl dödligt farliga wrestlaren Hugo. Det han inte har i snabbhet har han sannerligen i styrka och med de fetaste dasslocken till labbar är han en kämpe att räkna med.

Ultra Street Fighter IV
Den unge Elena ger Blanka en snabbkurs i campouri.

Elena - Den afrikanska campouri-utövaren Elena (Street Fighter III: New Generation) är den av karaktärerna som känns mest fräsch i sin stil. Eftersom hon aldrig använder sina händer eller armar i strid, utan endast slåss med sina ben och fötter så ska det självfallet bli ett äventyr att få styra henne.

Rolento - Likt Poison så är denna slagskämpe sprungen ur Final Fight men ingen främling till Street Fighter-serien då debuten i det enorma speluniversumet gjordes i Street Fighter Alpha 2. Laddad till tusen med sin bo och sina handgranater.

Detta är en annons:

Decapre - En helt ny karaktär presenteras dessutom. Ny-isch i varje fall. Decapre syntes första gången i Street Fighter Alpha 3, men då i en introduktion som handlade om andra kämpar (Juni och Juli för att vara exakt). Denna maskklädda donna tillhör M.Bisons elitsoldater, de såkallade "Dolls", och gillar att skjuta fram någon form av knivblad ur sina händer.

Med dessa fem tillägg så hamnar antalet spelbara slagpåsar i Street Fighter IV på imponerande 44 stycken. Om det inte kommer några fler efter att Ultra Street Fighter IV släppts det vill säga.

Ultra Street Fighter IV
Det börjar bli trångt på skärmen nu när stallet växer till sig.

Vi kommer även få avnjuta flera nya platser att banka skiten ur varandra på. Hela sex stycken för att vara exakt! Pitstop 109, Mad Gear Hideout, Cosmic Elevator, Blast Furnace, Half Pipe, och Jurassic Era Research Facility är namnen på allesammans. Vid köp av spelet, digitalt eller i fysiskt format, ingår även alla hittills släppta, nedladdningsbara kostymer till alla karaktärer.

En av de mest intressanta sakerna kring Ultra Street Fighter IV är att Capcom ska ha lagt ned tid på att samla data ifrån spelare och faktiskt lyssnat på sina fans för att kunna erbjuda, i deras egna ord, "det mest balanserade Street Fighter-spelet någonsin". Med tanke på att spelkontroll och balans i slagsmålen redan känns fenomenala så är det självklart intressant att få se hur Capcom lyckats utveckla dessa i denna reinkarnation av Street Fighter IV. Det är data fångad från matcher i Super Street Fighter IV: Arcade Edition som utgör grundbulten för utvecklandet och förändringen ska vara kännbar i de 39 originalkaraktärer samt i självaste kärnmekaniken. Exakt hur dessa innovationer kommer kännas får vi veta först om en månad.

Sedan har vi de nya spelsätten och tilläggen som Capcom pushar för. I exempelvis Team Battle Mode tillåts spelare att gå ihop i lag och slåss tre mot tre. Läget gäller endast online och livmätaren fylls inte hela vägen upp efter varje bråk utan flyttas över till nästa match tills dess att du inte orkar stå emot längre. Gissningsvis kommer detta spelläge generera förfärligt många skryt-videos på världswebben. Och en massa avund därtill.

Ultra Street Fighter IV
I väntan på nästa fajt är det nu bara att träna på. Övning ger färdighet!

På tal om skryt och hån på nätet så kommer vi även få chansen att spela in offline-matcher med det nya Offline Battle Log. När du väl aktiverat läget i spelet så spelar den in dina matcher automatiskt och arkiverar dem så du kan kolla på reprisen av matchen senare, till din sämre väns stora förtret. Spelet sitter även på Youtube - stöd där du kan ladda upp dina personliga favoritstrider direkt till nätet så att alla kan få avnjuta när du smiskar stjärt. Och när du inte slåss online så har Capcom haft den goda smaken att erbjuda ett träningsläge så du inte behöver hänga i spelets lobby eller spela arkadläget om och om igen under tiden som du väntar på nya offer eller förövare.

I själva matcherna har Capcom också valt att vrida till det ett snäpp eller två. Man ska nu bland annat kunna fördröja sin uppvakningstid (för att bättre psyka sina motståndare) och använda båda sina Ultra Combos under en och samma rond samt absorbera upp motståndarens attacker för att sedan kunna dela ut en rejäl snyting (Red Focus Attacks).

Ultra Street Fighter IV
Att samla på sig till en Red Focus Attack kan var skillnanden mellan liv och död.

Så finns det då fortfarande ett brinnande sug efter ännu ett Street Fighter IV? Inom kort kommer vi få svaret på den frågan då Ultra Street Fighter IV släpps redan i juni till förra generationens konsoler, minus Wii, och till PC i augusti. Till dess: FIGHT!

Relaterade texter

Ultra Street Fighter IVScore

Ultra Street Fighter IV

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Capcom laddar om Street Fighter IV-bössan med ytterligare en uppdatering. Vi har tagit reda på om du bör uppgradera dig ytterligare en gång...



Loading next content