Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Dead Island 2

Dead Island 2

Tyska Yager bjuder på en solsemester i USA där myggor, kallt vatten och sand i badbyxorna är de minsta av dina problem. Gamereactor har hälsat på och spelat Dead Island 2...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Soldränkta kaliforniska stränder, svajande palmer, bekväma espandrillos och kulörta badkläder. Deep Silver bjuder på allt som en riktig solsemester i USA kan tänkas behöva. Deras vision av semesterparadiset har egentligen bara ett enda fel. Det är nedlusat med zombies. Gamereactor åkte över till utvecklaren Yager för att hälsa på och fråga vilken solsskyddsfaktor som håller detta köttätande patrask stången.

Till skillnad från originalet och light-uppföljaren Riptide är det alltså inte längre Techland som utvecklar, utan det ansvaret har gått till tyska Yager, mest kända för att ha skämt bort oss med höjdaren Spec Ops: The Line. Och hos Yager ser man på Dead Island 2 som världens minsta onlinerollspel, avsett att spelas av endast åtta personer. Och man bör verkligen vara flera. Visserligen går det att spela Dead Island 2 ensam, men det är inte avsett att avnjutas solo, lika lite som charterresor är det.

Dead Island 2
Originalutvecklarna Techland påbörjade Dead Island 2, men ville hellre satsa på zombiespelet Dying Light med Warner som utvecklare. Yager fick istället äran och Dead Island 2 har varit under utveckling hos dem sedan 2012.

Yager är dock lite hemlighetsfulla kring allt man planerat för de som spelar co-op, men det kommer bland annat finnas priser och tävlingar längs vägen - utöver möjligheten att sabotera för varandra och dela ut stryk när medspelarna minst anar det. Dessutom är de ödmjuka inför det faktum att spelarna själva brukar vara bäst på att komma på sådant som är roligt. Därför kommer de noga övervaka vad alla gör och om det exempelvis visar sig att det blir en grej att vräka zombies över Hollywood-skylten så kommer de också följaktligen göra det till ett officiellt spelmoment.

Detta är en annons:

Precis som i andra onlinerollspel finns ingen linjär historia att förhålla sig till. En början på äventyret finns visserligen, men däremot inget riktigt slut. Istället är det upp till var och en att skapa sin egen berättelse genom val och handlingar. Yager ger ett exempel på vad de menar genom att berätta om en bar där några överlevare bestämt sig för att ha en rejäl skiva. Du och dina kumpaner ska såklart bevaka, men om ni misslyckas kommer zombies istället att ta över hela stället. Vill ni göra ett nytt försök måste hela stället rensas och barrikaderas om det ska kunna hållas några fler fester där längre fram. Dessutom knyts alla dessa händelser ofta ihop längre fram, men hur och av vilka vill Yager inte berätta ännu.

Dead Island 2
Dead Island 2 släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One under 2015.

När Gamereactor fick chansen att spela fanns två klasser till förfogande. Den ilsnabba Speedern och urstarka Berserkern, men i det färdiga spelet kommer fler stå till förfogande med både Hunter som är expert på avståndsvapen samt Bishop som istället fungerar som gruppens oumbärliga backup. Samtliga klasser kommer sedan ha ett numera klassiskt level-träd för att varje spelare ska kunna utveckla sin figur i önskad riktning. Dessutom har varje klass naturligtvis egna specialattacker. I slutändan är det variation i gruppen som fungerar bäst.

Stridssystemet sköts med trigger-knapparna där varje knapp styr en hand. Det är alltså möjligt att traktera två tillhyggen på en gång förutsatt att de inte är för stora. Det kan vara en god idé, för de zombies du krigar mot är hutlöst aggressiva och bryr sig heller inte om petitesser som förlorade armar eller ben. Det gäller alltså att döda dem tills de dör, som man brukar säga. Yager utlovar även ett varierat utbud av zombies samt några återkomster av favoriter från Techlands spel samt att alla zombies ska matcha typiskt folk i Kalifornien, vilket såklart kan bli hur kul som helst med kontrasterna av odöda från Beverly Hills och Compton.

Detta är en annons:
Dead Island 2
Det vankas både mer humor och våld i Dead Island 2 än i de tidigare spelen i serien, något som passar det kaliforniska temat perfekt.

Vi lämnade Yager med stora förhoppningar efter att ha spelat några timmar där vi sprängde bilar, utforskade och vallade direkt enorma zombiehorder. Glöm Techlands buggiga äventyr, det är kompetenta Yager som kommer ge den här serien det lyft den förtjänar genom att ta lite från originalet, låna humorn från Dead Rising och tillföra en hel del eget. Dead Island 2 tycks kort sagt bli något värt att hålla utkik efter nästa år.

Relaterade texter

8
Dead Island 2Score

Dead Island 2

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter orimligt lång väntan och en definition av begreppet utvecklingshelvete är det nu äntligen dags att få spela Dead Island 2, har det varit väntan värt?



Loading next content