Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Assassin's Creed: Unity

Assassin's Creed: Unity

Med Assassin's Creed: Unity flyttas seriens fokus till den franska revolutionens Paris. I vår matiga förhandstitt läser du allt du behöver veta om spelet och mer därtill...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med Assassin's Creed: Unity hoppas Ubisoft att de lyckas skapa en nystart för serien. Sedan 2009 års Assassin's Creed II har de sett till att släppa en ny del varje höst och även om de lyckats med bedriften att hålla kvalitén relativt hög varje år kan det vara bra om man någonstans på vägen stannar upp och försöker röra om i grytan lite. Visserligen hade de med fjolårets Assassin's Creed IV: Black Flag en säregen ton i sitt pirattema men spelet kändes enligt undertecknad stundtals tröttsamt bekant rent spelmekaniskt. Fansen är redo för nytänk, inte bara i var äventyret utspelar sig utan kanske främst i hur det spelas.

Assassin's Creed: Unity utspelas under den franska revolutionen med Paris som primär lekplats. Spelaren axlar rollen som Arno Dorian från Versailles som ansluter sig till lönnmördarorden och likt sina föregångare Altaïr och Ezio Auditore stiger i graderna genom spelets gång. Dorian är en folkets kämpe och mycket av vad vi hittills fått se av spelet går ut på att hjälpa de mindre lyckligt lottade invånarna i Paris att få skipa rättvisa själva, snarare än att själv vara den som får sista ordet.

Assassin's Creed: Unity
Den franska revolutionens ideal var "liberté, egalité, fraternité" vilket översatt från franska betyder "frihet, jämlikhet och broderskap".

Med en ny konsolgeneration kommer nya möjligheter för utvecklare att bygga världar. Assassin's Creed: Unity är till skillnad från den senaste föregångaren helt utvecklat för Sonys och Microsofts nya konsoler samt PC och det kommer definitivt synas rent grafiskt. Ubisoft har lagt mycket energi på att föra saker som ansiktsanimationer, tygsimulering och vädereffekter till nästa nivå för serien. Paris som spelvärld är dessutom den största staden som studion någonsin byggt och den är proppad med datorstyrda karaktärer med ny, sofistikerad AI. Upp till femtusen karaktärer kan synas på skärmen samtidigt enligt Ubisoft själva.

Detta är en annons:

Det utökade minnet man som spelutvecklare får genom att arbeta med nya konsoler har också använts för att låta spelaren äntra byggnader i större utsträckning än tidigare. Öppna fönster ser man överallt i Assassin's Creed: Unity och det är inga som helst problem för Dorian att skutta in genom dessa istället för att gå runt hela byggnaden eller klättra över den.

Assassin's Creed: Unity
Större fokus på stealth känns som en naturlig utveckling i ett spel om lönnmord.

Men medan tekniska framsteg absolut kommer göra sitt för att få Assassin's Creed: Unity att kännas som en frisk fläkt för serien lär det ändå vara framstegen i spelmekanik och uppdragsdesign som kommer dra det tyngsta lasset. Seriens nästan självspelande stridssystem har aldrig varit dess största styrka men Ubisoft menar att de har tänkt om det för att göra det svårare och framförallt mer involverande för spelaren den här gången. Något som däremot har varit en styrka för serien är den rörelsefriheten och dess vertikala natur. Även detta har Ubisoft byggt om och det mest iögonfallande med resultatet är hur vi numera kan klättra ner för en byggnad lika effektivt som vi kunnat klättra uppåt i tidigare delar.

Spår av stealth-genren har funnits i serien sedan dess debut men just smygandet har implementerats bättre den här gången. I föregående titlar kunde vi inte ens huka oss ner för att dämpa vår synlighet om vi inte befann oss i buskar eller högt gräs. I Assassin's Creed: Unity kan detta göras när som helst och vi räknar med att den stealth-vane spelaren kommer trivas bättre i årets upplaga än i tidigare till följd av detta.

Detta är en annons:
Assassin's Creed: Unity
Räkna med att få se färre perfekt placerade höbalar till följd av att det numera är lika lätt att snabbt klättra ner för en yta som det var att ta sig upp.

Något som särskilt Assassin's Creed IV: Black Flag fick kritik för var hur begränsad uppdragsdesignen många gånger var i sitt utförande. Att få i uppgift att förfölja en skurk för att sen råka bli sedd varpå man blev tvungen att börja om hela sekvensen kändes extremt tjatigt till slut. I Assassin's Creed: Unity är det tanken att det ska finnas fler än ett sätt att ta sig genom uppdragen. Om du blir upptäckt när du ska förfölja någon kan du exempelvis testa att springa ifatt och döda ditt subjekt. Sedan är du fri att snabbt leta igenom offrets fickor för att se om informationen du behövde finns där vilket ger uppdragen en välbehövlig dynamik som saknats i tidigare delar.

Multiplayer är inte något nytt för serien men sättet det har byggts in på är helt annorlunda. Borta är de kaotiska dödsmatcherna för att lämna plats åt det nya samarbetsläget för fyra personer. Sättet som Ubisoft pratar om flerspelarläget låter inte helt olikt hur de pratade om motsvarigheten i Watch Dogs. Att sammanlänka kampanj och multiplayer har blivit lite av en trend på senare tid och Assassin's Creed: Unity är inget undantag. Alla spelare kontrollerar Dorian, precis som hur alla spelade som Aiden i Watch Dogs, medan man bara ser annorlunda ut för andra spelare i sin grupp och faktumet att man numera kommer kunna tackla en uppgift från fyra olika riktningar öppnar upp för nya, spännande scenarion som ännu inte utforskats i serien.

Assassin's Creed: Unity
Samarbetsläget i Assassin's Creed: Unity är nytt för serien. Kampen om rättvisa är inte längre ett enmansjobb.

Assassin's Creed: Unity ser ut att duka upp tillräckligt med nya tillskott till den väletablerade formeln vi alla känner till och älskar för att verkligen bli något utöver det vanliga. De mest fundamentala aspekterna av spelet har tänkts om och vi hoppas att det verkligen blir den nya starten för serien som Ubisoft har tänkt sig. För medan vi alltid gillat spelen känns det verkligen som att det är dags för att blicka framåt. Den 28 oktober är det upp till bevis.

Relaterade texter

Assassin's Creed: UnityScore

Assassin's Creed: Unity

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Ubisofts lönnmördare släpps lösa i franska revolutionens Paris i första Assassin's Creed-spelet exklusivt till den nya generationens konsoler och PC. Men hur pass nytt känns det egentligen?



Loading next content