Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Blade & Soul

Blade & Soul

Gamereactor har provat NCSofts kommande kampsportsrollspel Blade & Soul. Här är våra intryck...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Namnet Blade & Soul känns säkerligen bekant. Detta onlinerollspel har varit i full gång i åratal i Asien, och en västerländsk utgåva utannonserades redan 2012. Nu börjar denna version att närma sig slutfasen, efter ett kopiöst arbete där motsvarande otaliga uppslagsverk av test och röstskådespeleri översatts till Engelska, franska och tyska.

HQ

NCSoft är i full gång med marknadsföringen inför den beta som ska lanseras i höst, varpå det färdiga spelet sedan ska släppas i vinter någon gång. Att de går så pass fort däremellan beror på att det mesta skarpa testandet redan gjorts tack vare originalversionen som alltså redan finns ute i Korea. Men till skillnad från de tappra själar som spelade då, kommer vi att få en mer förfinad och betydligt bättre utgåva av spelet.

Den version Gamereactor nyligen fick chans att spela är en tidig alpha som låter oss gå igenom instruktionerna och förstå grunderna till storyn innan vi därpå fick börja utforska den öppna spelvärlden, nedlusad med fiender och uppdrag att utföra. Skillnaderna mot andra spel i genren blev snabbt uppenbara. Grafiken känns mer Final Fantasy XIV: A Realm Reborn än World of Warcraft, och mycket av inspirationen är hämtad från Wushu. Om du sett din beskärda del av den typ av Hong Kong-action som var populära kring sekelskiftet såsom Crouching Tiger, Hidden Dragon eller Hero - så kommer du förstå vad vi menar.

Detta är en annons:

Karaktärerna kan hoppa över byggnader och glida genom skogar, och kampsportandet för tankarna till balett snarare än MMA. Det finns dock möjlighet att leverera förödande attacker som kräver cool-down efteråt, men det finns ett flyt i striderna som uppmuntrar oss som spelare att göra långa combos.

Blade & SoulBlade & Soul
Rädda världen med kungfu!

Två grundläggande attacker är kopplade till höger respektive vänster musknapp. Klicka - och du attackerar - varpå du omedelbart uppmuntras att följa upp med en annan attack, och en annan och så vidare. Knappen du bör trycka in härnäst syns bredvid din figur snarare än i något hörn av skärmen för att göra det lättare att fokusera på slagsmålet. Som det brukar vara i fighting är snabba reaktioner ett måste. En svepspark som fäller motståndaren kan till exempel följas upp med en kraftig stamp om du hinner frycka F snabbare än din fiende hinner ta sig upp. Självklart kan du även göra bort dig och misslyckas, varpå du råkar illa ut.

En annan skillnad mot hur genren brukar vara är dess geografi. Båda de områden Gamereactor fick chansen att utforska - en tränings-dojo vi bryskt sparkades ut från när äventyret skulle starta samt en dal - är platser som många kungfufilmsregissörer garanterat önskar att de hade råd att fixa via green screen. Vi snackar spektakulära öar, tempel på bergsidor, massiva vattenfall och mycket annat. Höjdskillnaderna är stora och det är en av orsakerna till att en av de första sakerna vi får lära oss är att glidflyga.

Detta är en annons:
HQ

Eftersom denna vertikalitet är en av spelets huvudnummer, är det viktigt att titta sig omkring medan du flyger omkring för att ta redan på de bästa platserna att snabbt ta sig vidare genom mellanlandningar. Det finns även snabbresor med vindströmmar, där man får se en mellansekvens istället för att flyga själv. Eftersom vi mer eller mindre dumpas mitt i äventyret under vår spelstund, har vi fullt upp med att ta redan på vart vi ska härnäst, men det beror sannolikt på just detta snarare än att det är något fel på spelet.

I övrigt är Blade & Soul tämligen traditionellt med fyra raser att välja bland, fördelade på sex klasser. Sistnämnda kan vara specialister på handstrid, svärdsmästare, enorma yxbestar, distanskrigare och såklart magiker. Vi satsade på svärdet, vilket gav möjligheten att blockera bättre innan vi delade ut stryk. Vi hann även prova på livet som magiker med eld- och is-combos.

Blade & SoulBlade & Soul
Kläder och rustning är separata delar i Blade & Soul, vilket betyder att du kan se ut hur du vill nästan oavsett rustning.

Spelet vill att vi ska fästa oss vid våra vapen och rustningar, snarare än att sälja dem så fort tillfälle ges för att byta mot något bättre eller snyggare. Kläder är istället en egen faktor så du kan personifiera din figur utan att behöva ta hänsyn till någon statistik. Tack vare detta blir det inte heller lika lätt att se vilken level andra spelare har. Hur detta påverkar PvP återstår att se.

Tack vare det fiffiga menysystemet stirrar vi mer på grafiken och figurerna snarare än siffror och staplar i spelets HUD. Helt kommer vi dock inte ifrån detta eftersom uppföljningsattacker kräver mer än bara musknapparna och tangentbordet blir viktigt att hålla rätt på. Men vi utgår från att erfarenhet och noggrann inställning av knapparna kommer minimera behovet av detta och göra dig till en tangentbordskungfumäsatre (kalasord till 'Hänga gubbe'!) på samma sätt som när vi dräpte zombies i Typing the Dead.

Blade & Soul
Det vankas gott om klassiska miljöer från kampsportsfilm.

Tillsammans med det fria utforskandet finns även dungeons som kan spelas med två, fyra eller sex spelare. Det vankas även dungeons för 24 spelare i endgame. Vi hann tyvärr bara prova på en under vår session, en soloexpedition där vi skulle bevisa oss värdiga genom att dräpa tjogvis med aggressiva trädockor avsedda för träning.

I slutändan gav Blade & Soul ändå mersmak. Att få rädda världen via kungfu känns roligt och det är gott om originella inslag. Med tredelad story och mycket övrigt innehåll är det ett ovanligt välfyllt onlinerollspel redan från dag ett. Men mycket innehåll betyder också större felpotential, så vi hoppas att betatestandet och all erfarenhet från Asien ska leda till att brister kan undvikas. I höst får vi se om Blade & Soul kan erbjudna kampsportsugna onlinerollspelsälskare den underhållning NCSoft hoppas på.

HQ
Blade & SoulBlade & SoulBlade & Soul

Relaterade texter

0
Blade & Soul Grim Tidings - Vad är nytt?

Blade & Soul Grim Tidings - Vad är nytt?

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det koreanska fantasy-onlinerollspelet Blade & Soul fick nyligen en ny massiv uppdatering som heter "Grim Tiding". Det ger en ny specialisering, en zon som inte är PVP...

0
GR Live: Äventyr online i Blade & Soul

GR Live: Äventyr online i Blade & Soul

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Gamereactor Lives egen onlinerollspelsguru Petter Mårtensson är förtjust i det väldigt framgångsrika Blade & Soul och kommer därför idag bjuda på ytterligare en tur i den...



Loading next content