Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Worms WMD

Worms WMD

Team 17 har återigen dammat av sina krigssugna maskar, och den här gången har de utrustats med massförstörelsevapen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Gamereactor fick chansen att kolla in det nya Worms, frågade vi creative manager Kevin Carthew om titeln ska förkortas WMD eller skrivas ut som "Weapons of Mass Destruction", så fick vi ett rakt besked. Det är en akronym, och det nya spelet från Team 17 heter Worms WMD och inget annat. Mede denna nya del i serien vill utvecklarna spinna vidare på andan från Worms Armageddon, eftersom det ofta betraktas som höjdpunkten i den tjugo år gamla spelserien och något fansen ofta hänvisar till.

Worms har annars haft en stadig utveckling under de gångna åren, och det har släppts till praktiskt taget allt som de överhuvudtaget går att spela spel på. Vi har alla våra egna historier om hur just vi stiftade bekantskap med de ilskna maskarna, roliga historier från denna titel som alltid tycks passa oavsett sällskap och som ofta betraktas som något av partyspelens konung. Den version vi spelar av Worms WMD på Team 17:s Wakefield-kontor är en ganska ny sådan, och medan jag och kollegor begagnar oss av betongåsnor och exploderande får, så delar vi med oss av sköna Worms-minnen. De visar sig spänna från ensamma matcher online framför monitorn till dödsfester för ett fullt rum av folk på Playstation One med gammal TV som var lika stor som tjock. Worms är verkligen att betrakta som en institution idag och en klassiker av en rang få andra spel kan skryta med.

Worms WMD
Worms firar 20 år. Originalet släpptes 1995.

Medan det skrattades en hel del, förekom en del tävlan och schabblades bort fler rundor än jag egentligen vill erkänna - så fick vi inte se överdrivet mycket variation. Det beror på att de slumpvis skapade banorna, en av grunderna i serien, inte fungerade så vi fick spela samma bana om och om igen. Vi fick se en del ny artwork dock, och fick förklarat för oss hur banorna anpassats för att matcha den nya designen. Föga överraskande är det snyggaste delen i serien som även har omdesignade maskar för första gången på mycket länge, tänk Ren & Stimpy för att få en uppfattning av hur de ser ut nu. Det vanbkas även mer variation på varje bana och mer intressanta omgivningar att bedriva krig i.

Detta är en annons:

Tidigare var det bara påmålad landmassa ovanpå ett bakgrundsmönster, men nu är allt handtecknat. Det är en subtil förändring som jag tycker ger ett snyggare spel mer en mer stimulerande värld. I en kort video får jag se hur de nya framslumpade banorna kommer se ut, användandes designen från den bana vi just fått spela (som hade trasiga byggnader, krossad betong och massor av vrak). Allt balanseras och vettiga arenor att strida på skapas.

Worms WMD
Denna gång kan du gå in i byggnaderna.

I övrigt är det väldigt mycket Worms över WMD, det vore rena kamikaze-greppet att försöka stuva om det som folk älskar så mycket och därför är det hederlig tvådimensionellt grafik som gäller. De går helt enkelt tillbaka till grunderna trots att de har en ny spelmotor med bara en handfull förändringar som Team 17 hoppas ska förädla konceptet och snarare än att sabotera den omtyckta atmosfären i serien.

En ny funktion som kommer skaka om lite är dock stativmonterade kulsprutor och pansarvagnar. Det är möjligt att det även kommer finnas fler fordon, med det var vad vi fick se. Tanksen har den behändiga förmågan att kunna hoppa och har som väntat ett bra skydd, vilket behövs eftersom den givetvis drar på sig rejält med eld. De är lyckligtvis inte alltför kraftfulla, så det är ingen säker väg till framgång att ta över en sådan. Samma sak gäller stativmonterade kulsprutor, vilka naturligtvis har begränsningen att de är just stativmonterade och därför inte är flyttbara.

Detta är en annons:
Worms WMD
Worms WMD har helt designats om och ser faktiskt riktigt fräscht ut.

Den kanske mest intressanta nya grejen är byggnader, och i multiplayer online ger de en betydande skillnad. Eftersom man nu kan gå in i dem, så får man inte se vad som finns där innan klivit in. När du spelar lokalt ser dina motståndare vart du går, men online har din motståndare ingen aning om hur du flyttat dig innanför väggarna. Räkna således med överraskningsattacker för de som har tålamodet att vänta ut och nyttja denna fördel.

Vi fick bara se en vapenuppsättning denna gång, men en sak som finns med och som Team 17 var noga med att poängtera är det populära ninjarepet. De har nämligen jobbat hårt för att detta kultklassiska tillbehör ska vara maximalt tillfredsställande att använda. Vi fick också prova på att lattja runt med andra klenoder såsom pruttande farmödrar, heliga handgranater och superfår samt andra pålitliga tillhyggen som bananbomber, målsökande missiler, hagelbrakare, baseballträn med mera.

Worms WMD
Denna gång finns det fordon att begagna sig av.

Det finns kort sagt nog mycket av gamla Worms i WMD för att trogna fans ska känna sig hemma, och nyheterna verkar tillföra något snarare än att röra till och göra konceptet onådigt tillkrånglat. Dessutom ser det bättre ut än någonsin, både tekniskt och designmässigt. Enda frågetecknet är de nya banorna som vi alltså inte fått se ännu, men eftersom inget annat verkar vara trasigt, så finns ingen anledning att tro att de ska vara någon katastrof heller.

Worms WMDWorms WMD
Dela gärna med dig av din bästa Worms-historia i kommentarsfältet nedan.

Relaterade texter

2
Gratis DLC till Worms WMD nästa vecka

Gratis DLC till Worms WMD nästa vecka

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Team17 kommer på onsdag till veckan att släppa nytt DLC till Worms WMD, och det med en prislapp vi förmodar att de flesta uppskattar - gratis. Denna expansion heter...



Loading next content