Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mario Party 10

Mario Party 10

Om drygt två veckor är det premiär för Mario Party 10 och Jonas Mäki har samlat ihop kompisgänget för att tjuvstarta med det roliga. Här är de första intrycken...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns på sin höjd ett par spelserier jag sammantaget spenderat mer tid med än Mario Party, och den mesta av tiden har dessutom varit tillsammans med två goda vänner och frugan som haft säkert närmare tusen stenhårda Mario Party-bataljer tillsammans. Känner man till denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att Mario Party 10 hör till de spel jag sett mest fram emot.

Efter att ha hunnit spela två omgångar känner jag mig redo att dela mig av lite första intryck inför recensionen om knappt två veckor. En av största nyheterna är att Amiibos nu är en del av spelandet och har ett eget Party Mode. Bara en spelare behöver dock ha Amiibo, så man behöver inte handla hem en hel trave för att kunna spela. Alla fungerar dock inte utan bara figurer knutna till Svampriket såsom Bowser, Luigi och Toad - medan resten mest tycks ge mindre bonusar.

Mario Party 10
Räkna med att drabba samman med Bowser på otrevligaste möjliga vis.

Varje figur låser upp en helt egen Monopol-liknande spelplan med härlig design inspirerad av den aktuella figuren och fylld av karaktärer, föremål och andra inslag vi lärt oss älska genom Mario-spelen. Brasklapp dock för att man måste ha Amiibon till vissa spelmässiga inslag (som att slå tärning), vilket känns väldigt överflödigt när det vore enklare att bara få trycka på en knapp. För mig för det tankarna till hur Nintendo och Microsoft lade till spelmässiga inslag i spel med Wii-fjärr och Kinect där det enklaste hade varit att bara trycka på en knapp, där man istället skulle vifta och kunde misslyckas med de enklaste grejer. I slutändan tror jag ändå spelsättet kommer visa sig vara ett trevligt tillskott, och lyckligtvis tycks Nintendo ändå ha insett att alla inte har Amiibos, vilket i klartext betyder att det egentligen inte förtar något från Mario Party 10 att inte ha en. För viktigast är väl ändå det vanliga spelsättet.

Detta är en annons:

Precis som i Mario Party 9 är bilen tillbaka där alla figurer åker tillsammans. Jag vet att detta var en vattendelare som många verkligen hatade. Själv hade jag inget emot den dock utan tycker mest den tillför lite variation och möjlighet att designa banorna på andra sätt. Det mest uppenbara exemplet är väl att spelplanerna nu är att betrakta som äventyr där resan tar slut när man nått mål, istället för att bara gå runt och runt. För de som hellre vill ha det spelsättet kan ovan nämnda Amiibo-lösning vara något att kolla in lite närmare.

Mario Party 10
Över 70 minispel finns med i Mario Party 10 och som vanligt krävs en blandning av tur och skicklighet för att vinna.

Som vanligt gäller det att prestera väl i över 70 olika minispel. Den här gången ställs dock allt på ända då en femte spelare kan axla rollen som Bowser och jaga spelarna över planen. Kommer uslingen ikapp vankas sedan minispel med tillhörande sadism och bestraffning. Tio minispel finns inkluderade där Bowser kan vara med och sabba, vilket spontant känns som fullt tillräckligt. De är dessutom sådär föredömligt intuitiva som Mario Party-minispelen brukar vara och ofta fyllda med en god portion tur som gör spelarna helt utlämnade till högre makter.

Väljer man att spela med Bowser handlar det inte längre om att jaga stjärnor utan om att överhuvudtaget ta sig in i mål. Därför har man ett visst antal hjärtan som fungerar som energi, och målsättningen är att klara livhanken överhuvudtaget. Så neslig är Nintendos ödla, som genom Mario Party 10 nu fått ny respekt i kompisgänget och av mig själv. Detta eftersom det är fullständigt vansinnigt spännande att ha kräket i hasorna och verkligen leva på gränsen hela tiden där minsta snedsteg betyder att det är kört.

Detta är en annons:
Mario Party 10
Möjligheten att sabotera för varandra gör att hotelser och glåpord snabbt haglar framför TV:n.

Givetvis går det dock att spela mer traditionellt på ett sätt som för tankarna till Mario Party 9 med bara fyra personer och jag förmodar att det trots allt är detta spelsätt som kommer ha den största livslängden, trots fem banor mot sju i föregångaren. Men klart är att Mario Party 10 ändå är det mest innehållsrika spelet i serien hittills, och med tanke på att de andra spelen räckt i åratal verkar risken minimal att jag ska tröttna på detta.

Men ännu finns naturligtvis nyhetens behag kvar. Vi återkommer som sagt om knappt två veckor efter att ha spelat Mario Party 10 sönder och samman med ett slutgiltigt betyg och besked om detta är det ultimata partyspelet till de nya konsolerna.

HQ
Mario Party 10Mario Party 10
Mario Party 10Mario Party 10

Relaterade texter

Mario Party 10Score

Mario Party 10

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Nintendo besvarar äntligen frågan om hur bra Mario Party egentligen skulle kunna bli till Wii U genom att faktiskt släppa det. Vi har roat oss kungligt och har nu satt ett betyg...

Mario Party 10

Mario Party 10

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jonas Mäki

Om drygt två veckor är det premiär för Mario Party 10 och Jonas Mäki har samlat ihop kompisgänget för att tjuvstarta med det roliga. Här är de första intrycken...



Loading next content