Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Battleborn

Battleborn

Gamereactor flög till London för att träffa Gearbox och få veta mer om Borderlands-gängets kommande titel Battleborn. Här är våra intryck...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I en avlägsen framtid har alla stjärnor slocknat utom en; Solus, den sista stjärnan (enligt Gearbox i alla fall, trots att natthimlen är full av stjärnor när kameran i den trailer vi får se zoomar ut från slagfältet). I ett desperat försök att överleva samlas alla raser med kapacitet att färdas genom rymden runt just Solus. De bildar fraktioner och allianser. En politisk kamp för att styra universums sista energiresurser tar sin början.

De vet ännu inte att de är varandras värsta fiender, för en brutal fiende kallad Verelsiene är på väg mot sitt sista byte efter att ha mörklagt nästan hela universum. Battleborn kallas de elitsoldater från varje fraktion som måste se bortom interna stridigheter och samarbeta i kampen mot deras gemensamma fiende. De är det sista hoppet för alla intelligent liv, och du är en av dem. Välkommen till Battleborn.

Battleborn
Battleborn är inte bara en superb The Killers-platta, utan även Borderlands-gängets nya spel.

Gearbox har haft både framgångar och floppar genom åren, men intressant nog har deras egna varumärken alltid imponerat. Brothers in Arms tillförde ett nytt lager av berättande bland militärspel med lagbaserad taktisk action och i Borderlands lyckades de med bedriften att blanda förstapersonsskjutare och rollspel i en idag närmast legendarisk cocktail. Med Battleborn hoppas de naturligtvis kunna fortsätta utvecklingen av studions framgångar med spel som börjar på bokstaven B. Jag tycker att det är positivt att studion inte vill mjölka sönder Borderlands-serien utan satsa på något nytt. Kreativitet och nyskapande är bättre nyttjande av resurserna än ett spel med en premiss som kanske inte är lika intressant för utvecklare att exploatera år efter år. Det är också trevligt att se en studio som inte är rädd för att prova något nytt när de får en bra idé.

Detta är en annons:

Battleborn är enligt Gearbox, en "hjälte-shooter", som många nog skulle vilja hävda hör till subgenren arenaaction (MOBA), men mer om det senare. Spelet fortsätter Gearbox satsning på att blanda genrer genom att kombinera förstapersonsskjutare och rollspel med element från fighting- och strategispel och just arenaaction. Spelet har varit under utveckling sedan lanseringen av Borderlands 2 och är enligt Randy Pitchford det största och mest ambitiösa projektet de jobbat på. Det kommer att erbjuda en story (som kan spelas ensam eller i co-op för upp till fem spelare) samt en multiplayer med fem mot fem. Det kommer även att finnas stöd för delad skärm, men det är okänt men om detta även gäller PC-versionen. Innan vi dyker djupare in i de tekniska aspekterna, kan vi titta på striden Battleborns fraktioner och karaktärer.

Battleborn
Upp till fem personer kommer att kunna spela sig igenom storyn i Battleborn tillsammans.

Jenneritene är ett imperium med hedersbundna vampyrliknande varelser vars kodex påminner om traditionella samurajerna. Även om universum är på väg att gå under kräver de full kontroll, och skulle rent av kunna ha chansen att överleva enbart tack vare extrem viljestyrka. Peacekeepers är den intergalaktiska polisstyrkan. De är fast beslutna att ta hand om alla, även om alla nu faktiskt inte vill tas om hand. De är byråkratiska i sin karaktär och vill att alla ska följa deras regler och föreskrifter. Rogues är en fraktion som egentligen inte är en fraktion. De är självständiga, fria människor runt Solus. Vi snackar utstötta figurer som smugglare, pirater, tjuvar och legosoldater som funnit sin tillflykt bland Rogues.

Eldrid är naturvarelser med magiska krafter. De förstår de inre mekanismerna i universum genom observation stället ingripande, och de förblir fast beslutna att inte mixtra med balansen. De iaktar när universum går sin förändras. Sist men inte minst har vi Last Light Consortium, en samling profitörer som ser affärsmöjligheter där andra ser krig och konflikter. De är aristokrater bara intresserade av ett plusresultat. Alla krigsmaskiner i spelet är utvecklat av just LLC. De spelar de olika fraktionerna mot varandra för att driva upp efterfrågan medan deras företag Miion Robotics tillverkar robotkrigare i drivor. "Fraktionerna är uppdelade i sina respektive filosofier", berättar författaren Aaron Linde. Det finns ett stort utbud av arter, raser och karaktärer som faller under dessa olika tankesätt.

Detta är en annons:
Battleborn
Gearbox fortsätter arbeta med unika grafikstilar istället för att satsa på realism som så många andra.

Vi fick bekanta oss med nio av figurerna från fraktionerna. Renya är en badass-Rouge, en tjej med lapp för ögat och gott om temperament. Montana är ett berg till karl som hör hemma hos Peacekeepers. Rath är en av de mest pompösa vampyrsamurajerna från Jennerit. Oscar Mike är Peacekeeper-soldat med kulsprutor och rustningshjälm. Marquis är en prickskytt och tillika robotherre från LLC. Miko är en svamp med armar och ben som hör Eldrid. Phoebe är en människa med telekinetiska förmågor LLC. Thorn är en kvinnlig älva från Eldrid med dålig attityd. Slutligen har vi Caldarius, en jetpack-utrustad elitsoldat som hatar alla Jenneritene trots att han själv är en. Fler kommer att avslöjas senare, och målet är att ha 25 stycken klara när spelet lanseras så man ska kunna fylla ett team på fem personer med alla de klasser som behövs. Det kommer också att vara minst fem figurer från varje fraktion, så att du kan fylla hela lagret med exempelvis Jenneriter som kompletterar varandra, om så önskas.

Gearbox älskar sina karaktärer. Detta blir snabbt uppenbart när vi kollar in det underbara persongalleriet i exepelvis Borderlands 2 och till Battleborn kommer de naturligtvis att vara lika kärleksfulla med de varelser som lever i speluniversumet. Alla spelbara karaktärer är så grundligt skapade att de lätt skulle kunna vara huvudpersoner i sitt eget spel. De har 700 rader dialog var, och vad de säger varierar dessutom beroende på vem som är närvarande. Det innebär att det är mycket variation i dialogen - så länge du inte spelar med samma figur hela tiden. Varje karaktär är också sin egen klass. De rör sig på olika sätt, har olika styrkor och svagheter, vapen och specialförmågor och de har olika personligheter, anpassningsförmåga och möjlighet att använda föremål.

Battleborn
Tack vare flera klasser, raser och karaktärer kommer alla kunna hitta sin egen favorit.

Battleborn har har ett tämligen unikt level-system. Under en strid kommer din karaktär att genomgå en arenaaction-liknande förvandling som sträcker sig över 15 nivåer. Helix, som level-systemet heter, liknar en DNA-sträng och ger dig två alternativ varje gång du går upp en nivå. Processen är snabb, och du bör kunna nå alla 15 på 30 minuter. Dessa framsteg nollställs dock mellan varje spel, så man startar alltid från noll.

De två alternativ man får när man levlar är anpassad till figuren man spelar med, och representerar två extrema sidor av dennes personlighet i spelet. Ta till exempel Oscar Mike. På level 6 får han välja mellan laser- eller kikarsikte på vapnet. Lasern representerar "run 'n' gun"-mentaliteten, medan kikarsiktet passar den som försiktigt vill ta ut sina motståndare på långt håll. Du kan fritt välja de uppgraderingar som är låses upp vid var och en av de 15 nivåerna, så du kan skräddarsy din karaktär ordentligt inom den logiska ramen för dennes personlighet.

Utöver detta finns ett till utvecklingsystem vid sidan av för varje figur. De har alla nivåer som är viktiga utanför striderna och används för andra saker såsom mutationer. Utöver detta kan du göra kosmetiska förändringar, medan vapen förblir oförändrade. Gearbox ser nämligen dessa som en viktig del av personligheten även om de kan uppgraderas under spelets gång.

Till sist har vi Salvage som är ett tredje (!) level-system och är relaterat till din spelarprofil, och den klättrar man igenom att dänga bossar. Salvage ger dig modifikationer du kan använda i spelet, och ett exempel på det är Hacks som låter dig bygga på dina vapen. Istället för att få + 0,4% mer chans till kritiska träffar kan du bygga om vapnet så det skjuter av hela skallen på motståndaren om du siktar rätt. Dessutom lovar Gearbox att du kommer hitta massor av saker som kan samlas in, ändras eller upptäckas.

Battleborn
Gearbox räds inte att blanda olika spelstilar och genrer.

Det vi fick se när våra fem hjältar bekämpade horder av robotar medan musiken spelade (musik som kunde ha tagits rakt från Little Big Planet), var ett spel som kombinerar Gearbox galna karaktärsdesign och humor med en grafisk stil som är lite mer subtil än den i Borderlands. Den tecknade grafiken har en nästan drömlik estetik som ger mig lust att bara drömma mig bort för att få spränga allt i luften. Figurdesignen passar perfekt med utformningen av fiender, floran och miljön omkring dem. På frågan om det inte är svårt att blanda så många genrestilar, svarar art director Scott Kester: "Du måste skapa ett koncept som kommer att fungera med nästan vad som helst, från fantasy till science fiction."

Battleborn
Den här gången får de gamla formaten inte vara med och leka. Battleborn är enbart för den nya generationens hårdvara.

Då var frågan, är Battleborn ett arenaaction-spel? Incursion är den första av många multiplayer-varianter som kommer att finnas tillgängliga, och den har några distinkta arenaaction-inslag. Allierade ej spelbara figurer går mot fienden längs förutbestämda vägar, du ska döda två spindelbossar för att få tillgång till fiendens bas och du förlorar dina framsteg efter varje runda. Hur många av dessa inslag ingår i andra genrer? Även om Incursion är ett arenaaction-läge, är det för tidigt att dra slutsatsen att spelet faller under i denna subgenre. För av erfarenhet vet vi att Gearbox kan få för sig att inkludera ett dansspel i äventyret. Men jag är mer än nöjd med det jag fått se och detta är något att hålla utkik efter. Battleborn släpps till Xbox One, Playstation 4 och PC under 2015.

HQ

Relaterade texter

BattlebornScore

Battleborn

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inte med någon välkomnande hand jag tas hand av Battleborn. Jag kastas bryskt in i ganska otydliga menyer utan vidare instruktioner, och när jag väl startar mitt...

0
Battleborn-servrarna stängs denna vecka

Battleborn-servrarna stängs denna vecka

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi tvivlar på att det är särskilt många av er som regelbundet lirar Battleborn. Det släpptes år 2016, men kom samma månad som Overwatch. De båda spelen hade många...

2
Battleborn stängs ned för gott 2021

Battleborn stängs ned för gott 2021

NYHET. Skrivet av André Wigert

Battleborn hade det tufft då det släpptes i nära anslutning till Overwatch och trots vackra insatser från spelarbasen att fylla servrarna så tillkännagavs det för två år...

1
Nästa Battleborn-uppdatering blir den sista

Nästa Battleborn-uppdatering blir den sista

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inte direkt någon hemlighet att Battleborn aldrig blev särskilt stort, i synnerhet inte jämfört med snarlika Overwatch som släpptes samtidigt. Gearbox försökte...

5
Battleborn är nu en free to play-titel

Battleborn är nu en free to play-titel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Battleborn släpptes ungefär samtidigt som Overwatch och hade såpass snarlikt upplägg och design att många spelare blandade ihop dem (som exempelvis redaktionens Aldin...



Loading next content