Svenska
Gamereactor
förhandstittar
God of War III

God of War III

En gång i tiden prisade han gudarna. Idag förbannar han dem, med knutna, hyttande, hädiska nävar. En fullblodskättare. Ateist ut i fingerspetsarna. Inte för att han saknar tro. Snarare tvärtom, och nu har det blivit dags att ta hand om det problemet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När välfärdsmänniskorna i väst mår dåligt så tänker de på barnen i Afrika. När barnen i Afrika mår dåligt så tänker de på Kratos. Fältherren som blev herre över fältherrarna, men på bekostnad av fru och dotter. Kratos själv skiter däremot fullständigt i såväl proppmätta västerlänningar och svältande negerbarn. Han har bara en enda sak i tankarna. Hämnd. Våt, varm och klibbig. Genom hud, brosk och muskler. Den slutgiltiga sorten, Kill Bill edition, directors cut.

Ja, att slutet är nära råder det ingen tvekan om, det har man gjort jäkligt klart för oss. Och i slutet kommer kaos att råda. Kratos stämma må vara dov, men budskapet är klart och tydligt. Det dundrar över Spartas ruiner och dränker nästan åskans muller och dån. Det är en röst som skulle få Chuck Norris att skita en hel strut med knäck, och lyssnar man noga kan man nästan höra domedagsklockorna bakom de pampiga stråksektionerna.

Sony Santa Monica vet sannerligen hur man säljer förhandsbokningar. Varje trailer skulle kunna vara introt till en metalvideo, och det är något jag konstaterar med vördnad. Det är mäktigt, pampigt och samtidigt en smula löjligt, men på hårdast tänkbara sätt. Dessutom känns det helt rätt för den atmosfär som God of War erbjuder.

Kratos har själv många av de attribut som fodras av en kille som tycker att ärmlösa jeansjackor med ryggemblem är "kläder för alla väder" och tror att coasters är en borglig förtryckarlögn. Han har dålig hy, abstrakta tatueringar, deffad ned i varje muskelfäste och bangar aldrig på att "uppträda" i bar överkropp. Det enda som egentligen saknas är en sönderfönad pudelfrisyr och en tvåhövdad gitarr som skjuter blixtar, sen skulle olympmetalen vara ett faktum.

Detta är en annons:

Fast Kratos behöver naturligtvis inga Joey Tempest-lockar för att vara hårdrock. Hans nävar jobbar som dubbelkaggar och istället för tomburkar är det odöda han krossar mot pannbenet. Cykloper blir till oliver på hans härdade ståltandpetare, och harpiornas vingar klipper han lika lätt som om de vore pappersflygplan. Ja, konceptet kan vi redan. Ingen nåd.

Med hjälp av slitstarka tummar och snabba reflexer gäller det att slita bålar från bäckenben (Triangel) och krossa skallar som om de vore bubbelplast (Cirkel), allt för att skörda sina fiender på livsenergi och uppgradera sina häxkonster eller maxa i muskelstyrka. Med styrkorset väljer man själv om man vill smula sönder sina fiender med Cestusnävarna, ett par lejonformade metallhandskar för långsammare kraftattacker, eller skiva upp dem snyggt och prydligt med sina Blades of Chaos.

Du kommer även kunna växla fritt mellan dina vapen i stridens hetta, något som ger dig möjligheten att påbörja en combo med en vråltung Cestushöger och avsluta den med att göra grillspett av den omtöcknade angriparen med Apollos flammande båge. Är du sadist och vill spara på stålet kan du även improvisera med vad som ligger närmast till hands. De enögda jättarna blir till förtvivlade massförstörelsevapen om man hugger dem i nacken, och harpiorna blir utmärkta glidflygare under tortyr.

Att lyfta upp folk som en sann skolbuse är naturlgtvis inte heller några problem, och med ett extra knapptryck använder du samma krake som murbräcka genom större folksamlingar, något som lär dallra skönt i kontrollen. Spelet är nämligen utvecklat för DualShock 3, det vill säga SIXAXIS ersättare som både skakar och låter dig ratta bilar med ett handledsknyck. Exakt vad rörelsekänsligheten har att erbjuda har man dock ännu inte uttalat sig om, och vi tvivlar på att den fallne krigarguden kommer att ebstiga Olympus per Jeep.

Detta är en annons:

Även mjukvaran har fått sig en uppgradering. Quick time-indikationerna dyker till exempel inte längre upp mitt i smeten utan på respektive symbols sida av skärmen, något som kommer göra det enklare att handla på instinkt istället för att slitas i stycken medan man försöker tyda ikoner. Kameran har också fått sig en helrenovering, och zoomar du ut tillräckligt länge kommer du komma se Kratos som en liten arg, grå leverfläck på Gaias rygg där han leder titanerna i en slaktmarch mot tveksam upprättelse.

Slutstriden är hundratjugo sidor lång, det vill säga längden på ett genomsnittlig Hollywoodmanus. Det kan med andra ord bli uppåt femton timmar slaskig våldsglorifiering och välregisserade slagsmål, allt presenterade i 1080p-upplösning. Spelets producent beskriver Kratos sista strid som en blandning av Cloverfield och stormningen av Normandie. Själv skulle jag vilja beskriva det jag sett som en blandning av Om Arternas Uppkomst och Conan Barbaren.

Evolutionsteorin gör inga undantag, inte ens för den allsmäktige. Kratos har redan gjort smulpaj av sina gamla bundsförvanter Ares och Athena (även om man kan tycka att visdomens gudinna borde veta bättre än att ge sig i lag med en hämdlysten spartan som sålt sin själ för att bli världsbäst i massmord), och vi har redan sett skärmdumpar på hur Kratos greppar Helios blodiga skalle, redo att lätta bördan från Helios axlar.

Ja, det här kan mycket väl bli den mest episka slutstriden i modern plattformshistoria. Bergsplatå för bergsplatå kommer Zeus försummade son att plöja fram genom Olympus likt en industriborr och ta sig ann varje gigant som någonsin haft oturen att nämnas i den grekiska mytologin. Ta sig ann och förgöra. Ingen utmaning är för stor, ingen ande och inget väsen heller för den delen, och i slutet av bärsärkargången sitter herren på täppan med skägget i brevlådan och skallrar sina rödvinsfläckade gaddar.

Någon som fortfarande inte är sugen? Kanske kan jag då locka med en 20,000-polygons-Kratos, blodiga klingor, rykten om coop-möjligheter, blodiga kedjor, en überlyxig samlarutgåva, blodiga spjut, pilspetsar och knogar, möjligheten att ta sig ann fyrtionio ondingar samtidigt och en minst sagt självsäker spelproducent som lovar att man kommer definiera den här generationens actionspel och samtidigt omdefiniera sättet vi ser på omgivningar och skala.

Fortfarande inte sugen? Nejmen dra till Olympus då!

God of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War III
God of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War III
God of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War III

Relaterade texter

God of War III: RemasteredScore

God of War III: Remastered

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

God of War III gör sin debut på Playstation 4 i Remaster-form och Kratos är lika förbannad som vi minns. Oliver har testat och betygsatt...

God of War IIIScore

God of War III

RECENSION. Skrivet av Daniel Steinholtz

Svällande biceps, skarpslipade svärd och ond, bråd död. Allt förstås serverat på grekiskt manér. Ja... Kratos är tillbaka!

4
Teamet bakom God of War teasar nytt spel

Teamet bakom God of War teasar nytt spel

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Sony-ägda Santa Monica Studio ligger bakom samtliga God of War-spel med den krigsvita dräparbödeln Kratos i huvudrollen. Nu har de såklart ett nytt spel, till Playstation...



Loading next content