Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Star Wars Battlefront

Star Wars: Battlefront

Efter tio års frånvaro är Star Wars: Battlefront snart tillbaka. Dice jobbar som skållade illrar på en nystart av serien och vi har fått en första titt på vad som väntar oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Anaheim Convention Center i Kalifornien kokar. Tiotusentals Star Wars-fantaster har vallfärdat hit för att under helgen klä ut sig, mingla, shoppa Star Wars-prylar, kirra autografer från uråldriga skådespelare som var rynkiga redan på 70-talet, lyssna på Star Wars-paneler, glutta på nya teasern för Star Wars: The Force Awakens och, inte minst, få en första glimt av Star Wars: Battlefront. Intresset för Dices reboot av den populära spelserien är stort. Föregångarna kammade hem finfina betyg från kritikerna och byggde upp en stor, fjunig fanskara. Väntan på en fortsättning har varit lång; tio år, ej inräknat spinoff-titlarna.

Battlefront anno 2015 är en nystart för serien. Ny utgivare. Ny utvecklare. En "clean slate", som någon hade kunnat säga, men som ingen sa. Eller som Patrick Bach, exekutiv producent på Dice, faktiskt uttrycker det:
- Vi har inte byggt de förra spelen, vi har inte den koden. Detta är en komplett reboot. Det vi gjort är att gå tillbaks och tittat på vad är idén bakom Battlefront, och försökt börja om från början.

Star Wars Battlefront
Striderna i Star Wars Battlefront är större, snyggare och intensivare än någonsin tidigare.

Dice jobbar i nära samarbete med Lucasfilm. Genom dem har utvecklarna fått tillgång till det heligaste av det heliga i Stars Wars-arkiven och har med en teknik kallad fotogrammetri kunnat göra perfekta 3D-återgivningar av riktiga modeller. Alltifrån karaktärer till robotar, X-Wings, ljussablar och laserpistoler är snuskigt detaljerade. Dice har även besökt alla inspelningsplatser från originaltrilogin och med nitisk precision återskapat dem i sin Frostbite 3-motor. Tillsammans med originalinspelningar av både musik och ljudeffekter, presenterat med urläckra Dolby Atmos (endast i PC-versionen) är Battlefront "den mest slående audiovisuella upplevelse vi någonsin skapat" enligt Niklas Fegraeus, design director.

Detta är en annons:

Sistnämnda låter förstås som sedvanligt PR-prat, men den pre alpha-demo som Dice visar upp bakom stängda dörrar på mässgolvet på Star Wars Celebration, fångad direkt från Playstation 4-versionen, ger uttalandet kött på benen. Vi slängs in i en hektisk eldstrid mellan rebeller och Stormtroopers bland prunkande undervegetation och majestätiska träd på månen Endor. Laserstrålarna viner runt öronen när spelaren rör sig längst en ringlande stig. Ljuset strilar mellan trädkronorna. Dammet yr. Rebellkollegorna vrålar i periferin. Spelaren prickar några Stormtroopers i plytet och växlar från första- till tredjepersonsperspektiv. Han avancerar mot en sänka och blir varse om en AT-ST som närmar sig. Med koordinerad skrik- och laseroffensiv från flera rebeller rasar den ihop i en explosion som får plåtbitarna att regna. Segerns sötma blir dock kortvarig då en Imperial AT-AT Walker (de stora jäklarna från slaget på Hoth i The Empire Strikes Back) dundrar in. Skotten från de frontmonterade kanonerna får marken att brisera i jord och grästuvor runt spelaren och lämnar oss halvt bedövade. Redan nu står det klart: Såhär levande och intensiv har ingen strid i tidigare Star Wars-spel känts.

Star Wars Battlefront
Spelaren skräddarsyr sin egen spelstil genom att välja vapen, utrustning och vilken klass denne tillhör.

Den gigantiska Walkern sänks så småningom av ett luftartilleri. Den segnar ihop lika dramatiskt (och långsamt) som sina filmkusiner och exploderar. Strax därpå går spelaren in i en bunker tillsammans med en kollega. Det blir med ens nästan knäpptyst. Förebådande tyst. Spelaren rör sig sakta genom en stålgrå korridor. Kollegan tar täten. Plötsligt stannar han till, mitt i en rörelse. Sekunden därpå lyfter han från golvet, blir hängande i luften alltjämt som han klöser runt strupen. Kan inte andas. Vad i... tänker spelaren. Kanske. Jag gör det i alla fall. Kollegan dör. Faller ihop på golvet. Spelaren korsar en krök, och där står han: Darth Vader, så otäckt detaljerad att - om jag spelat själv - förmodligen bara gapat. Nu öppnar spelaren istället eld, men gamle Vader parerar skotten med ljussabeln som om han viftade bort knott. Han rör sig mot spelaren, avvärjer skotten, musiken stegras och den ökände filmantagonisten hugger till med den fräsande klingan. Tack och hej, demonstrationen är slut. Ridå. Applåder.

Star Wars BattlefrontStar Wars Battlefront
DLC-paketet Battle of Jakku kommer att gå att ladda ner gratis från och med den 8 december. Vid förhandsbokning av spelet är det tillgängligt från och med 1 december.
Detta är en annons:

Spelläget vi precis sett heter Walker Assault och är nytt för serien. Mellan 8-40 spelare kommer att kunna delta i striderna och det finns självklart mindre kartor för tätare sammandrabbningar. Darth Vader är en av flera så kallade "hjältar" du kommer att kunna spela som. En annan vi får en skymt av under presentationen är Boba Fett. Exakt hur du axlar rollen som dessa karaktärer fick vi inte veta, men tanken är att en spelare i matcherna kommer att kunna anta en roll som antingen en god eller ond karaktär och med sina särskilda förmågor göra så mycket skada för motståndarlaget som möjligt. Det kommer att finnas ett power up-system där spelaren kan hitta en rad olika föremål och fordon; speciella sköldar, Walkers, X-Wings och mycket mer. Antalet spellägen och hur många "hjältar" det finns att tillgå är dock fortfarande hemligt.

Utöver landbaserade strider kommer det också - precis som i tidigare delar - att bjudas på luftbataljer. Vi fick en kort glimt av dem i trailern som avrundade presentationen och det är svårt att säga varken det ena eller det andra om dem, annat än att de i alla fall såg lovande ut. Vid frågan om huruvida land- och luftstrider kommer att integreras på något sätt blev svaret väldigt diffust. De kommer inte att vara helt åtskilja men exakt vad det innebär återstår att se.

Multiplayer är förstås huvudfokuset i Battlefront men vill du lira offline kommer du att kunna förkovra dig i så kallade Star Wars Battlefront Missions; speciella uppdrag som du kan ta dig an antingen offline eller online co-op. Eller tillsammans via en vän i samma soffa genom lokal split screen. Det finns även ett så kallat Partner System som går ut på att två spelare kan skapa ett team. Förutom att ni då kan lira tillsammans och följa varandra öppnas även möjligheten att dela utrustning. Har den ena till exempel precis skaffat spelet och ligger back i prylar kan den andra i solidaritetens anda dela med sig av sina egna.

Star Wars BattlefrontStar Wars Battlefront
Vi fick inte se någon demonstration av luftstriderna, annat än i trailerform.

Battlefront är planerat att släppas den 17 november, en månad innan The Force Awakens har biopremiär. Det kommer att levereras med ett gratis DLC-paket kallat Battle of Jakku. I senaste The Force Awakens-teasern ser vi vraket av en gigantisk Stjärnkryssare ligga och vittra bort på en planet. I Battle of Jakku kommer spelaren att få möjlighet att delta i slaget som leder till att Stjärnkryssaren hamnat där den ligger. Utöver det är Battlefront inte knutet till den nya filmen. Platser, händelser och karaktärer är baserade på episod IV-VI. Ingen Jar-Jar Binks med andra ord, tack och lov. Jag försökte i desperation övertyga Patrick Bach att släppa ett DLC-paket med spelbara Ewoks men jag tvivlar på att det fick något större genomslag.
- Fast du är faktiskt den andra idag som undrar om Ewoks i spelet, påpekar Patrick.
Som om det vore någon tröst.

Det är många frågetecken som hänger kvar efter demonstrationen. Vi vet inte antalet spellägen eller hur flera spelmässiga inslag är uppbyggda. Vi vet inte det exakta antalet kartor (Hoth, Endor och några snabba glimtar av bergen på Tatooine är vad vi fick se) eller ens hur mycket som verkligen skiljer sig från föregångarna. Bristen på information är frustrerande, men det går samtidigt inte förneka att det som Dice delar med sig av är tillräckligt för att ge mersmak. Battlefront är ruggigt läckert, det låter oförskämt låter bra och ser redan ruskigt underhållande ut. Dices vision med Battlefront illustreras väldigt enkelt och snyggt när vi visas en bild på dottern till en av studiocheferna när hon leker med ett gäng Star Wars-figurer. Battlefront ska vara en lek, en möjlighet för spelarna att återskapa känslan av slagen vi sett och älskar i filmerna.

- För oss handlar det mycket om att vara sanna mot vad Star Wars står för. Det är svårt att inte respektera att folk tar det här jävligt allvarligt, och det måste man förstå och vara väldigt respektfull inför, avslutar Patrick Bach.

Star Wars Battlefront

Relaterade texter

6
Star Wars Battlefront - Rogue One: ScarifScore

Star Wars Battlefront - Rogue One: Scarif

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi ger oss i kast med den fjärde och sista omgången DLC till Star Wars Battlefront för att få uppleva Rogue One-kriget i spelform. Jonas Mäki har satt betyg...

6
Star Wars Battlefront: Death StarScore

Star Wars Battlefront: Death Star

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har det äntligen blivit dags att spränga Dödsstjärnan i Star Wars Battlefront. Jonas Mäki har rattat X-vinge och recenserat...



Loading next content