Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Guitar Hero Live

Guitar Hero: Live

Det är inte en särskilt enkel uppgift att ge det simpla spelkoncept som nästan utrotade sig självt för snart fem år sedan nytt liv. Activision har dock bestämt sig för att försöka...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vilka kan ärligt säga att de aldrig har rockat ordentligt med en sopkvast eller ett badmintonracket framför spegeln? Varenda en av oss har vid någon punkt här i livet lirat ett grymt solo på luftgitarr och Guitar Hero är spelet som lyckades slå mynt av den där unika känslan av att vara rockstjärna. Den simpla idén att kombinera en plastgitarr som spelkontroll, tillsammans med en smula rytmisk känsla för att pricka noter (på Quick Time Event-liknande manér) för att ta sig från början till slut av klassiska rocklåtar - var för några år sedan ett oerhört populärt och dessutom väldigt lyckat koncept.

Men det var ett halvt decennium sedan. Och genom att släppa nya titlar febrigt ofta, på tok för många special editions och en hutlös mängd med nedladdningsbart material, lyckades Guitar Hero som koncept att kväva sig självt under en hög med plastinstrument. Varför skulle vi vilja köpa ett helt nytt spel när nya låtar är allt som vi fans kan förvänta oss? Men nu verkar tiden vara den rätta för att återuppliva denna egentligen så absurda genre. Och därför utannonserar Activision nu Guitar Hero: Live.

Guitar Hero Live
Det här gången spelar du i förstapersonsperspektiv framför en riktig publik.

Som tidigare sagt så är det ingen enkel uppgift att ge ett såpass simpelt spelkoncept som Guitar Hero nya innovationer utan att förstöra grundkonceptet - detta trots att TV-spelsbranschen utvecklats drastiskt de senaste fem åren. Då det inte längre går att förbluffa sin publik med endast grafisk skönhet så har utvecklarna bakom Guitar Hero: Live valt att dra konceptet genom en lika delar rolig som urbota knasig förvandling. Dagarna då en mer eller mindre generisk avatar skötte rockandet åt dig där på skärmen är numer borta. Guitar Hero: Live spelas från förstapersonsperspektiv, ackompanjerat av en livevideo.

Detta är en annons:

Förvisso så kommer du inte rocka loss med Metallica på scenen, men du kommer i varje fall ha sällskap av riktiga musiker som faktiskt spelar låtarna tillsammans med dig - i varje fall en cover på den där kända låten du älskar, för att vara exakt. Syftet är att detta spännande grepp ska skapa en genuin live-atmosfär. Bland annat är ljudbilden till och med kopplad till de olika spelställena för att få rätt känsla, från mindre klubbar till vidöppna utomhusarenor. Innan låten ska börja så fingrar vi nervöst på vårt plektrum medan bandet skakar hårsvallet en sista gång en sista gång och förbereder sig mentalt för giget. Sedan vandrar vi genom backstageområdet på väg mot scenen, förbi flera enorma förstärkartorn och bombastiska ljusriggar tills dess att vi står framför en helt hysterisk publik.

Guitar Hero LiveGuitar Hero Live
Dina bandmedlemmar är tyvärr rätt risiga skådisar, vilket förtar en del av trovärdigheten.

Det här fungerar faktiskt riktigt bra, och du känner verkligen hur en seriös scenskräck träffar i magtrakten. När ångesten väl släppt så är det dags att röja. Nu behöver du ha flinka fingrar för att kunna träffa så många korrekta noter som möjligt så att publikens humör hålls på topp. Fansen i den där mosh-piten rakt framför dig vill bli seriöst golvade av dig och din musik och de kan de här sångerna både framlänges och baklänges. Spänningen stiger.

Den nya gitarrkontrollen är sannerligen ett elegant bygge, möjligen en aning för liten, med sina bruna och svarta färgtoner. De färgglada små knapparna har denna vända blivit utbytta av sex knappar som numer är integrerade i gitarrkontrollens hals. Känslan kommer därför närmare att faktiskt spela riktiga ackord på rätt, så komplicerade låtar är mer än att bara "trycka på knappar i följd". Jag strävar för att lyckas fullfölja de snabba instruktioner som dyker upp på skärmen under vår spelsession. Med blandat resultat.

Detta är en annons:
Guitar Hero Live
Det vankas en ny typ av gitarrer denna gång. om det är bättre eller sämre återstår att se - men de känns bra och ser snygga ut.

Publiken framför oss är på god väg att börja hiva flaskor och glas mot oss och vår keyboardspelare skakar oförstående på huvudet. Men det är rätt svårt att ta det på allvar då mina bandmedlemmarvisserligen må vara bra musiker, men de är sannerligen inga bra skådisar. Live-action i spel har alltid haft en rätt löjlig aura över sig (Wing Commander någon?) och Guitar Hero: Live gör inte mycket för att ändra på det faktumet. Dessa sekvenser känns som de högst troligen kommer bli uttjatade och tröttsamma väldigt fort, och om du spenderar en lång tid med spelet så kommer den skriptade turen till scenen och de olika reaktionerna från publik och bandmedlemmar resultera i flertalet gäspningar.

Men om man spelar med goda vänner framför TV-skärmen så är det något helt annat, för oavsett om någon kamrat misslyckas något obönhörligt eller om värden tröttar ut sina gäster med sina sinnessjuka färdigheter, så finns det klart mycket mer att se än bara en gitarrhals. För att se till att man inte tröttas ut av de nämnda live-action sekvenserna så har utvecklaren valt att kasta in något de kallar Guitar Hero TV, förkortat GHTV, i mixen.

Guitar Hero Live
Activision utlovar mängder av nedladdningsbar musik.

Här byter man ut allt nonsens med live-action och visar istället riktiga videor när låtarna spelas. Det finns en stor mängd att välja mellan men den riktiga juvelen i högen är alla de olika kanaler som finns att tillgå och hur det knyter an till multiplayer. Här kommer en låt att spelas samtidigt för alla onlinespelare, och du skall spela live mot hela världen. Den tillfälliga rankningen för den specifika låten visas till vänster på skärmen och det är ett kittlande koncept som förhoppningsvis kommer bjuda på en massa härligt riffande.

Att Guitar Hero: Live vågar använda sig av live-action är ett väldigt vågat drag som förmodligen kommer fungera som vattendelare en del hatar och andra älskar. Spelets startkatalog med låtar har dock ännu inte utannonserats av Activision. Lyckligtvis har de redan lovat att ha ett stadigt flöde med nedladdningsbara låtar i antågande, förhoppningsvis direkt vid släpp. Hur detta nygamla spelkoncept som legat på is i fem år kommer tas emot av fansen får vi veta i slutet av 2015, då Guitar Hero: Live rockar sig upp på butikshyllorna.

HQ
Guitar Hero LiveGuitar Hero Live

Relaterade texter

Guitar Hero LiveScore

Guitar Hero Live

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Lars Ümlaut har fått sparken och plastguran har totalrenoverats. Jonas Mäki har recenserat rebooten av Guitar Hero Live och är positivt överraskad...

2
Hårdrockshjältar i Guitar Hero Live

Hårdrockshjältar i Guitar Hero Live

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Ett nytt Premium Set med det förföriska namnet Hard Rock Heroes har lagts till i Guitar Hero Live. Det betyder som vanligt samtidigt att förra veckans låtar läggs till i...



Loading next content