Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Homefront: The Revolution

Homefront: The Revolution

Simon hälsade på Dambuster Studios i England för att kika närmare på Homefront: The Revolution och delger nu sina intryck...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Känner du till bakgrundshistorien vet du också att Homefront: The Revolution är ett spel som kantats av en minst sagt omvälvande utvecklingsprocess. Först utvecklat av THQ, men efter nedläggningen av företaget köptes spelet upp av Crytek. När Crytek i sin tur var tvungen att lägga ned sin spelstudio Crytek UK (tidigare Free Radical Design) i fjol fick utvecklingen genomgå ännu en förändring då Deep Silver (en del av Koch Media) tog över och en spelstudio på femtio personer vid namn Dambuster Studios bildades.

Homefront var en blandad kompott av ett ambitiöst koncept, halvrisig grafik, sömniga strider men ett ganska intressant multiplayerläge. Det blev inte den Battlefield-dödare som många hade hoppats på, utan istället ett spel som siktade mot himlen och hamnade bland trädtopparna. Att uppföljaren är något helt annorlunda är med detta i åtanke inte särskilt konstigt. Korridorerna har helt plockats bort för att ge vika åt en öppen värld där målet är att låta spelaren känna sig som en liten del i det mardrömsscenario som är ett USA invaderat av Nordkorea.

På plats i Nottingham hos Dambuster Studios får jag nu chansen att själv uppleva vad denna nya inriktning för serien innebär. Denna demoversion (som även kommer att visas upp under årets Gamescom) låter mig känna på den öppna spelvärlden, dess struktur och invånare. Spelkartan är begränsad till en yta som Dambuster väljer att kalla för "Our Syria". Detta är en del av spelets röda zon. Här blir spelaren skjuten på avstånd och smart planerande är ett måste för navigera den smutsiga och bombade terrängen. Philadelphia är en dyster plats i Homefront: The Revolution. Mörk, tät och hotande. Jag får en genomgång i hur grafikmotorn CryEngine behandlar natt -och dagcykeln, hur individuella regndroppar faller och gradvis bildar pölar på marken (som sedan långsamt torkas upp av solen) och hur den tjocka atmosfären byggs upp av flertalet lager av skuggtekniker och trovärdig ljussättning. Stämningen imponerar redan i detta skede och det märks tydligt hur stor vikt teamet lägger på detaljerna.

Homefront: The Revolution
Att modifiera sina vapen är tillfredsställande och i det närmaste ett måste för att överleva.
Detta är en annons:

I mina händer bär jag ett automatvapen. Trevande ser jag mig omkring och försöker att förstå omgivningarna och de hårt patrullerande vakterna som tycks befinna sig precis överallt. Ännu mindre känner jag mig efter att ha utkämpat en snabb eldstrid på blotta tjugo sekunder då mitt val att planlöst frontalkrocka med en motorcykel i en konvoj och vilt skjuta mot fienderna inte alls var särskilt effektiv. Eftertänksamheten gör sig smärtsamt påmind. När jag istället hoppar upp i ett lägenhetshus och prickar två vakter flera meter nedanför mig känner jag maktens rus stiga, men känslan varar inte länge.

"Precis som i vilket annat sandlådespel som helst har spelaren alltid ett val. Är situationen ohållbar kan du alltid retirera," förklarar Hasit Zala, studio head för Dambuster Studios. Det sistnämna visar sig vara en bra strategi. Homefront: The Revolution är utmanande. Jag dör, dör och dör. Detta var ett givet val från start av Dambuster Studios, med motiveringen att spelare idag uppskattar äventyr som Dark Souls och utmaningen det medför. I Homefront ska vi känna oss otrygga, små och utsatta. Det krävs inte många kulor för att fälla spelaren, vilket innebär att smart användande av skydd, vapenval och vertikalitet är kritiskt för överlevnad.

Det absolut viktigaste är dock att lära sig de gerillataktiker som finns till förfogande. Efter en stund lär jag mig att nyckeln till framgång ligger i att modifiera mina vapen via en välbekant meny som är lånad väldigt pricksäkert från Crysis. Zala förklarar hur detta vuxit fram: "Alla gerillasoldater försöker att improvisera med sina vapen och med det i åtanke har vi tagit fram idén att själva kunna modifiera sin utrustning. Alla grundvapen kan förvandlas till att utföra mycket specifika uppgifter." I samma veva visar han hur standard-kulsprutan istället förvandlas till en våldsamt effektiv granatkastare som fäller bepansrade bilar utan egentlig ansträngning. Detta är en mycket användbar taktik när jag själv sätter mig ned igen med handkontrollen. Drönare faller nu till luften och de snabba fordonen som jagar mig är inte ett lika stort hot längre.

Homefront: The Revolution
Motorcykeln var det fordon vi fick testa under spelsessionen, men i skrivande stund är körrfysiken inget vidare...
Detta är en annons:

Hagelbrakaren, som efter en modifiering blir eldskjutande, är kort därefter min klara favorit. Fienderna sätts i brand, skriker och avlider. Jag kommer på mig själv att gapskratta och får förstående blickar av personalen snett bakom mig. Dessa uppgraderingar tilldelas spelaren genom blueprints som både finns att hitta utspridda i Philadelphia eller att tjäna in genom avklarade uppdrag.

Jag får klara vibbar av Far Cry 3 i sättet vapnen beter sig, men också på grund av strukturen i spelvärlden. Även här tar jag över baser och jag får dessutom förklarat att radiotorn kommer att bestigas för att upptäcka nya delar av miljöerna och låsa upp diverse utrustning. Liksom i nyss nämnda spel avslöjar en pil huruvida du är nära att bli upptäckt av en fiende och du kan, om du vill, välja att hålla en låg profil vid varje givet tillfälle. Återigen - det är viktigt att "välja sina strider med omsorg" då fienden alltid är större och starkare. Ett dystrare och tuffare spel än Ubisoft Montreals soldränkta trea, men likväl det spel som det bäst kan liknas vid rent spelmässigt.

Under äventyrets gång kommer även flera olika typer av fordon att finnas inkluderade. I detta demo fick jag uteslutande testa det fordon som kommer att användas mest under spelets gång - motorcykeln. Det visar sig snabbt att körfysiken inte är något vidare (alls) och att navigera den snåriga terrängen är en ren pina. Att Dambuster väljer att visa upp denna tydligt mycket ofärdiga del av spelet känns lite lustigt med tanke på hur trevligt resten faktiskt fungerar. Det ska givetvis nämnas att detta är en tidig version, vilket även visar sig i en hel del buggar, ryckiga animationer och röstinsater som inte hunnit spelas in av de rätta skådespelarna ännu. Ambitionerna är emellertid uppenbart skyhöga och spelvärlden ser och känns mycket välgjord.

Homefront: The Revolution
Den luftburna drönaren på bilden ovan är livsfarlig att bli upptäckt av, då du strax därefter blir bombad av tungt artilleri.

Att spela Homefront: The Revolution är för egen del att glömma den besvikelse som var föregångaren. Precis som lead designer Fasahat Salim säger har detta, rent spelmässigt, ingenting alls gemensamt. Det vilar en svårfångad leklust över det trasiga slagfältet som kommer att göra detta till en populär sandlåda. Samtidigt spår jag att upplägget med en öppen värld kommer att fungera framgångsrikt tillsammans med spelets mörka framtidsvision och jag gillar idén med att dela upp Philadelphia i olika zoner.

Samarbetsläget, som kommer att behandlas som en separat del vid sidan av huvudäventyret, fick jag dessvärre ej möjligheten att testa. Av det jag har sett, hört och känt av spelet hittills bådar dock det mesta riktigt gott, vilket gör att jag har förtroende för att denna del blir ett trevligt tillskott. Jag hoppas personligen inte att det färdiga spelet erbjuder alla typer av vapen som finns i demot från spelets start, utan istället låter de första timmarna vagga fram långsamt där spelaren endast har tillgång till en kniv i fickan. Om Homefront: The Revolution kan plantera denna känsla av totala utsatthet för att därefter gradvis låta vapenfloran växa i takt med att motståndsrörelsen utvidgas tror jag att Dambuster har något stort på gång.

Homefront: The RevolutionHomefront: The RevolutionHomefront: The RevolutionHomefront: The Revolution

Relaterade texter

Homefront: The RevolutionScore

Homefront: The Revolution

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Deep Silver och Dambuster Studios har försökt pussla ihop spelet som Crytek började utveckla. Petter har delat ut betyg till slutresultatet...



Loading next content