Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted 4: A Thief's End

Efter att släppet skjutits upp till våren 2016 är vi mer nyfikna än någonsin på nästa del i Uncharted. Vilka riktningar tar egentligen Naughty Dog i utvecklingen av spelet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det viskas om Uncharted överallt just nu. Fyra år har snart passerat sedan Uncharted 3 släpptes och många spelare börjar att bli otåliga. Vi vet alla är en påkostad och massiv utvecklingsfas är igång, men ingen törst släcktes när Naughty Dog gick ut med att spelet försenats till våren 2016, med ett ryktat släpp i april. Uncharted 4 har vuxit till något större och mer ambitiöst än vad som var tänkt, vilket säger en hel del om projektets skala. Till råga på allt är en viss Hollywood-filmatisering under utveckling, men det tar vi en annan gång.

Åter till spelet. Vad vet vi egentligen om Uncharted 4: A Thief's End?

Denna gång introduceras Nathans äldre bror Sam som en humorfrisk men sargad man som verkar anammat samma lekfulla attityd som sin bror. I visningen under Playstation Experience dök han upp i slutscenen för att kalla Drake för "lillbrorsan" och nämna att de "har en skatt att hitta". Att han kommer att finnas med under stora delar av spelet som en kompanjon är redan bekräftat, men vilka känslosträngar handlingen kommer att snudda vid i samband med detta vet vi ej. Något som är bekräftat är dock att A Thief's End att ta Drake och kompani på vitt skilda delar av världen och en lågoddsare är att de ursnygga, hårt skriptade actionsekvenserna som framförallt präglade Uncharted 3: Drake's Deception kommer att återvända. Hur flygplansscenen i öknen eller det sjunkande fartyget ska toppas återstår att se, men är det några spelmoment vi kan räkna med är det just dessa.

Uncharted 4: A Thief's End
Det första riktiga visningen skvallrar om större miljöer som bättre än tidigare kan främja visionen om de böljande striderna.
Detta är en annons:

De första spelsekvenserna vi har fått se skvallrar dock om ett något öppnare spel med bättre dynamik i actionscenerna. Bland annat kan Drake gömma sig i meterhöga buskar för effektivt smygmördande och höjdskillnader lektes friskt med under visningen. Inget nytt, men en indikation på en välbehövlig utbyggnad av en redan inarbetad spelstil. Att erbjuda valmöjligheter där smygande möter furiös action och där striderna böljar fram och tillbaka har alltid varit ambitionen i Uncharted, men det har aldrig känts helt optimalt. I The Last Of Us fann de en utmärkt avvägning som kändes betydligt mindre klumpig och förhoppningsvis för de över sina erfarenheter till detta projekt. Jag hoppas därför att smygmekaniken är bättre utförd denna gång, liksom vapenkänslan som alltid varit fjösig och svår att underhållas av.

Av det vi sett verkar A Thief's End i stort erbjuda samma typ av upplevelse som tidigare delar, vilket inte är något fel i sig om Naughty Dog har finslipat det spelmekaniska. Jag har personligen alltid varit djupt imponerad av spelen och delat fascinationen med många andra, men aldrig varit sådär våldsamt underhållen av det spelmässiga i sig. Det är en konst att kunna lyfta fram det roliga och gallra bort vad som inte fungerar och jag hoppas att de lyckas hitta rätt denna gång. Ingen av oss tvivlar på att detta är ett mastondontäventyr som kommer att släppas både bombastiskt och finslipat, men kommer det att våga erbjuda något helt nytt?

Uncharted 4: A Thief's End
Förhoppningsvis kommer utforskandet att ta en större plats denna gång.

Något som jag vill se är ett större fokus på utforskande och mindre av hålla-i-handen-strukturen som lotsat fram oss genom varje steg. Jag tror absolut att Naughty Dog kan leverera ett filmiskt äventyr parallellt med större frihet och fler smarta pusselsekvenser. Mindre mördarmaskin och mer äventyr är vad jag eftersöker, då själva eldstriderna varit den överlägset svagaste delen. Skjutandet till trots har multiplayerläget vuxit i popularitet genom åren. En stadig formula för detta har upprättats, men jag tror och hoppas att det är dags för en nystart nu. Stora delar av The Last Of Us-teamet jobbar med detta, vilket är lovande, med tanke på hur multiplayerläget där var mer intressant än vad det i Uncharted någonsin varit.

Detta är en annons:

Förhoppningsvis innebär detta ett nedskruvat tempo, distinkta klasser att ta rollen som och spellägen som uppmanar till bättre lagsamarbete. Självklart måste det passa in i spelets övergripande kontext, men jag tror i stort att A Thief's End kommer att vara ett mörkare äventyr. Naughty Dogs Neil Druckmann har nämnt att The Last Of Us redan har inspirerat till förändringar under utvecklingen och att multiplayerläget har fått sig en välbehövd släng av denna förändring ser jag som en självklarhet.

Uncharted 4: A Thief's End
Vilken roll Nathans storebror Sam tar blir mycket spännande att se.

Vi är i ett skede där det mesta kring spelet ännu inte avslöjats och spekulationerna är givetvis många. De riktigt matiga detaljerna kommer att presenteras för oss under hösten och vintern och det är då vi ser vilka nya grepp Naughty Dog har tillfört serien för att motivera förseningen.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End

Relaterade texter



Loading next content