Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Assassin's Creed: Rogue

Assassin's Creed: Rogue

Det släpps två (!) stycken Assassin's Creed-spel i år och efter att ha kikat närmare på Unity har Oliver vänt luppen mot Rogue. Detta är vad vi kan förvänta oss...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Till den nya generationens konsoler har lönnmördarfansen Assassin's Creed: Unity att se fram emot senare i år. Men Ubisoft är inte dumma, de ser alla de miljoner potentiella kunder som fortfarande inte har investerat i en sprillans ny konsol. Och det är för den skaran som företaget bestämt sig att lansera ytterligare ett spel ur deras lönnmördarserie samma höst.

Assassin's Creed: Rogue

I Rogue, som är under utveckling till Playstation 3 och Xbox 360, spelar du Shay Patrick Cormac, en före detta lönnmördare som bestämt sig för att ansluta sig till motståndarna, tempelriddarna, efter att ett uppdrag gått snett. Den som älskade Assassin's Creed IV: Black Flag för dess tunga fokus på sjöfart kommer förmodligen trivas som fisken i drickat med Rogue. I rollen som Shay kommer du, precis som Edward Kenway, tillbringa en avsevärd mängd tid på havet, den här gången på norra atlanten. Äventyret utspelar sig under det sjuåriga kriget i mitten av 1700-talet vilket placerar spelets story mellan händelserna i Black Flag och Assassin's Creed III.

Ubisoft har beskrivit Rogue som den avslutande delen ur Kenway-berättelsen i serien och vi kommer få återse gamla bekanta ansikten som, exempelvis, Connors gamle farsa tillika Edwards son Haytham Kenway. Vid en första anblick kan Rogue se ut som en Black Flag-kopia, vilket kanske inte är helt orättvist. Mycket av vad du kommer få göra här har du gjort i Karibien redan förra året men med tanke på att vår huvudkaraktär är en tempelriddare så kommer allting ha ett helt annat samman-hang den här gången. Både lönnmördare och tempelriddare vill nå samma mål; världsfred och balans. Det är motiven och metoderna som skiljer sig. Och medan vi i huvudsak har fått se kampen ur lönnmördarnas perspektiv, lär vi i rollen som Shay se att allting kanske inte är så svart eller vitt trots allt.

Detta är en annons:
Assassin's Creed: Rogue

Man kan säga att de är olika sidor på samma mynt, något som genomsyrar hela designfilosofin i Rogue. Där du i föregående spel fick lönnmordskontrakt får du den här gången i uppdrag att stoppa dessa mord. Du kommer få möta lönnmördarna i strid vid flera tillfällen och de använder alla beprövade gamla knep. De gömmer sig i buskar, försöker överraska dig, använder sig av rökbomber och kan kalla in förstärkning. Lyckligtvis är Shay som före detta lönnmördare lika införstådd i dessa trick som spelaren själv är vid det här laget. Med sin örnsyn kan han identifiera en fiende som sitter och lurpassar på honom i buskarna och på så vis degradera rovdjuret till bytet.

Assassin's Creed: Rogue

Shay är dessutom beväpnad upp till tänderna. Återvänder gör klassiska verktyg som svärden, de dolda knivbladen, pistolerna och reppilarna. En av dina nya, kanske viktigaste leksaker är granatkastaren med vilken du kan avfyra sömngas-bomber och andra sorters projektiler. Tänk dig sömnpilarna, som Shay fortfarande kan avfyra med sitt luftgevär, fast med en större effektarea. Det finns dessutom gastunnor utspridda i världen som utlöser ett vansinne hos de som andas in gasen. Shay kan använda dessa till sin fördel genom att antingen skjuta sönder dem på avstånd eller sabotera dem för hand varpå hans gasmask hindrar honom från att känna av effekten själv. När det väl vankas närkamp med en av dina gamla lönnmördarkolleger förvandlas det många gånger till en hektisk runda av katt-och-råtta där råttan i liknelsen gör allt för att disorientera dig och positionera sig för en överraskningsattack.

Detta är en annons:
Assassin's Creed: Rogue

Om du tappar bort ditt byte kommer du få assistans av cirkelmätaren, direkt hämtad från seriens flerspelarläge, som fylls upp i takt med att du närmar dig din måltavla. När Shay slutligen kommer ifatt och gör slut på lönnmördaren som han tillbringat de senaste tio minuterna att jaga fylls man av en mörk tillfredsställelse, mest för att man precis har fått känna på hur det känns att befinna sig på den andra änden av deras teatraliska metoder. En av tjusningarna med Assassin's Creed-serien har alltid varit att få besöka historiska versioner av kända städer.

Assassin's Creed: Rogue

I Rogue kommer Shay få besöka platser som New York och Quebec men det är som sagt havet som lär locka mest. Morrigan är skeppet du kommer få segla med i Rogue och det är i mångt och mycket ett bättre utrustat fartyg än Edwards Jackdaw var. Förutom faktumet att det är smidigare och lättare att kontrollera har det mer avancerade kanoner och försvarsmekanismer som kulsprutor och förmågan att hälla ut olja ur aktern som sedan kan antändas för att skada skepp som jagar dig. Än mer spännande är att ditt skepp kan bordas av fiender i Rogue, till skillnad från hur det bara var du som kunde borda fiendeskepp i Black Flag. 11 november är det dags för Rogue att släppas till Playstation 3 och Xbox 360. Vi förblir försiktigt optimistiska.

Assassin's Creed: RogueAssassin's Creed: Rogue

Relaterade texter

2
Assassin's Creed: RogueScore

Assassin's Creed: Rogue

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Assassin's Creed: Rogue visar den uråldriga konflikten mellan lönnmördarna och tempelriddarna ur ett nytt perspektiv. Oliver har testat och betygsatt...



Loading next content