Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Quantum Break

Quantum Break

Ett av de mest uppseendeväckande spelen under Gamescom var finska Remedys kommande Quantum Break. Gamereactor fick chansen att provspela...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om man tittar Sam Lake från Remedy djupt i de trötta Gamescom-ögonen, så ser man en lika dedikerad som passionerad utvecklare som älskar djupa historier. Så var exempelvis fallet med Alan Wake, vilket som bekant är utvecklarens senaste stora projekt. Men som vi vet utifrån deras historia gillar de även action, och det är något som går igen när vi kollar närmare på Quantum Break.

Detta Xbox One-exklusiva spel har beskrivit som en 'transmedia experience' (projekt som spänner över olika medier) i det sedvanliga PR-tugget, men vad det kommer att innebära rent konkret har länge varit oklart. Klart är dock att spelet redan nu är riktigt snyggt rent grafiskt och att action med cover-mekanik samt tidsmanipulerande tycks utgöra grundstommarna.

Hela introsekvensen, som du även kunnat se på Gamereactor i trailerform, bjuder på massor av till synes ganska rättfram action. Och det känns ju inte riktigt som Remedy med konceptet att bara skjuta först och fråga sedan. Men frukta inte, tydligen finns fullgoda anledningar till detta. De som attackerar kommer nämligen från Monarch Solutions, företaget som är orsaken till att tiden manipulerats. Detta är den stora twisten med Quantum Break, och patrullerna som skickats är på jakt efter dig för att hitta och likvidera orsaken till att tekniken hamnat i vad de betraktar som orätta händer.

Quantum Break
Det vankas en hel del action i Quantum Break, vilket Remedy dock menar inte kommer iväg för en välskriven story.
Detta är en annons:

Tanken är att hinna till piren i Riverport genom att korsa en bro, men tiden (en stor faktor i detta spel) har andra planer. Genom en olycka - som vi fortfarande inte vet något om - har tidsrummet nämligen kollapsat i den fiktiva amerikanska staden spelet utspelas i. Huvudpersonen, Jack Joyce, ska försöka träffa en person som heter Beth Wilder för att få veta mer om varför.

Jack slänger sig ut från ett fönster (efter att spelaren tryckt på X), bara för att få se världen runt honom liksom frysa till, innan den liksom kommer igång igen. När detta händer kan Joyce dock röra sig normalt av ännu okänd anledning och även plocka upp föremål och liknande som han tycker sig behöva för att nå sitt mål.

Jack kan även själv stoppa tiden en kort period, vilket ger honom möjligheten att exempelvis plocka avfyrade kulor ur luften och skicka tillbara dem mot den som sköt, alternativt få Monarch-trupperna att tappa spåret av honom. Detta leder i sin tur till en underhållande 'katt och råtta'-jakt. Sneaker-älskaren Sam Lake påpekar även att Jack är den första spelkaraktären som har på sig Vans Old-Skool Hi-Tops, vilket vi inte är riktigt lika fascinerad över som han tycks vara.

De större, mer oväntade tidskollapserna kallas Stutters i spelet och är delvis interaktiva så vissa specialutrustade Monarch-krigare kan röra sig i dessa områden. Det kan lyckligtvis Jack med, och effekten för tankarna till photo mode i Infamous: Second Son, för er som hunnit pilla med detta. I Quantum Break är det dock ännu snyggare och ovan nämnda bro är smockfylld av dessa moment som får det att kännas som något vi aldrig sett maken till tidigare.

Detta är en annons:
Quantum Break
Man har otaliga förmågor till sitt förfogande för att hantera situationer som detta.

Presentationen fortsätter och vi får äntligen se detta 'transmedia experience'. Quantum Break kommer att vara ett spel i vilket vi får spela som flera olika figurer, medan en TV-show i sin tur kommer komplettera historien genom att berätta om händelser från Monarch. Den första episoden kommer att följa med spelet.

Sam Lake ville inte berätta några detaljer om TV-serien, inte ens i vår personliga intervju efter att vi fått provspela. Allt vi vet är därför att dessa episoder kommer att knyta an sömlöst till respektive kapitel i spelet. Det är en spännande idé och ett fräscht koncept, men vi ska inte låtsas som att det inte väcker en rad frågetecken med.

Men tillbaka till spelet som ju trots allt är det mest intressanta. Jack kan som tidigare nämnt plocka upp föremål under dessa Stutters, men faktiskt även människor. Och det kommer väl till pass för tiden kan kollapsa när som helst, enligt Remedy. Allt detta är dock givetvis förutbestämt, annars skulle det bli halvt ospelbart. Det finns även actionsekvenser under Stutters, men det kan lika gärna bara handla om att ta sig helskinnad genom en för att nå den andra sidan, vilket är lättare sagt än gjort då Stutters är fyllda av fällor. Vi dessa tillfällen övergår Quantum Break till att närmast påminna om ett actionplattformsspel med gammaldags gameplay och ohyggligt läcker grafik (tänk Uncharted-serien för att få en uppfattning om hur det kan fungera).

Quantum Break
Vi imponerades rejält av grafiken i Quantum Break där i synnerhet de maffiga effekterna sticker ut.

Men tillbaka till ovan nämnda bro igen. Jack ska alltså över när en enorm tanker kraschar in i den. Lyckligtvis har han flera förmågor till sitt förfogande, varav alla kan förbättras ytterligare under spelets gång. Ett bra exempel på detta är att han kan se några sekunder in i framtiden och därför kan hoppa mot föremål som inte finns ännu, alternativt ducka för farligheter som kommer att kommer att komma. Han kan även stanna tiden, samt dessutom få den att gå ännu snabbare och påverkar fysiska föremål. Detta ger massor av verktyg att tackla utmaningarna man ställs inför på kreativa sätt och gör Stutters till en interaktiv lekstuga av möjligheter snarare än begränsningar.

Quantum Break har väldigt mycket potential att kunna berätta en spännande historia. Hur bra den sedan faktiskt blir i slutändan beror mycket på hur fria händer Sam Lake och hans Remedy får kontra hur mycket Microsoft försöker detaljstyra arbetet. Det kan såklart vara så att den typen av press inte alls finns, men det tidiga demot jag nu spelat får mig ändå att misstänka det med allt skjutande. Oavsett vilket gav detta mersmak och vi vill definitivt se mer Quantum Break - även om jag inte är helt övertygade om idén med TV-serien ännu.

HQ

Relaterade texter

Quantum BreakScore

Quantum Break

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Tiden är äntligen inne för nästa spel från våra finska älsklingar i Remedy. Vi satte Oliver Thulin på uppdraget att ta reda på hur det står sig...

Jobbar Remedy på Quantum Break 2?

Jobbar Remedy på Quantum Break 2?

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Vi vet att max Payne/Alan Wake-folket på Remedy såklart arbetar på ett nytt storspel som vi hoppas kommer att visas upp för första gången under årets E3-mässa. Vad det...



Loading next content