LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      förhandstittar
      Evolve

      Evolve

      Massor av video och en osedvanligt fet förtitt av Evolve vankas efter Gamereactors senaste besök hos Turtle Rock Studios...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      "Var titeln 'Metamorphosis' redan tagen?" frågade jag med armarna i kors och en riktig besserwisser-min. Jag hade gjort min hemläxa och tänkte inte låta Turtle Rock Studios komma undan med att bara kalla utvecklingsfasen där monstren togs fram för evolution. "Det var originaltiteln" svarade producenten Chloe Skew med ett leende som fick mig att skämmas lite, <i>"men det var inte så bra ur marknadsföringssynpunkt". I ett konferensrum längre bort hade jag fått chansen att spela den senaste versionen av Evolve tillsammans med andra journalister och kan meddela att detta kommer att bli en utmaning utöver det vanliga i att lära sig koordinera sitt spelande med andra personer - oavsett hur bra eller dålig titeln är.

      Min brittiske kollega Mike Holmes har tidigare berättat om de två första monstren som presenterats med genomgång av deras krafter, samt om de åtta jägarna som avslöjats. Vi fick chansen att prova på de fyra senaste tillskotten till gruppen samt även de spellägen som kommer att finnas vid lanseringen. Mina tidiga farhågor (att det skulle vara kul i några veckor för att sedan glömmas bort) blev dock direkt mosat i och med de nya spellägen som introducerades, där en av dem var en timmes lång minikampanj innehållandes alla de andra spellägena innan klimax nåddes i och med ett episkt möte mellan jägare och monster. Men innan vi går in på det, så låt oss bekanta oss med de personer vi spelade med.

      Evolve
      Samarbete är nyckelordet i Evolve, utan det är loppet kört på förhand.

      Abe heter en ny prisjägare med milt sagt tvivelaktig moral. Han har alltid en svordom nära till hands och utvecklarna beskrev honom som gruppens motsvarighet till Han Solo. Med det faktum att han är vapenexpert i åtanke är det kanske inte så konstigt att han har en specialdesignad hagelbrakare. Men den kan du skjuta alla hagel i svärm som normalt, eller hålla ihop dem för enorm skada (men mindre träffbild) även på långt håll. Desto snabbare man skjuter, desto mer spridning blir det på haglet, så man rent av uppmuntras att vara ivrig på avtryckaren.

      Detta är en annons:

      Abe kan dessutom stoltsera med en granat som får eventuella monster i närheten att tappa tempot och röra sig långsammare. Han har även en pistol med spårbara pilar att fästa i monstret så man hela tiden vet var det är, och det går dessutom att skjuta ett annat djur, och äter monstret det så vet man sedan var det är. Till och med döda kroppar kan märkas på detta sätt. Monstret märker dock att han ätit pilen när den når magsäcken, men då är det kört för någon panikbajsarknapp finns inte. Och däri ligger lite av Abes storhet, han har svårare att hitta monstret, men när han väl lyckas så tappar han inte kornet.

      Caira heter gruppens medicinare och tillika mesta begåvning. En klipsk biolog som förargar de andra medlemmarna genom att tala i begåvade termer de inte begriper. Hon har en granatkastare som kan skjuta napalm granater, men även sådana som helar. Enda skillnaden är att puffran byter färg från orange till grönt när du växlar mellan de båda lägena. Båda projektilerna träffar ett stort område och det går både att slå ut flera fiender och hela många vänner i ett skott. Hon är också den enda med helande egenskaper som kan hjälpa sig själv. Eftersom det inte går att skada medspelarna i Evolve är det bara att brassa på med napalmen när så önskas oavsett var de andra befinner sig. Caira kan även skryta med ett accelerationsfält som får alla jägare i närheten att röra sig snabbare.

      EvolveEvolve
      Det finns flera klasser och flera figurer i varje klass, så det gäller att pröva sig fram för att hitta favoriten.

      Nästa figur jag stöter på är Parnell, en före detta soldat och Cabots högra hand när det handlar om taktik och strategi. Han älskar sina serier med superhjältar och är tämligen nördig, vilket märks i hans dialog. Den experimentella dräkt han bär byggdes för krig men lades ner efter att ha orsakat för många dödsfall. Abe har dock modifierat den så Parnell är säker. När han aktiverar sin dräkt kan han både springa, skjuta och ladda om snabbare, men hälsan sjunker varje gång han gör det, vilket gör det viktigt att ha en helare i gruppen när Parnell är med. Han har en helautomatisk dubbelpipig brakare samt en lika helautomatisk raketkastare att sprida död med. Båda gör en hel del skada men raketkastaren skjuter bara rakt framåt, så det gäller att sikta bra. Lyckas du gör han dock mer skada än andra jägare i hans klass.

      Detta är en annons:

      Cabot är ledaren och även understödjare i gruppen, och äger dessutom ett fraktskepp. Han är en före detta polis som tröttnade på det politiska spelet och alla byråkrater, och skolade därför om till monsterjägare där hans förmågor kommer väl till pass. Hans kanon kan skjuta igenom föremål men skottet går sönder och splittret har sämre precision. Han har även förmåga att begära in en scanning av djungeln från ovan vilket visar eventuella levande varelser i området. Kombinationen av dessa båda gör att man kan få syn på monstret och sedan bombardera det även om det råkar vara föremål i vägen. Cabot har även en puffra som gör monstret mer stryktålig men inte gör skada i sig, däremot fördubblas sedan eventuella skador om man brassar på efteråt.

      Evolve
      Det vankas flera varierade spellägen, samt ett som förbinder dem alla till en minikampanj.

      Hunt är det spelläge som oftast visats upp, inte minst under årets E3, där Evolve korades till "Game of Show". Hunt är ett ganska enkelt upplägg där monstret får ett litet försprång medan jägarna dinglar ner i fallskärmar. Monstrets uppgifts är att käka så mycket det går för att snabbt bli större, starkare och mer dödligt. Men medan monstret utvecklas förvandlas det till en försvarslös kokong , så det gäller att vara taktisk och sedan fortsätta vräka i sig för att även bygga på försvaret. Medan monstret gör allt detta ska jägarna försöka spåra det genom att granska fotavtryck, brutna kvistar, följa döda djurkroppar och hålla koll på fåglar som plötsligt tycks fly från något ute i djungeln. Lyckas inte jägarna få ihjäl monstret snabbt så blir det riktigt tufft senare. På nivå tre blir monstret så kraftfullt att det kan slå ut strömförsörjningen för jägarna och istället gör dem till de utsatta.

      I spelläget Nest finns det monsterägg över hela banan. Målet för jägarna är naturligtvis att förstöra dem alla medan monstret försvarar. Monstret kan välja att lägga ett ägg och därmed få ett babymonster med sig som datorkontrollerad hjälpreda,men man kan bara lägga ett ägg åt gången. Det här spelläget är extra intressant för att jägarna lätt kommer ifrån varandra när de försöker ta fler än ett ägg samtidigt - vilket gör dem till en dödens lammunge för monstret. När alla ägg och eventuella ungar är borta har jägarna vunnit, men om de däremot blivit uppätna så är det monstret som vinner.

      Evolve
      Som monster spelar man Evolve i tredjeperson.

      Rescue heter ett annat spelläge där jägarna ska försöka undsätta nio civilpersoner som hamnat i monsterland och de behöver eskorteras till säkerheten. Tyvärr får även monstret vet var de finns, och beskrivningen blir allt mer exakt i takt med att spelarna närmar sig. För monstret handlar det om att förse sig med nio smakliga middagar, medan jägarna måste rädda fem personer. Matchen pågår i rundor där det i första omgången bara är två civilister, så det blir alltid en tredje och avgörande vända, och även om jägarna lyckats rädda alla så kan monstret vända matchen genom att istället kalasa på jägarna. Det är värt att notera att räddade civilister också för ett vapen och bidrar lite till skjutandet.

      Defend är en annan typ av spel där en hord av Goliaths ledda av en fullt utvecklad superbest ska förstöra ett skepp fyllt med civilister. Jägarna måste förstås förhindra detta och ska försvara dem så länge att skeppet hinner tanka och flyga iväg. Om de lyckas hålla undan nog länge eller döda alpha-monstret så vinner de. Om monstren lyckas förstöra skeppet däremot - ja då vinner besten. Däremot kan monstret inte vinna genom att döda jägarna som dessutom respawnar snabbt, så det blir långa och blodiga strider med höga dödstal. Medan Hunt, Nest och Rescue alla delar banorna man spelar på, har Defend däremot en helt egen anpassad för upplägget.

      Evolve
      En beta kommer att köras exklusivt till Xbox One nästa månad.

      Till sist är det alltså Evacuation, en minikampanj som startar med en klassisk Hunt och avslutas med Defend. Efter första rundan får de fem spelarna ett val mellan två banor som representerar två olika spellägen. Flest röster avgör vilken som ska spelas. Varje avslutad runda påverkar sedan förutsättningarna i nästa, så om monstret exempelvis vinner första Hunt så förstör den samtidigt ett livsuppehållande system för jägarna som skadar dem men inte monstret i nästa runda. Om jägarna vinner däremot så lagas systemet och automatiska stativmonterade kanoner placeras ut. Andra effekter kan vara farliga djur i omgivningarna, ett extra Goliath-monster, köttätande växter, skepp som från ovan letar efter monstret och mycket annat. När man räknar med de olika uppdragen, omgivningarna och effekterna av vinster/förluster så finns det över 800 000 varianter av Evacuation. Man får alltså spela rätt länge för att få exakt samma upplägg igen.

      Från början var spelet ett rent förstapersonsäventyr. Men Turtle Rock Studos tyckte monstret kändes märkligt att styra, långsamt och klumpigt och kameran satt sju meter ovanför marken. "The big thing was awareness, you know. The hunters spread out and surround you and you couldn't tell that you were surrounded. If you were in first-person, you might see one guy or two guys" sade Chris Ashton, en av grundarna till Turtle Rock Studios. "There's a claustrophobia, I think, in first-person, that lends itself well to being a hunter because, as the hunter, we don't necessarily want you to always feel confident and badass. We want there to be those moments where there might be something behind me and there's a tension and a fear there", fyllde Phil Robb i.

      Evolve
      Ett urval av de figurer som finns att välja bland.

      Jag passade även på att fråga om de övervägt ett spelläge med jägare mot jägare eller monster mot monster, vilket Chris Ashton besvarade: "Because all the monster's abilities are aimed at fighting hunters and all the hunters' abilities are aimed at fighting monsters, they're not very good at fighting each other."

      Spelar du själv får du hoppa mellan alla figurer när du vill med datorn styr de övriga. Tappar du uppkopplingen kommer det gå att hoppa in i spelet igen. Matchmaking-systemet är skicklighetsbaserat och ska åtminstone i teorin bjuda på lika jämna som hårda strider. Balansen i framför allt Evacuation verkar dock vara något som kan bli en tuff nöt att knäcka och finjusteringar lär pågå länge efter att spelet har släppts för att få det perfekt.

      Det finns en hel del att lära sig i Evolve, inte minst hur varje klass fungerar och sedan såklart de olika jägarna i varje klass. Efter det måste man lära sig vilka figurer som fungerar bra ihop och på vilka banor. Samma sak gäller såklart för monstren, och det är egentligen vad allt handlar om - kommunikation och strategi. Om jägarna inte samarbetar väl kan de lika gärna börja smörja in sig i BBQ-såsen, men lyckas gruppen jobba riktigt bra ihop som en enhet så kan självaste Kraken på nivå tre besegras.

      Fyra mastiga gameplay-videos att gotta sig åt:

      HQ
      HQ
      HQ
      HQ

      Relaterade texter

      1
      Se Evolve Stage 2 i rörelse

      Se Evolve Stage 2 i rörelse

      NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

      Förra årets 4vs1-onlinespel Evolve fick inte den levnadstid som utvecklaren Turtle Rock och utgivaren 2K hade förväntat sig och i ett försök att blåsa nytt liv i shootern...



      Loading next content