Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Fallout 4

Fallout 4

Cirka en månad har gått efter att Fallout 4 visades upp under E3. Mycket nytt har visats upp och förväntningarna är stora på detta postapokalyptiska storspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det tog tid. Det innefattade en massa hemlighetsmakeri. Vi anade att det var på gång och la många gånger för mycket hopp i simpla rykten och hopplöst falska nedräkningar på nätet. Men nu är allt bekräftat, Fallout 4 är på ingång, och här på Gamereactor ljöd tongångarna positiva när den stämningsfulla postapokalyptiska världen tonades upp på skärmen under E3-mässan.

Om någon ynka månad får vi åter igen ge oss ut i den välkänt krigshärjade miljö som mot alla odds fortfarande andas liv, iförd slimmad blå overall med ett skjutglatt finger på avtryckaren av ett fräscht modifierat vapen. Mycket nytt har hunnit presenteras men det är ändå samma familjära känsla som florerar i spelet. Behemoths, sentry bots och deathclaws är några av de vänner som vi åter igen kommer att få äran att tömma våra magasin på, för att sedan panikspringa ifrån när de mirakulöst överlevt det sista avlossade skottet. Men det ser även ut som att vi kommer att få göra en hel del nya bekantskaper. Inspiration har emellertid hämtats från både GTA V samt Minecraft enligt Todd Howards utsago, och det märks. Inte minst i form av det redskap som tillåter dig att bygga samt inreda din egna bas, ett konsekvens av många timmar av Minecraft-spelande inom kontorsväggarna hos Bethesda.

Fallout 4
Flera vänner kommer att finnas där för dig och samtliga kommer att lyssna till dina kommandon.

Att de två valbara protagonisterna nu har fått varsin röst är ett välkommet inslag och kommer garanterat att bidra till ett mycket bättre djup i konversationer och emotionella ögonblick, något som kanske inte alla gånger har klickat i tidigare Fallout-äventyr då huvudkaraktären varit aningen... stum. Vi hoppas dock att det inte kommer att motverka känslan av att verkligen kunna bli karaktären, som trots allt varit utmärkande för Fallout, när en främmande röst läggs till.

Detta är en annons:
Fallout 4
Gorebagsen ser ut att vara tillbaka tillsammans med många välkända fiendeansikten.

Ännu en ny utveckling är att det omdiskuterade VATS-systemet ser ut att få en mindre avgörande roll än vad det har haft tidigare. För att få in några riktiga nådastötar som blåser huvudet av ettriga Raiders har VATS varit mer eller mindre avgörande tidigare, men nu ska det alltså fungera utmärkt att meja ner ödemarkens alla dödsmaskiner utan det. En rejäl förbättring av skjutförmågan i förstapersonsläget har skett men VATS kommer såklart fortfarande att ge en del extra kraft i fighten.

Fallout 4
Kvinna eller man, valet är ditt. Baserat på dina karaktärers utseenden kommer även ett barn att genereras.

Fallout 4 ger oss även möjligheten att se hur världen såg ut innan bomberna föll, denna gång på riktigt och inte från en kollektiv drömsimulator där kineserna till slut kommer instövlande. Baserat på de trasiga bosättningar man tidigare fått utforska ser det ungefär ut som vi föreställt oss, ett färgglatt 50-talets Amerika men med en futuristisk touch och en inbäddad nukleär paranoia. Grundat i hur man under 50-talet faktiskt trodde att framtiden skulle se ut med samma numera retro stil fast med personliga robotbetjänter och lågt flygande fordon, så du som grädde på moset får lite fallhöjd när du krockar med ligistbilister.

Detta är en annons:
Fallout 4
Skjutförmågan har förbättrats avsevärt och du behöver inte längre förlita dig på VATS i samma utsträckning som innan.

Att det blev just Boston som fick äran att atombombas denna gång kanske inte kändes som det mest naturliga valet från början men nu i efterhand börjar det kännas mer och mer självklart. Staden förknippas med högteknologi och har en rik amerikansk historia som stämmer väl in med den känsla som är karaktäriserande för Fallout. Men det finns även subtila spår redan i Fallout 3 som leder oss dit.

Där talas det nämligen om Institutet, en avbildning av Massachusetts teknologiska institut, som hänger sig åt hemlighetsfullt skapande av androider, till utseendet oskiljbara från människan, och förslavandet av dessa. Detta leder oss även in på det område som är mest spännande med Fallout 4 och just det som vi vet väldigt lite om, handlingen. Det enda vi har fått veta är egentligen att vår protagonist från början har en kärleksfull familj men att denna till synes är spårlöst försvunnen (förutom Codsworth) när vi återvänder upp i solljuset efter tvåhundra tillbringade år i valv 111.

Fallout 4
Fallout 4 bjuder på chansen att få uppleva världen som den var innan kaoset bröt ut. Hur länge vi får stanna i den återstår att se.

Eftersom Fallout 4 och Fallout 3 kommer att utspela sig under samma tid skulle det dock vara mycket märkligt om hela historien om Institutet och androidförslavandet helt skulle uteslutas. Särskilt när det finns ett helt uppdrag i Fallout 3 som handlar om en modig androids flykt från Institutet samt om the Railroad, en grupp som förkastar förslavandet av androider och gör allt för att hjälpa dem. Det finns en tydlig motsättning här och det skulle förvåna oss om denna inte på något sätt kommer att byggas vidare på i det kommande spelet.

Fallout 4
Flera av Bostons landmärken kommer att finnas med i Fallout 4, dock lite mer härjade än vanligt.

Under QuakeCon som redan har dragit igång kommer Todd Howard att hålla i en presentation om Fallout 4. Vad som kommer att visas då har inte avslöjats, men med tanke på Howards tidigare uttalande att det finns väldigt mycket mer som ännu inte uppvisats gissar vi på att det förmodligen inte kommer att bli en långtråkig presentation.

Fallout 4

Relaterade texter

Fallout 4: AutomatronScore

Fallout 4: Automatron

RECENSION. Skrivet av Cecilia Fjällström

Den första expansionen uppmärksammar ödemarkens dödliga plåtburkar och tar dig med på en kort men intressant resa, in i maskinistens lya...



Loading next content