Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Vi hälsade på Rocksteady för att kika på Batman: Arkham Knight en sista gång inför det stora släppet om en månad. Vad tycker vi egentligen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

30 minuter. Fem uppdrag.

Det är en minst sagt tajt och kontrollerad spelsession som Rocksteady bjuder på i den sista pressuppvisningen innan det är dags att snida ihop en recension. Trots att det är nära premiären står regelrätta storyuppdrag helt utanför dagens schema, likaså diskussioner om dem. Spelvärlden i detta demo är tydligt begränsad av osynliga väggar som får Batman att snopet glidflyga tillbaka, vilket sker fler än bara en gång under den knappa tiden.

Batman: Arkham Knight
Spelvärlden är, liksom i Arkham City, helt öppen för spelaren att utforska.

Precis som under vår provspelning under förra årets Gamescom sitter en representant från studion bredvid för att förklara spelmekaniken och vägleda oss under de mest actionfyllda momenten. Även med föregångarna Batman: Arkham Asylum och Batman: Arkham City i bakhuvudet är jag närmast överrumplad över mängder valmöjligheter som här finns att tillgå. Att få tips från utvecklarna själva känns därmed inte särskilt dumt, trots allt. Scarecrow försöker att ta över Gotham och vi är där för att stoppa det. För att lyckas måste dock muskelminnet påminnas om gamla manövrar såsom kontringar och glidattacker.

Detta är en annons:

Efter den första striden, där Batmans mest banala rörelser användes av undertecknad, förvånades vi över hur häftigt och följsamt det faktiskt såg ut - trots min brist på avancerade mördartekniker. De spelare som bemästrar spelmekaniken fullt ut kan dock tävla mot världen via en ständigt uppdaterad topplista som betygsätter dina snygga slagkominationer. Då Rocksteady har utökat möjligheterna och stridernas potential är detta inte heltokigt. Att slungas ut ur cockpit i Batmobile eller att krossa rutor för att överraska motståndare är exempelvis tuffa nytillskott, något som utvecklarna såklart vet om.

Batman: Arkham Knight
För första gången kan Batman ratta runt på Gothams gator i sin Batmobile.

Första gången vi använder Arkham Knights nya färdigheter gör vi det genom tillämpa just det sistnämnda. Genom en smidig fönsterbräckning äntrar vi rummet nedanför i ultrarapid och får god tid på oss att panorera kameran innan vi smidigt dödar våra valda måltavlor. Batman kastar sin kroppstyngd mot en stackars hejduk medan en annan fiendes ansikte raskt krossas mot en säkringslåda. Anledningen till denna sekvens är en brandman i nöd som tillfångatagits av skurkarna.

Tillsammans med Gotham City Police Department är brandmännen de enda vänliga själar som finns kvar på gatorna, vilket gör varje räddat liv till en seger. Fiendepatruller ses överallt och upplopp startas med jämna mellanrum för att sätta skräck i de få hederliga personer som fortfarande inte kapitulerat. Hotbilden har eskalerat och det har även svårighetsgraden. Ruskprickarna erbjuder numera en större utmaning för Batman och då staden denna gång är fem gånger större än i föregångarna finns det en hel del av dem. Det är då tur för Läderlappen att han inte är ensam...

Detta är en annons:

Nightwing är en av de allierade denna gång, liksom Tim Drake och Catwoman. Det verkar dock inte som om dessa följer med dig under hela äventyret, utan dyker upp under valda tillfällen. Vid sekvenser där en av dessa karaktärer assisterar dig öppnar sig en ny del av Arkham Knights stridssystem. Du kan då växla mellan de två närvarande hjältarna, vilket skapar ytterligare anfallsvinklar. Redan fantastiska actionpartier blir här ännu bättre.

Enligt Rocksteady kom denna idé till av en slump och var inte planerad i förväg. För några år sedan experimenterade studion med att låta en ej spelbar Batman interagera i stridsscenarion för att därefter hoppa in med annan karaktär och spela. Resultatet var så pass intressant att det togs upp och gjordes om för att till slut medverka i den slutgiltiga versionen som en säljande del i marknadsföringen.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight
I Arkham Knight är gatorna mer än någonsin packade av skurkar med fabläss för handgemäng...

I ett av uppdragen får vi hjälp av Nightwing att lokalisera och förstöra en av Penguins gömmor med ammunition. Efter att de tunga motståndarna som vaktar området är ur världen använder vi oss av den explosiva sprayen för att spränga upp bankvalvet och kunna säkra uppdraget. Hela tiden känns striderna med två karaktärer väl genomtänkt och faktiskt tillför djup till upplevelsen på ett sätt som inte funnits tidigare.

På slutet av vår demosession får vi chansen att ratta Batmobile, men på grund av den mycket knappa speltiden vågar vi inte riktigt uttala oss om vi gillar det eller ej. Körkänslan är arkadaktig och simpel i sitt grundutförande. Gasa, bromsa och använd nitro. Drönare och kanontorn tog vi hand om som måltavlor från cockpit medan veven användes för att rycka loss metalldörrar. Vi spenderade dock lika delar med att krocka i väggar och misslyckas med att svänga i tvära kurvor, mycket till följd av Gothams labyrintformade struktur. Vi kämpade med kontrollerna, ska sägas, men samtidigt ser vi absolut potentialen i att ha ett körbart fordon för att ta oss runt i Gotham. Om vi ser på fordonet som en förlängning av Batman själv, likt hans övriga utrustning, börjar bilden dock klarna. Här är han verkligen The Dark Knight och har alla förutsättningar att ta upp kampen mot stadens förfall.

Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight släpps till Mac, PC, Playstation 4 och Xbox One den 23:e juni.

Det sista uppdraget vi testade ville inte Rocksteady diskutera med oss. Endast pekande fingrar fick hjälpa oss i rätt riktning. Vi befinner oss på en bro. I detektivläget skannar vi ett upphängt lik invirat i en stor, smutsig trasa och med en påse över huvudet. Med hjälp av handkontrollens avtryckare kan vi undersöka olika lager av kroppen för att identifiera personen till ansikte och namn. Vi växlar mellan hudlagren, de inre musklerna och benstrukturen för att slutligen hitta det vi söker.

Viktiga delar lyser i guld och genom att hålla ned en av knapparna analyserar vi partiet närmare. Ett deformerat öra. En förlovningsring. En oäkta höft. Ledtrådar för oss närmare sanningen. Dessa sekvenser kommer att finnas fler än bara en gång och vävs in i historien.
Detta är ytterligare en spelmässig del som visar upp Batmans förmågor på ett smart och matigt sätt. Läderlappen känns mer än någonsin som en detektiv, något som uppskattas.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight
Här på Gamereactor älskar vi föregångarna innerligt och längtar något grönjävulskt efter den avslutande delen i Rocksteadys mustiga trilogi.

Vad vi fick se är fortfarande inte den färdiga versionen, men med tanke på att det endast är veckor kvar nu och att detta är både finpolerat och väloptimerat, vågar vi hoppas på att Arkham Knight kommer att släppas i ett bättre skick än exempelvis The Witcher 3 till konsolerna. Rent visuellt är det dessutom lysande. I stort tyder mycket på att detta kommer att bli den bästa Arkham-titeln hittills. Det säger inte lite.

Batman: Arkham Knight

Relaterade texter



Loading next content