Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Halo 5: Guardians

Halo 5: Guardians

I höst tar Master Chief sitt första steg på en ny generations hårdvara. Vi berättar allt du behöver veta om hans efterlängtade återkomst...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har suktat efter Halo 5: Guardians sedan E3-mässan 2014, där vi fick se Master Chief vandra genom en öken, klädd i en potatissäck till poncho och med ett trasigt datachip i handen. Plötsligt började marken skaka, och vi kunde se hur ett kolossalt metallmonster reste sig ur sanden. Guardians, de mytomspunna varelserna som gäckat Halo-nörden inuti mig i flera års tid, kommer äntligen visa upp sig i höst. Och John-117 är den enda som kan stoppa dem, men denna gång är han inte ensam.

I Halo 5: Guardians kommer nämligen John äntligen återförenas med Blue Team - en legendarisk grupp supersoldater bestående av den starke Fred-104, den blixtsnabba Kelly-087 och krypskytten Linda-058. Dessa fyra spartaner växte upp tillsammans, och vi fick lära känna dem i bokform redan år 2001 när Halo: The Fall of Reach släpptes. Spelare som inte engagerat sig i seriens utökade universum har dock en animerad adaption av romanen att se fram emot, som släpps samtidigt som Halo 5.

De tre vännerna kommer göra Master Chief sällskap genom spelets kampanj, även om en ensamvarg bestämmer sig för att spela själv. Då kommer spelaren kunna ge gruppmedlemmarna kommandon på slagfältet, som att fokusera på specifika fiender eller hjälpa lagkamrater som fallit i strid. Creative director Tim Longo har låtit sig inspireras av ett av sina tidigare verk, nämligen det kultförklarade Star Wars: Republic Commando, där kemin mellan soldaterna stod i centrum.

Halo 5: Guardians
Den här gången kommer man tyvärr inte kunna dela på skärmen och spela tillsammans med en polare i soffan. 343 Industries prioriterar nämligen en hög och stabil bildskärmsuppdatering, och därför är det Xbox Live som gäller för de som gillar att spela co-op.
Detta är en annons:

Föredrar man istället att ge order till sina vänner över Xbox Live kommer dessa spela som just Fred, Kelly och Linda, och karaktärerna kommer dessutom ha unika loadouts som lämpar sig till olika typer av spelare. Än så länge vet vi inte vad Blue Team är ute efter, men vi vet att de är desertörer som följer egna order och att deras äventyr kommer att ta dem till Arbiters hemvärld - Sanghelios. Det är här som ONI, den topphemliga organisationen som alltid befunnit sig bakom kulisserna i Halo-spelen, kommer in i bilden.

ONI vill stoppa Master Chief innan han förvandlas till ett hot, och skickar därför Fireteam Osiris för att hitta honom. Denna grupp kommer även den vara spelbar i Halo 5: Guardians, och bestå av bland andra Agent Locke från Halo: Nightfall, och Edward Buck från Halo 3: ODST. Det är tydligt att detta kommer att bli ett mörkare kapitel i sagan om Master Chief, vilket vi på redaktionen välkomnar, och det är kul att se att 343 Industries valt att uppdatera formeln en aning.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Blue Team och Fireteam Osiris. Dessa åtta karaktärer kommer vara spelbara i Halo 5: Guardians, och vi ser väldigt mycket fram emot konfrontationen mellan de två styrkorna.

Multiplayern tycks dock återgå till sina rötter i Halo 5: Guardians, efter att Halo 4 lämnat fansen kluvna. Mer action och mindre fokus på upplåsningsbara föremål och skräddarsydda loadouts. Arenakomponenten fick vi provspela redan i december förra året, och även om en massa nya funktioner och förmågor presenterats så för gameplayet tankarna tillbaka till seriens guldålder. Alla spartanerna kommer kunna springa snabbare med sprint, klättra över hinder, knuffa undan fiender som står i vägen, glida längst marken, hoppa och sedan ändra riktning i luften med hjälp av thruster packs - men trots det känns det som att den klassiska Halo-kärnan är intakt.

Detta är en annons:

Utöver arenan introducerar dock Halo 5: Guardians ett helt nytt sätt att spela Halo på, nämligen Warzone. Tänk er en blandning mellan kampanjen, Firefight-läget från Halo: ODST och Invasion från Halo: Reach. Två lag, denna gång med rekordmånga 12 spelare vardera, möts på kartor fyra gånger större än någon tidigare multiplayerbana i Halo-serien. Här tvingas de kämpa mot varandra, samtidigt som de ställs mot datorkontrollerade Covenanter och Prometheans. Zoner på banan ska erövras, bosskaraktärer ska besegras och motståndarlagets bas ska förstöras. Räkna således med många episka strider, där allt och lite till kan hända. Allt detta i 60 silkeslena bilder per sekund, tack vare Xbox Ones hårdvara.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
December månads multiplayerbeta av Halo 5: Guardians visade att 343 Industries lärt sig sin läxa efter de stora matchmakingproblem som drabbade Halo: The Master Chief Collection förra året. Det återstår dock att se om de dedikerade servrarna kommer hantera trycket när spelet väl släpps.

Warzone-spelare tjänar individuella poäng som kan spenderas i de så kallade REQ-stationerna, där spartanerna kan begära nya vapen och fordon. Ju flera fiender du dödar och ju fler uppdrag du klarar av, desto fler REQ Packs med dödsredskap kan du köpa. En personlig favorit är det sprillans nya flygfordonet Phaeton, som har ungefär samma relation med spartaner som ett förstoringsglas har med myror.

Dessa REQ Packs kommer att delas ut även utanför Warzone, då de inte bara är fyllda med vapen och fordon, utan även med kosmetika som rustningar och animationer. Det kommer även gå att köpa fler REQ Packs för riktiga pengar, men utvecklarna lovar att man inte kommer kunna använda dessa för att få en ett övertag över motståndarna i arenan. Där eftersträvar man nämligen perfekt balans, och ingen ska kunna betala pengar för att enklare vinna en match.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Från de höga skyskraporna på Empire till de mörka djupen på undervattensbanan Fathom. Totalt 20 multiplayerbanor beräknas släppas med spelet, och som inte det vore nog så kommer alla framtida nedladdningsbara banor att släppas gratis för alla spelare.

På förhand låter det som att 343 Industries tänkt helt rätt enligt oss. De tycks blanda gamla bitar som fungerar än idag men några väldigt spännande nyheter, och vi kan knappt vänta på att få se slutresultatet. De har nu chansen att gå sin egen väg, och ta serien till nya höjder. Med Warzone och spartanernas nya förmågor på multiplayersidan, och en mörkare story och ny gruppmekanik på kampanjsidan, vet vi inte vilken del av Halo 5: Guardians vi ser mest fram emot. Som tur var så kommer vi inte behöva välja, för releasen är mindre än fyra månader bort. Den 27 oktober återvänder Master Chief, så räkna med att stöta på en och annan redaktionsmedlem i ringvärldens skyttegravar nu i höst.

Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content