Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Final Fantasy Type-0 HD

Final Fantasy Type-0

Efter fyra långa år släpps stenhårda Final Fantasy Type-0 äntligen i västvärlden under våren, men vi har redan nu provspelat och man berätta om det är något du bör hålla ögonen på...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Kriget rasar, det ligger bråte överallt och en person staplar sig fram genom härjade gator, till synes förföljd. Kulspruteskott antyder att någon närmar sig, varpå maskerade och beväpnade soldater dyker upp. Gråtande och skadade människor avrättas kallblodigt när undsättning anländer i form av en jättetjock, jättestor jättekyckling. Krigarnas uppmärksamhet avleds, varpå jag snabbt kan ta dem av daga och försöka fly på nytt.

Men säg den glädje som varar för evigt, är man mitt i en krigszon så är man och snart såras både man själv och fågel i ett nytt blodbad. Jag sitter i en bekväm fåtölj på Bandai Namcos svenska huvudkontor och spelar Final Fantasy Type-0 och är förstummad. Det här är det överlägset blodigaste och skitigaste Final Fantasy-spel jag sett, gamla Tactics-serien medräknat.

Final Fantasy Type-0 HD
Förbered dig på Final Fantasy-seriens hittills mörkaste äventyr.

För er som inte är bekanta med Final Fantasy Type-0 så är det en snart fyra år gammal PSP-titel som gavs ut på två (!) UMD-skivor. Trots att det var en sådan mastodontsatsning så släpptes det aldrig utanför Japan, och först till våren är det västvärldens tur att få ta del av denna pärla. Och det till både Playstation 4 och Xbox One komplett med HD-upplösning och delvis omgjord grafik.

Detta är en annons:

Även om det tekniskt sett finns snyggare spel, så faller jag pladask för den genomarbetade världen som jag nu får äventyra i. Den har kvar en retrodoftande charm men med modern kantutjämning och snygga ljuseffekter samt uppiffade texturer - så ser Final Fantasy Type-0 ändå bra ut i den Playstation 4-version jag testar. Det i sin tur skvallrar såklart om vilket häpnadsväckande vackert PSP-spel detta varit en gång i tiden.

Final Fantasy Type-0 HD
Det erbjuds goda möjligheter att välja vilka personer man vill spela med samt vilka egenskaper och utrustning de ska ha.

Till skillnad från senare tiders Final Fantasy-spel så vankas en rakare historia i Final Fantasy Type-0, berättad utan krusiduller på det där lite mer naiva sättet som en gång i tiden var så typisk för serien. Att kristaller är viktiga för alla är en självklarhet utan att försöka förklara varför och dialogerna är snärtigt rakt på sak. Men innan man kommer så långt att det faktiskt finns folk att prata med, gäller det att bekanta sig med spelsystemet i en ganska intensiv genomgång informationskorvstoppning.

Om du någonsin spelade Crisis Core: Final Fantasy VII så har du ett hum om vad som vankas. Striderna är utformade som ett actionspel där man väljer ett antal figurer att ta med sig, utrustar dem på bästa sätt och förser dem med nödvändiga egenskaper. Att se till att det finns personer med vit magi (helande) i gruppen är en absolut nödvändighet eftersom döden är oåterkallelig i Final Fantasy Type-0. Man får hela enkelt ta nya figurer och spela vidare.

Detta är en annons:
Final Fantasy Type-0 HD
Förbered dig på episka bossfighter, men var försiktig. En dödad person är med få undantag borta för alltid.

Det ska sägas direkt att Final Fantasy Type-0 därför är ett ganska utmanande spel och själv stötte jag på patrull i och med första riktiga bossfighten där jag fick chansen att axla rollen som Summon-krigaren Oden på sin häst. Även dessa spelas för övrigt som de vanliga figurerna men är såklart överlägset mycket mer kraftfulla. Tyvärr var inte bossen sugen på att dö trots rejält med övervåld och efter att den enögde guden lämnat fick mina vanliga krigare sedan ge sig i kast med att slutligen dräpa besten.

Den kortslungande ynglingen Ace (tänk Gambit) blev snabbt en favorit och på Devil May Cry-liknande manér dansade jag runt bossen och matade den full med glödande spelkort, medan min vitmagiker såg till att hålla mig vid liv. Till slut fick den bita i gräset - efter många försök - och jag fick den där känslan av att faktiskt ha fått vara duktig i ett spel, något jag tyvärr tycker har gått lite förlorad i många av dagens titlar. Då ska man ändå veta att Final Fantasy Type-0 nu är något enklare än originalet till PSP var.

Final Fantasy Type-0 HD
Det går att välja mellan både engelskt och japanskt tal.

De som gillade Final Fantasy VIII kommer säkert glädjas över att en stor vit skola utgör något slags centralpunkt för fortsatta äventyr. Här kan man anta sidouppdrag eller bestämma sig för att spela vidare i storyn, samt såklart fixa och trixa med sina hopsamlade figurer för att alltid ha dem i bästa tänkbara skick. Utformningen är gammaldags på ett bra sätt och detta vet jag är inslag som många i Final Fantasy-communityt, mig själv inkluderad, saknat i många år. Dessutom finns återigen en riktig världskarta att utforska, bara en sådan sak!

Även musiken är absolut förstklassig med grymma remixer av vad som redan är världens förmodligen främsta spelmusik, men även mörka nyskrivna stycken. Ljudeffekterna har också arbetats om för de mer kraftfulla formaten och låter väldigt bra. Jag kommer vid något tillfälle på mig med att titta runt i rummet efter surround-högtalare bara för att inse att det tredimensionella ljudet är vanlig stereo från en förvisso fin ljudutrustning.

Final Fantasy Type-0 HD
Det ryktades länge om en PS Vita-version av Final Fantasy Type-0, men någon sådan är inte planerad, utan det är Playstation 4 och Xbox One som gäller.

Även om jag nu bara spelat någon timme av vad som är ett väldigt långt Final Fantasy-äventyr, så känner jag mig ändå positivt överraskad av det jag fått ta del av. Det känns som det Final Fantasy jag växte upp med och lärde mig älska, och det är så ondskefullt att det stundtals blir direkt obehagligt. Hör du till dem som tycker att Final Fantasy X och XIII är seriens bästa spel så kanske inte detta är något för dig, men om du däremot gillar Final Fantasy VII, VIII och IX så är detta en titel du absolut bör hålla utkik efter.

Relaterade texter

Final Fantasy Type-0 HDScore

Final Fantasy Type-0 HD

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter fyra långa år är det äntligen dags för västvärlden att få spela Final Fantasy Type-0, men hur står det sig efter så lång tid? Jonas Mäki har recenserat...



Loading next content