Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mirror's Edge Catalyst

Mirror's Edge Catalyst

Faith är tillbaka med sina röda ninjamockasiner efter en åtta år lång frånvaro. Aldin har tagit sig en närmare titt på hennes efterlängtade återkomst

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Man måste berömma Dice för deras första riktiga försök. Här har vi en svensk utvecklingsstudio som rönt stora framgångar med deras relativt realistiska militärshooters, som helt plötsligt sadlar om och utvecklar ett fullkomligt unikt spel samtidigt som man formar en helt ny genre. Det spelade egentligen ingen roll om det här experimentet skulle bli framgångsrikt eller inte, att våga vika undan och gå sin egen väg inom storspelens värld bör respekteras, oavsett om man uppskattar slutprodukten eller inte. Nu råkar det vara så att Dices lilla parkourexperiment faktiskt blev lyckat. Eller ja, beroende på vem du frågar.

Det finns i stort sätt två högljudda åsiktsgrupper när det kommer till Mirror's Edge. Den ena gruppen älskar spelets superpolerade estetik, beroendeframkallande tidsuppdrag och generella flow. Medan den andra fraktionen hatar alla trial & error-moment, den förhållandevis begränsade spelvärlden och spelets styrda tempo. Det är omöjligt att veta om det är den kritiska fraktionens storlek eller konsumenternas motvilja att kasta sig in i en ny genre (eller något helt annat) som gjorde att Mirror's Edge inte blev den stora försäljningsframgång som Dice trodde att det skulle bli. Oavsett anledning, vet vi att Mirror's Edge helt enkelt inte sålde tillräckligt bra. Detta är högst troligt anledningen till varför Dice valde att vänta i hela sju år innan man utannonserade en uppföljare.

Mirror's Edge Catalyst

Fast det blev tekniskt sätt inte en regelrätt uppföljare som Dice visade upp under EA:s presskonferens på E3-mässan. Spelets titel fick inte ens en tvåa i slutet utan snarare det lite kryptiska undertiteln "Catalyst". Detta fick många fans att tro att det rörde sig om någon form av reboot, en föreställning som snabbt sköts ner av Dice. Istället rör det sig om en origin-historia. En prequel, om man så vill. Dice vill berätta historien om hur huvudpersonen Faith blev den storebrorshatande professionella Fångarna på fortet-mästaren vi känner till i det första spelet.

Detta är en annons:

I och med detta har Dice lagt mer fokus på storyn och karaktärsutvecklingen, till skillnad från förra installationen som fick mycket kritik för sitt usla narrativ. Den här gången lovar man till exempel att Faith inte kommer vara samma person i början av spelet som i slutet. Inte nog med det, EA planerar även släppa en serietidning på sex nummer som kommer ge oss ett större inblick i Faiths bakgrundshistoria. Man lägger med andra ord stora resurser på spelets och huvudkaraktärens historia.

Detta är naturligtvis inte det enda man valt att lägga större fokus på. Även spelvärlden är kraftigt förändrad. Faktum är att det inte ens är samma stad som i ettan. Den här gången är staden Glass (smaskigt namn) Faiths lekstuga. Även om den eleganta och spegelblanka estetiken är kvar, finns det ett par ändringar som kommer få mysofobikern inom en att tänka en extra gång innan man sätter sig ner med spelet. Spelvärldens väggar är nämligen inte längre enfärgade utan huserar även mindre smutsfläckar och skav lite överallt för en lite mer naturtrogen känsla. Staden är dessutom dränkt i neon när det vankas kväll. Det är nästan som man får lite Blade Runner-vibbar av spelets nya cyberpunkiga stil. Vilket förstås bådar gott.

Mirror's Edge Catalyst

En annan stor nyhet rörande spelvärlden är dess öppenhet. Dice trycker på att det inte handlar om en öppen spelvärld, som det först ryktades om, utan man bör snarare betrakta det som free roaming. Detta medför kraftiga förändringar i grundupplägget. I Mirror's Edge Catalyst finns det inte vare sig banor eller laddningstider. Istället rör man sig i en öppen värld och löser uppdrag på löpande band allteftersom fler och fler sektioner öppnas upp för Faith att vistas i. Man bör således kunna slutföra ett uppdrag på mer än ett tillvägagångsätt. I teorin.

Detta är en annons:

När man tar sig an dessa uppdrag är det en god idé att använda sig av Faiths "Runner Vision". Den här förmågan gör att Faith kan se olika rödmarkerade föremål som kan hjälpa henne att ta sig runt. Under ett uppdrag kommer man få en punkt på kartan att bege sig mot (ja, spelvärlden är tillräckligt stor för att man ska behöva en karta), mellan Faith och destinationen kommer världen då vara sprängfylld av rödmarkerade föremål. Om det visar sig att en specifik väg är för svår eller oinspirerande, kan man alltid markera en annan rutt på kartan och då kommer det dynamiskt genereras nya rödmarkerade föremål. Misströsta inte, dessa rödmarkerade föremål agerar endast som en kompass och är inte det enda du kan ta sats mot. Faktum är att samtliga föremål (allt från väggar till ventilationstrummor) går att ha någon form av samspel med. Hela världen är således en stor vacker trampolin.

På vägen kommer Faith naturligtvis stöta på en och annan vakt som är trött på att hon springer omkring och befläckar stadens stiliga väggar med hennes röda skor. Vakterna kommer naturligtvis ha vapen som de inte är rädda för att använda. Om Faith däremot springer i full hastighet kan kulorna inte träffa henne (alls), man uppmuntras alltså till att hålla momentum uppe, vilket säkerligen kommer att påverka spelets tempo och spelarens svettkörtlar.

Mirror's Edge Catalyst

När det kommer till vapen har Faith ännu inte tagit sin vapenlicens och kan således inte bruka dem. Hon kan däremot använda sig av sina handgemängskunskaper för att eliminera sina fiender. Mirror's Edge fick mycket kritik för sina taffliga, tråkiga och inkonsekventa stridsmoment. Den här delen har Dice gjort om från grunden. Dice avslöjade inte exakt hur striderna kommer att gå till men man sa att parkour kommer vara en vital del av det hela. En kombination av parkour och handgemäng är inget som vi säger nej till direkt.

Dice säger även att man fixat alla irriterande trial & error-moment från Mirror's Edge. Om man till exempel är på väg att hoppa mellan två höga byggnader men missar att klicka på en knapp i rätt tid och är på väg att falla mot sin död, då kommer man ha möjligheten att klicka på en annan knapp för att få Faith att greppa tag i ett räcke eller något liknande, för att på så sätt rädda sitt liv. Vi misstänker att den här funktionen kommer att rädda många, många handkontroller från att kastas ut genom fönstret när Gamereactors chefredaktör väl sätter sig med spelet.

Mirror's Edge CatalystMirror's Edge Catalyst

Mirror's Edge Catalyst är ett nytt djärvt försök från Dice sida att presentera det bästa från Mirror's Edge för en ny generation, i dubbel bemärkelse. Man har gjort sitt bästa för att göra spelet mer tillgängligt för en bredare massa men även mer belönande för skickliga spelare. Allt vi hittills sett bådar gott. Frågan är om det är tillräckligt för att tysta kritikerna och samtidigt behålla beundrarskaran från det första spelet. 26 februari får vi svaret.

Relaterade texter

Mirror's Edge CatalystScore

Mirror's Edge Catalyst

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Faith är efter åtta år tillbaka för att visa vem som är bäst i spelvärlden på parkour. Oliver har sprungit, hoppat, klättrat, svingat, rullat och satt betyg...



Loading next content