Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Far Cry 4

Far Cry 4

Far Cry 4 ser ut att bli ett av höstens absolut största actionspel så vi har gjort det till vår uppgift att sammanfatta allt du behöver veta om spelet i en matig förhandstitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

En tämligen galen individ lärde oss en gång att definitionen av sinnessjuka är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig att saker ska förändras. Det låter spontant som en bra arbetsförhållning även i spelutveckling. För trots att Far Cry 3 var ett oerhört bra spel som många av oss på redaktionen sänkte otaliga timmar i räcker det inte med att göra samma sak igen och smälla upp en 4:a på omslaget.

Lyckligtvis är det mycket som är annorlunda i Far Cry 4, samtidigt som det ser ut att erbjuda mer av vad vi förväntar oss av serien. Precis som ryktena på förhand skvallrade om är det inte längre paradisöar som står på menyn. Det här spelet utspelar sig istället i Himalaya och det är sett till naturen minst lika vackert som de tropiska platserna vi sett i serien förut. Palmer och savanner har bytts ut mot snötäckta berg och djupa raviner.

Far Cry 4
Grafiken har alltid varit en framstående del av Far Cry-upplevelsen och Far Cry 4 är inget undantag.

Djurlivet är givetvis representativt för spelets geografiska läge. Exempelvis har vi de på förhand omtalade elefanterna som även går att rida på och utnyttja för att skapa kaos i eldstriderna. I föregångaren fick man se upp för rovdjur och det kommer vara aktuellt för Far Cry 4 också. En ny sorts rovdjur vi kommer få se den här gången är större rovfåglar som örnar. Så man är aldrig helt säker, vart man än befinner sig för stunden.

Detta är en annons:

Men människan själv är det farligaste djuret sägs det ju. Himalayas största hot är såklart det mänskliga hotet och vissa människor är farligare än andra. Far Cry 3 fick mycket uppmärksamhet tack vare dess distinkta antagonist, Vaas, som trots att han inte var med genom hela äventyret definitivt satte sin prägel på spelet och satte det på kartan.

Far Cry 4
Säg hej till Pagan Min, den karismatiska psykopaten som fyller rollen som antagonist i Far Cry 4.

Far Cry 4 får såklart en alldeles egen färgstark antagonist vid namn Pagan Min (snyggt spelad av Troy Baker som på senare tid gjort sig känd för sin roll Joel i The Last of Us), en gangster från Hong Kong med en omättlig aptit för makt. Han lyckades göra Kyrat, den fiktiva scenen i vilken spelets handling utspelar sig, till sitt eget lilla kungarike med våld och ett par koppar ren viljestyrka. Men Kyrats folk var av förståeliga skäl inte jättesugna på att bli Mins undersåtar i första taget och det bildades snabbt en motståndsrörelse ledd av en man vid namn Mohan Ghale som snart skapade sig ett namn bland folket.

Pagan Min och Mohan Ghale slogs inte bara för landet heller, utan också för kvinnan Ishwaris kärlek. Till slut blev det ändå Ghale som vann hennes hjärta och när han så småningom dödades flydde Ishwari från landet. Och det är där spelaren kommer in i rollen som Ajay Ghale, sonen till den berömde frihetskämpen Mohan och Ishwari. Ajay återvänder många år senare till Kyrat för att sprida sin mors aska på landets högsta berg men blir vid sin ankomst mött av en beväpnad välkomstkommitté ledd av Pagan Min som definitivt vet vem Ajay verkligen är.

Detta är en annons:
Far Cry 4
Utom söta apor kommer vi i det här spelet få se örnar, jakar, elefanter och pumor.

Det ska bli intressant att se relationen mellan Pagan Min och sonen till både hans främsta motståndare och förlorade kärlek utvecklas genom spelets gång och den självutnämnda, diskutabelt välklädde monarken har definitivt utrymme för att i ännu större utsträckning bli för Far Cry 4 vad Vaas var för föregångaren. Det är en karaktär som baserat på vad vi hittills sett är lika charmig och vältalig som han är psykotisk och obehaglig.

Far Cry 4 är det första spelet i serien att göra hoppet till de nya konsolerna och det syns att Ubisoft tagit vara på hårdvaran. Det här kommer säkerligen bli ett vackert spel med övertygande natur, brett färgschema och snygga ljuseffekter. Rent spelmässigt kommer vi fortfarande få panga puffror och smyga oss in i militära läger för att "befria" dem. Men vi har fler verktyg och spelmekaniska nyheter till vårt förfogande denna gången.

Far Cry 4
Ajay Ghale återvänder till landet han föddes i för att sprida sin mors aska men hans pass lär inte hjälpa honom att komma in i landet problemfritt.

Den nya griphaken låter oss tackla den bergiga terrängen effektivare och med vingdräkten kan vi i princip slänga oss utför ett stup utan att behöva oroa oss för att bli en blodig fläck på bottnen. Det kommer givetvis finnas fordon för spelaren att ta sig runt i och den här gången går det att skjuta ifrån förarsätet vilket gör det lite lättare att göra sig av med eventuella (läs: oundvikliga) förföljare. Det kommer dessutom att vara möjligt att hoppa från din bil till fiendens, en ny förmåga som garanterat kommer visa sig komma väl till pass.

Ubisoft verkar ha slopat det separata samarbetsläget från Far Cry 3 till förmån av ett annat som är mer integrerat i kampanjen. När du inte är mitt i ett uppdrag kommer en vän kunna hoppa in i ditt spel och hjälpa dig med slitgöra som att rensa läger varpå enspelaruppdragen temporärt blir oåtkomliga. En intressant sak med detta är att Playstation 4-spelare kommer kunna spela med dig utan att ens äga spelet själv, inte helt olikt hur multiplayer har fungerat i vissa spel till Nintendo DS. Huruvida denna relativt ovanliga förmån kommer finnas tillgänglig för de andra plattformarna vid något tillfälle är i skrivande stund oklart men det ser ut som att det kommer förbli exklusivt för Playstation 4-versionen.

Far Cry 4
Explosiv action, hektiska biljakter, exotisk jakt och narcissistiska skurkar står på menyn i för Far Cry-fans i november.

Far Cry 4 ser ut att bli ett spel som alla som uppskattade föregångaren kommer kunna ta till sig när det släpps i november. Ubisoft har lyckats hålla kvaliteten förhållandevis hög trots högt produktionstempo och vi misstänker att vi har en fullträff på ingång. Frågan är om de lyckas fylla spelvärlden Kyrat med meningsfulla aktiviteter att hålla spelaren upptagen med mellan huvuduppdragen då man har börjat se ett tydligt mönster i studions tidigare spel med öppen värld.

Vi tror oss veta ungefär vad vi har att förvänta oss av Far Cry 4 och vi är övertygade om att det kommer bjuda på vass grafik och underhållningsvärde i massor. Men om de lyckas med bedriften att verkligen överraska oss med färska idéer som sträcker sig utanför nya sätt att smiska fiender och kanske leka runt lite med uppdragsstrukturen så kan det här bli hur bra som helst.

Relaterade texter

Far Cry 4Score

Far Cry 4

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Inbördeskrig rasar i Kyrat och vägen till fred går via brutalt övervåld, galna elefanter och stora explosioner. Calle har utforskat Ubisofts enorma spelvärld och vill inte åka hem

Veckans erbjudanden med Xbox Live Guld

Veckans erbjudanden med Xbox Live Guld

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Major Nelson har låtit utannonsera veckans Deals With Gold, en trave spel och DLC som kraftigt prissänkts till Xbox-konsolerna för alla som har Xbox Live Guld. Både Far...



Loading next content