Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Assassin's Creed: Unity

Assassin's Creed: Unity

Ubisoft plockar med sig sin kritvita lönnmördare in i den nya konsolgenerationen och vår brittiske chefredaktör har testspelat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Assassin's Creed: Unity säljs in till oss som en slags ny början för Ubisoft, men spelare som har investerat hundratals timmar under perioden somn denna ultrapopulära spelserie utspelar sig i, behöver inte oroa sig för att det har varit förgäves. Å andra sidan innebär det att de som hoppas på något nytt och revolutionerande i historien om Assassins och Templars på den nya konsolerna - kommer att bli besvikna.

Assassin's Creed: UnityAssassin's Creed: Unity

Unity är hamnar istället mitt i mellan gammalt och nytt, och ändringar som gjorts är inom välbekanta ramar snarare än några större förändringar. Det är naturligtvis bättre, och animationerna har framförallt förbättrats avsevärt. Det har lagt till nya sidouppdrag och den huvudsakliga berättelsen drar oss in i historien om kriget mellan de två fraktionerna. Men det är också ett säkert steg framåt i stället för ett stort språng mot nya äventyr. Fem år av utveckling har inneburit ett mindre vågat och "nytt" spel än vad jag hade hoppats på.

Assassin's Creed: Unity
Detta är en annons:

Vi lämnar här öppet hav och återvänder till staden, där en ung man tas in i brödraskapet och utbildas till lönnmördare. Det innebär att allt måste läras in på nytt i Assassin's Creed: Unity. Du kommer alltså att behöva träna för att få nya kunskaper och ny utrustning. Vi vet inte hur den här träningsdelen kommer att ske i Unity, för vår testrunda av spelet kastar oss direkt in i hetluften. Jag hoppas dock att det som hände tidigare påminner om starten i Assassin's Creed III, dock.

Vi släpps lös i den franska huvudstaden under 4-5 timmar, vilket låter oss spela sekvens 3 och 4 i den huvudsakliga berättelsen förutom ett antal sidouppdrag som vi skulle kunna ta oss an när som helst. Under denna tid fick vi också att spela co-op uppdraget "Heist" för fyra spelare.

För att ta det positiva först, kan du nu skräddarsy Arno i större utsträckning. Traditionell mekanik som att kasta pengar för att skapa oro och vilseleda fiender har tagits bort. Vapen, förmågor och även kläder är upp till dig att bestämma och det verkar som om Ubisoft verkligen har jobbat hårt för att skapa ett spel där vi tillåts skräddarsy vår egen lönnmördare samt hans berättelse.

Assassin's Creed: Unity
Detta är en annons:

Sidouppdragen imponerar, också. Paris erbjuder en bra mix av olika anledningar för dig att använda dina kunskaper. Under ett av uppdragen tjuvlyssnade jag på samtal om en kamp som dödade människor i den fattiga delen av staden. Spåren ledde mig till ett hus och sedan ner i en källare där jag hittade en slaktare som var i full färd med att kapa lemmar på de han tidigare dödat. Et annat sidouppdrag skickade mig till polisstationen där jag ombads förhöra mängder av människor som en del av en polisutredning. Tyvärr fick vi aldrig chans att slutföra uppdraget som bara växte i omfång ju fler civila vi intervjuade.

Spelserien har alltid haft problem med presentera karaktärer som fängslar. Black Flag försökte med lite överdrift, och tvingade därmed fram karikatyrer, något som åtminstone inte jag gillade. Genom att jaga den huvudsakliga berättelsens nyckelpersoner kommer vi i Unity att successivt få en god överblick av vad som hänt den senaste tiden och vi kommer hela tiden att matas med fler bitar för att bilda en större bild av hur Tempelherreorden och tiggarna har ett samband med aristokratin i spelet. Något som verkar ambitiöst, även för att vara Assassin's Creed.

Assassin's Creed: Unity

Spelkontrollen är dock inte så pass "next gen" som vi hade hoppats på. Kanske är jag onödigt negativ här, men bristen på precision som säkerställer att vi missar fönstret, eller kutar med plytet rätt in i en vägg - består (tyvärr). När spel som Tomb Raider och The Last of Us har bättre stealth och klätter-mekanik än Assassin's Creed, som alltid handlat om att smyga och klättra, måste jag ändå få lov att undra över om Ubisoft verkligen gör allt de kan för att skapa en så pass följsam spelmekanik som det går eller om lathet hindrar spelserien för att nå samma nivå av total kontroll som mången konkurrent erbjuder.

Med tanke på att Assassin's Creed: Unity har utvecklats av teamet som pillade ihop Prince of Persia: Sands of Time, och har varit i produktion i snart fem år, är det häpnadsväckande att spelkontrollen inte förbättrats sedan spelseriens födelse. Ett livfullt, dynamiskt och vackert Paris i full skala är imponerande, men det krävs mer än en ny stad för att jag ska tappa andan när det gäller Assassin's Creed...

Assassin's Creed: Unity
Assassin's Creed: UnityAssassin's Creed: Unity

Relaterade texter

Assassin's Creed: UnityScore

Assassin's Creed: Unity

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Ubisofts lönnmördare släpps lösa i franska revolutionens Paris i första Assassin's Creed-spelet exklusivt till den nya generationens konsoler och PC. Men hur pass nytt känns det egentligen?



Loading next content