Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Battleborn

Battleborn

Utvecklarna bakom Borderlands-serien är tillbaka med sitt mest ambitiösa och genreöverskridande projekt hittills

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ända sedan Borderlands kom 2009 har Gearbox lärt oss att vi ska vänta oss oväntade kreationer ifrån dem. Borderlands kombination av förstapersonsskjutande och rollspelselement var ett lika obeprövat som uppfriskande koncept, som dessutom visade sig gå hem på bred front. Det verkar som om Gearbox kommande projekt Battleborn kommer blanda mekaniker och genrer minst lika friskt. Huruvida det hela kommer mynna ut i ett lika lyckat resultat återstår att se.

I många forum har Battleborn i princip från dess utannonsering benämnts som "ytterligare en Dota-klon", men riktigt så enkelt verkar det inte vara. Gearbox själva kallar spelet en "hjälteskjutare" och menar att Battleborn är tänkt att ha en del av känslan ifrån kompetativt och reaktionskrävande arena-spel online som Dota 2 och League of Legends, men att spelet samtidigt utgör en helt egen genre genom sin blandning mellan just arenastrategi och samarbetsfokuserad förstapersonsskjutare.

Battleborn
Battleborn utspelar sig så långt in i framtiden att nästan vilka varelser som helst är tänkbara som karaktärer.

Från det vi har tagit del av kan vi direkt hålla med om att spelet verkar dra stor inspiration från just Dota 2, League of Legends och deras många likar. Det bjuds på en högintensivt fiende-mosande, snabb karaktärsuppgradering samt mycket fokus på samarbete och snabba reaktioner. Samtidigt innehåller Battleborn minst lika många element ifrån lagbaserade actionspel som Team Fortress 2 och Evolve. Precis som i dessa spel finns till exempel i Battleborn ett stort fokuset på aktivt lagsamarbete, med både ett vanligt onlineläge och en flerspelarkampanj. De olika karaktärerna i spelet ska också enligt uppgift erbjuda möjligheten att prova på vitt skilda spelstilar och utgöra ett strategiskt tillfredsställande komplement till varandra. 25 olika karaktärer ifrån spelets fem olika faktioner är vad som är utlovade till spelets release, vilket även hintar om att fler karaktärer sannolikt kommer släppas för nedladdning allt eftersom. Utifrån det vi har sett av dessa karaktärer verkar de också i alla fall på pappret erbjuda vad som spelets utvecklare lovat; allt ifrån snabb närstridsaction till prickskyttesmygande till luftakrobatiskt bågskytte.

Detta är en annons:
Battleborn
Thorn är en av karaktärerna som tillhör de naturälskande Eldrids.

Själva premissen i Battleborns handling är att vi befinner oss i en otroligt avlägsen framtid, där alla stjärnor i universum har slocknat utom en, stjärnan Solus. Universums kvarvarande invånare har alla färdats till denna sista stjärna och slåss nu om kontrollen över den. För de flesta handlar det om ren överlevnad, för andra om politisk och ekonomisk makt. Ur denna kamp har fem fraktioner utkristalliserat sig.

Först ut har vi Peacekeepers, en militaristisk fraktion som vill skapa ordning och reda i universum, lite vare sig universum vill eller inte. De ska enligt uppgift vara en väldigt byråkratiskt styrd organisation som tror på hård kontroll och drakonisk rättskipning för att bibehålla denna kontroll. De verkar också vara den faktion som verkar mest mänsklig. Nästa fraktion, Eldrid, är ett naturfolk som tror på att bibehålla den naturliga kosmiska ordningen. Inom den ryms spelets mer fantasyinspirerade karaktärer som alver, levande träd och
Sedan har vi Jenneriterna, ett hårdnackat och imperialistiskt folk som verkar vara lika disciplinerade som skoningslösa. Utöver dem finns även gruppen Last Light Consortium (förkortas LLC), som helt enkelt är ett gäng kapitalistiska affärsidkare som är ute efter att tjäna pengar på konflikten genom att sälja vapen och krigsmateriel till de andra fraktionerna. Slutligen finns fraktionen som kallas för Rogues, som egentligen inte är en enad fraktion utan helt enkelt ett samlingsbegrepp för alla de som inte tillhör någon av de andra faktionerna. Detta är främst karaktärer som smugglare, banditer och legosoldater.

Det är tydligt att de fem fraktionerna alla står för helt olika filosofier och ideal. I spelet tvingas de dock lägga dessa skillnader åt sidan för att bemöta en annan, större fiende, som hotar stjärnan Solus själv. Där kommer spelets karaktärer, de så kallade Battleborn, in. De är de bästa krigarna från varje fraktion som nu tillsammans måste kämpa för universums överlevnad.

Detta är en annons:
Battleborn
Enligt Gearbox själva ska Battleborn vara lika delar förstapersons-skjutare som arena-strategi. Exakt vad det blir får vi se någon gång senare i år.

Humorn som fanns i Borderlands-serien verkar återfinnas även i Battleborn, och återspeglas i allt ifrån karaktärernas vitsiga repliker till själva karaktärsdesignen. Man leker friskt med olika karaktärstereotyper och nästan samtliga karaktärer känns som en sorts pastisch på sig själva. De två karaktärer som hör till fraktionen Peacekeepers är bra exempel på detta. Den ena är supersoldaten Oscar Mike, som har som tagline "When the ultimate soldier just isn't ultimate enough", den andra är machomannen Montana som springer runt med ett lika överdimensionerat gatling-gevär som överdimensionerade armar och skriker saker som "I should change my name to MAN-tana!"

Bland övriga karaktärer kan nämnas den lika artiga som mordiska prickskytteroboten Marquis, den über-akrobatiska alvkrigaren Thorn samt den katanasvingande elitkrigaren Rath som ser ut som något av en korsning mellan greve Dracula och en samuraj. I princip alla karaktärer bär spår av samma smått ironiska självmedvetenhet, vilket tillsammans med den serietidningsaktiga grafiska stilen ger en lättsam känsla till den annars ganska ödesmättade den ödesmättade handlingen (spelet handlar ju trots allt om att hela universum håller på att dö ut).

Battleborn
Det är en dyster framtid som går oss till mötes i Battleborns universum. Det gör dock inte att det saknas humor.

Vad gäller olika spellägen har vi fått reda på att det åtminstone kommer finnas en enspelarkampanj, en kampanj för flera spelare och ett generellt flerspelarläge för matcher online. Detta flerspelarläget kommer i sin tur erbjuda en rad olika matchtyper, men mycket mer än så har vi inte fått veta i nuläget.

Det vi dock har fått se är lite av de olika systemen för karaktärsuppgradering. En karaktär kommer under en match utvecklas genom 15 olika steg, som är representerade i form av en DNA-helix, där spelaren vid varje steg får välja mellan en av två olika uppgraderingar för karaktären. Dessa uppgraderingar kan vara nya förmågor eller stora förbättringar för din karaktär, som ger konkret och kännbar påverkan på karaktärens tillgängliga mekaniker eller värden. Inga småjusteringar av träffchanser och hälsopoäng, alltså. Efter varje match kommer din karaktär nollställas så att du i nästa match börjar om från början igen. Du kommer också kunna göra mer varaktiga uppgraderingar genom det som utvecklarna kallar för "salvage", vilket består i att du när du besegrar bossar i spelet hittar olika mekaniska delar som du kan använda för att köpa permanenta uppgraderingar till din karaktärs vapen och utrustning .

Med sina extravaganta karaktärer, sin säregna humor och sina genreblandande spelkoncept verkar Gearbox ha hittat en fungerande nisch i spelvärlden. Battleborn känns onekligen intressant. Om det lyckas leva upp till förväntningarna återstår helt enkelt att se.

Relaterade texter

BattlebornScore

Battleborn

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inte med någon välkomnande hand jag tas hand av Battleborn. Jag kastas bryskt in i ganska otydliga menyer utan vidare instruktioner, och när jag väl startar mitt...

0
Battleborn-servrarna stängs denna vecka

Battleborn-servrarna stängs denna vecka

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi tvivlar på att det är särskilt många av er som regelbundet lirar Battleborn. Det släpptes år 2016, men kom samma månad som Overwatch. De båda spelen hade många...

2
Battleborn stängs ned för gott 2021

Battleborn stängs ned för gott 2021

NYHET. Skrivet av André Wigert

Battleborn hade det tufft då det släpptes i nära anslutning till Overwatch och trots vackra insatser från spelarbasen att fylla servrarna så tillkännagavs det för två år...

1
Nästa Battleborn-uppdatering blir den sista

Nästa Battleborn-uppdatering blir den sista

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det är inte direkt någon hemlighet att Battleborn aldrig blev särskilt stort, i synnerhet inte jämfört med snarlika Overwatch som släpptes samtidigt. Gearbox försökte...

5
Battleborn är nu en free to play-titel

Battleborn är nu en free to play-titel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Battleborn släpptes ungefär samtidigt som Overwatch och hade såpass snarlikt upplägg och design att många spelare blandade ihop dem (som exempelvis redaktionens Aldin...



Loading next content