Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Halo 5: Guardians

Halo 5: Guardians

Gamereactor har provspelat multiplayer-betan av Halo 5: Guardians, och berättar allt om 343 Industries nya spartaner...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har varit stort Halo-fan så länge jag kan minnas. Ett orubbligt fan på den nivån att jag alltid tyckt att "det var bättre förr". Att Halo 2 och 3 var de bästa actionspelen man kunde spela över nätet. Sedan kom Halo: Reach, och ingenting var sig likt därefter. Vart tog Battle Rifle vägen? Vart tog det spännande och motiverande ratingsystemet vägen? Varför är det en blomma på mitt vapen, och varför finns möjligheten att sprinta? Det kändes främmande för mig. Jag spelade fortfarande massor av Reach, men enbart för den sociala upplevelsen. Jag hade många att umgås virtuellt med, och det är trots allt kul att spela något man är bra på.

Några år senare dök Halo 4 upp. Jag hade ingen motivation att köpa det, och hade inga högre förhoppningar heller. För mig hade Bungie förstört serien med sitt sista kapitel, och jag trodde inte att 343 Industries hade vad som krävdes för att rätta till det. Och det gjorde de inte heller. Efter att ha gett spelet en ärlig chans insåg jag snabbt att det var ännu värre än Reach, med ett ännu mindre intressant rankingsystem och obalanserade vapen. Ordanance-systemet var ett billigt sätt att konkurrera med Call of Duty, och loadouts och allt det innebar gjorde bara klyftan mellan bra och dåliga spelare ännu större. Jag förlorade lusten och spelade knappt Master Chiefs fjärde äventyr. Inte i den mängd jag spelat tidigare delar.

Halo 5: Guardians
Rött och blått ställs mot varandra än en gång i Halo 5: Guardians. I betan kommer det inte finnas så värst mycket att skräddarsy sin spartan med, men de som deltar kommer låsa upp nya rustningar och dylikt i det fullständiga spelet nästa höst.

Därför var jag hälsosamt skeptisk inför min resa till London, där jag fick provspela multiplayer-betan av Halo 5: Gurdians. "Det kan inte bli sämre än 4:an", tänkte jag för mig själv. "Det kan absolut inte bli bättre än Halo 3", tänkte jag dessutom. Efter några timmar framför skärmen hade jag dock fått ett annat intryck av spelet: Jo, det kan faktiskt bli bättre än Halo 3. Halo 5: Guardians är absolut inte ett klassiskt Halo-spel. Det är spelet som (om man bortser från Halo Wars och Halo: Spartan Assault) skiljer sig mest från resten av serien. Åtminstone rent spelmässigt.

Detta är en annons:

Alla spartanerna kan springa snabbare med sprint, klättra över hinder, knuffa undan fiender som står i vägen, glida längst marken, hoppa och sedan ändra riktning i luften med hjälp av thruster packs. Avslutningsvis kan de smälla ner i marken med dödlig kraft, och som inte det vore nog kommer man även kunna sikta närmre med samtliga vapen via något kallat Smart Scope. Förhoppningen är att alla dessa färdigheter ska forma ett slags fjärde lager i den eviga 'sten sax påse'-trefalden som råder mellan seriens skjutvapen, granater och närstridsattacker. Allting ska vara balanserat till perfektion.

Halo 5: Guardians
Här ovan ser ni en sammanfattning av alla ny funktioner i Halo 5: Guardians. Vilken är din favorit?

Trots det är den klassiska, tokhyllade Halo-kärnan intakt. Det är fortfarande run 'n gun i snortighta arenor som gäller för hela slanten, bara det att 343 tagit några stora kliv i rätt riktning för att förnya spelmekaniken. Det bådar gott, för även om det inte påminner mig om de äldre Halo-spelen, påminner det mig heller inte om Call of Duty, Battlefield, Titanfall eller ens Destiny. Det är möjligt att de hittat rätt den här gången - att de med Halo 5: Guardians hittat någonting unikt som hittills imponerat på mig rejält.

Tim Longo, creative director på 343 Industries sade i vår intervju att en av huvudprinciperna den här gången är att samtliga spelare ska ha samma förutsättningar när det kommer till rörligheten. Därför finns det inte längre några perks (sprinta obegränsat, ladda om snabbare) som spelaren måste välja mellan. Alla nya funktioner och färdigheter som tillkommit är istället integrerade i spelet från början. Allting är designat kring dem.

Detta är en annons:
Halo 5: Guardians
Här ser vi alltså banan Breakout, som lånar en del från filmen Tron. Allting du ser är skapat i Forge-läget, och lämpar sig perfekt för Halos klassiska arenakrigsföring.

Dessa nya funktioner har dessutom resulterat i ett nytt riskbelöningssystem, menar Tim Longo. Det innebär att alla rörelser i spelet är på bekostnad av någonting annat. Om man vill sprinta får man tänka på att energiskölden inte återhämtar sig under tiden man gör det, och vill man smälla ner i en motståndare från skyn måste man först stanna upp i luften en liten stund (och blir därför sårbar för krypskyttar). En spelare som för tillfället klättrar upp på på en hög avsats kan inte skjuta. Det är således oerhört viktigt att veta när dessa nya färdigheter ska användas.

Smart Scope, Halo-seriens egna tolkning av "Aiming Down the Sights", är något som väckts stor debatt online. Halo har alltid handlat om att hålla sig i rörelse och skjuta vilt omkring sig, men nu uppmuntras man alltså att sakta ner och zooma in. Så som man ofta gör i många av dagens förstapersonsskjutare. Vi anser dock att funktionen känns väldigt balanserad i Halo 5: Guardians. Samtliga vapen i spelet, vare sig det handlar om magnumpistolen, Assault Rifle eller raketstruten, har en inzoomningsfunktion som gör det lättare att se vad man skjuter mot.

Halo 5: Guardians
Grafiken har fått sig ett rejält lyft. Halo 5: Guardians kan mycket väl vara ett av de snyggaste spelen jag sett i mitt liv. Realistiska metalltexturerna kombinerades med fantastiska ljuseffekterna och ett enormt färgspektrum för att skapa en intressant visuell upplevelse som inte går att hitta någon annanstans.

Däremot är vapnen exakt lika träffsäkra som de alltid varit när man använder dem utanför Smart Scope, så som vi kommit att förvänta oss i tidigare spel. Funktionen stängs dessutom av så fort man tar skada. Siktar du in och blir träffad så kommer zoomen försvinna, vilket kan ställa till med en rad problem hos de som förlitar sig allt för mycket på Smart Scope. Man har tagit hjälp av Halo-communityns superproffs för att balansera alla dessa nya funktioner, för att se till att de aldrig tar för stor plats i en match. Man vill istället att de ska förgylla den spelmässiga kärna som funnits där i nu 13 år.

I samband med Halo 5: Guardians passar man även på att införa ett nytt rankingsystem. Man har hämtat inspiration från Halo 2 och 3, där man fick börja på level 1 för att sedan kämpa sig närmare nivåtaket på 50 (vilket var både motiverande och balanserat). Nu kommer man dock placeras någonstans inom sju olika divisioner (tänk brons, silver, guld och så vidare). Spelarna kommer att delas in i dessa divisioner beroende på hur bra de gör ifrån sig, och kan sedan ta sig nästa division eller rent utav hamna i en sämre. Den högsta av dessa divisioner är förövrigt reserverad för de 200 bästa spelarna. Detta nya system kommer alltså se till att man alltid ställs inför ett motstånd som ligger på samma nivå som en själv - vilket är en rejäl förbättring jämfört med hur det fungerade i Halo: Reach och Halo 4.

Halo 5: Guardians
Sist ut har vi banan Empire, som tack vare sin asymmetri lämpar sig perfekt åt de flesta speltyperna.

När Halo 5-betan släpps den 29 november kommer vi på pröva på hela sju multiplayer-banor, och under vår resa fick vi smygtitta på tre av dessa. Den första banan, Breakout, skapades faktiskt i spelets Forge-läge. Marken är mönstrad i neonrutor och enkla geometriska strukturer har skapat vägspärrar och observationspunkter. Det ser ut som en träningsbana inom framtidens militär, helt enkelt, och den simplistiska designen innebär att det inte finns någonting som stjäl från fokuset som lagts på arenastriden. Mycket möjligt en ny klassiker. Därefter fick vi spela på Truth, en remake av den klassiska Halo 2-banan Midship, men min personliga favoritkarta blev dessvärre Empire. En asymmetrisk bana som äger rum på en hög skyskrapas tak.

Efter mitt besök i London stod det klart att jag är väldigt intresserad i Halos framtid igen. Med Halo 5: Guardians verkar 343 Industries ta e-sport på allvar, och de verkar ha hittat en bra balans mellan spännande nyheter och klassisk nostalgi. Halo 5 är fortfarande Halo, men om saker och ting går som planerat är det möjligt att serien blir bättre än någonsin förr under hösten 2015.

Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content