Svenska
Gamereactor
förhandstittar
WWE All Stars

WWE All Stars

De bästa wrestling-spelen har varit underhållande, arkadmässiga historier där man slopat den stela simulatordelen. Istället har fokus legat på spelbarhet, och det är precis i det facket vi hittar WWE All Stars...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har en kompis som är en jäkla legend på Def Jam (det gamla slagsmålsspelet alltså, inte karaoke-titeln). Han klamrar sig fast vid ett gammalt slitet exemplar av Xbox-originalet som om det vore hans sista glas vatten här på Jorden. Faktum är att just det är hans enda orsak att med jämna mellanrum starta den gamla överdimensionerade Xboxen som fortfatande står kopplad till hans TV.

Så varför håller han fast vid denna utdaterade gamla dynga. Därför att det är det enda multiplayer-spel där han fortfarande kan äga allihopa. Ingen annan förutom honom kan förstå spelets tempo, fatta spelkontrollen och avfyra brutala moves som resten av oss inte har en chans att parera.

Han ser något slags sublim skönhet där resten av oss ser ett spel som är svårt att greppa, onödigt tillkrånglat och (knappt så jag vågar skriva det) med tråkig spelbarhet. Faktum är att om han läser detta så är jag hemskt ledsen att du behövde få redapå det på detta sätt, men din saknade skiva kommer av att jag använde den för en tiosekunders frisbee-tur från första bästa järnsvägsbro jag kunde hitta.

Så varför denna lilla historia nudå? Jo, för att de problem som plågade Def Jam brukar vara just de problem som plågar wrestling-spel. För min egen del tycker jag att de handlar alldeles för mycket om att simulera sporten med alla kringaktiviteter och alldeles för lite om att banka skiten ur sina vänner.

Detta är en annons:

Och för alla som vill kunna avnjuta wrestling utan att behöva tampas med fenomenets alla tillkortakommande, så kan det här faktiskt vara din lösning.

WWE All Stars

WWE All-Stars är kort sagt ett wrestling-spel för folk som inte är så intresserade av wrestling. Visst, om du följt wrestling-cirkusens framfart med alla dess märkliga karaktärer och haft dina favoriter från de senaste två decennierna så finns det såklart mycket kul att grotta ner sig i. Men i All-Star har alla superstjärnor förvandlats till enorma steroidbestar som mest av allt påminner om hur man i sitt rosenröda minne kommer ihåg hur alla kämpar såg ut. Kort sagt, det är NBA Jam med spandex och hockeyfrisyrer samt ett aningen större fokus på det fysiska.

Trots att det nu bara är två månader kvar tills spelet släpps, är THQ ovanligt hemlighetsfulla om vad som komma skall. Kanske är det en ren marknadsföringsstrategi för att senare avslöja den fulla brottaruppställningen, alla arenorna samt spellägen och liknande i samband med Wrestlemania XXVII i april. Därför är en hel del låst i denna preview-version jag spelat, men man behöver inte vara något wrestling-geni för att se vad som vankas spelmässigt. Självaste Andre the Giant hade kunnat fatta galoppen, och karln har varit död i 18 år (vila i frid!).

Detta är en annons:

För tillfället får jag hålla till godo med en typisk WWE-arena, omgiven av en rejäl skara riktigt fanatiska fans samt såklart en gång fram till ringen samt rikligt med All Stars-logon. Snabbt får jag grepp om spelkontrollen och sätter igång med att testa de fyra spelartyperna som finns i spelet, Big, Acrobatic, Brawler och Grappler. Kikar igenom de brottare som kommer att finnas valbara, tänk valskärmen till Mortal Kombat Trilogy eller Street Fighter Alpha 3 för att få en uppfattning om hur många som finns tillgängliga,

Det kommer att finnas en hyfsat jämn fördelning mellan nya och gamla stjärnor. Vi vet att Hulk Hogan kommer vara med, trots att han inte finns för dagen. Brett "The Hitman" Hart är återigen sitt forna jag och inte den gamla gubbe han blivit som idag tycks stå med ena foten i graven. Ricky "The Dragon" Steamboat är också med och levererar förödande akrobatik medan Andre the Giant inte helt otippat finns representerad i kategorin Big.

WWE All Stars

Mannen som kombinerar gårdagens wrestling med det vi har idag är The Rock, han har som bekant tagit sina skådespelartalanger utanför ringen och lyckats riktigt bra i Hollywood, och eftersom han är med kan vi nog lugnt även räkna med "Stonecold" Steve Austin.Triple H och John Cena finns med från dagens stjärna i ett stabilt tag team, medan högflygande John Morrison och Big Show balanserar upp dem båda. Till och med Sheamus finns valbar om man nu kan stå ut med det löjliga håret.

Faktum är att spelbarheten är riktigt underhållande. Det har samma grundprinciper som alltid råder i wrestling-spel; man har sina grepp, sin hälsomätare samt en uthållighetsmätare som laddas upp inför superattacker och finishers. Trots det känns det aldrig så simulerat (läs: tråkigt och långsamt) som i WWE Smackdown vs Raw-serien, och heller aldrig lika komplext. Visst, man använder fortfarande de flesta knapparna på handkontrollen, men det känns aldrig som att det är en tank man styr omkring där inne i ringen där endast extremt avancerad knappexercis leder till något vettigt.

LT är den huvudsakliga knappen som anpassas efter läget, RT springer man med. Detta medan RB används till kontringar som även dyker upp på skärmen för att tala om när de kan göras, vilket dock ändå är betydligt svårare än man kan tro och tillfredsställelsen är enorm när man lyckas få till en läcker kontring.

Ansiktsknapparna är jämnt fördelade mellan attacker och grepp, med höga och låga smällar som i sin tur kan vara både slag och sparkar beroende på vilken klass man spelar som. Samma sak gäller för utdelningen av ens grepp, som dels beror på klass men även var man står i förhållande till motståndaren när man kopplar grepp. Att kompinera två knappar ger också ytterligare möjligheter.

Det kanske låter komplext, men när spelet går så snabbt och smidigt som det gör och mer påminner Street Fighter i tempot än taktisk wrestling, så går det faktiskt fort att vänja sig.

WWE All Stars

WWE All Stars har både grafiska och ljudmässiga tricks för att verkligen understryka hur kraftiga alla ikoniska supermoves är när man levererar dem; genom att snabbt trycka in och hålla in axelknapparna initierar man dem och om man får in attackerna blir skärmen grå, allt börjar gå i ultrarapid medan kraftfulla vågor av energi flödar från golvet när man med benkrossande våld slammar sin motståndare i marken.

Självfallet kan din motståndare undkomma storstryket om de är utom räckhåll, eller avvärjer attacken med ett vältajmat slag. Varje kämpe har dessutom en tredelad mätare under sin hälsa. Varje segment tillåter ett visst värsting-move, medan en separat F-märkt mätare sedan låter dig släppa loss en finisher som förhoppningsvis kan bli matchavgörande.

Att hålla koll på både sin egen och motståndarens laddade mätare är det enda arvet från Smackdowns momentum-baserade spelbarhet. Man spelar defensivt medan motståndaren är som allra mest fulladdad, men annars är det bara fullt ös, medvetslös som gäller! Hälsomätarna har för övrigt också multipla lager som dock går åt ganska snabbt när man länkar ihop sina moves. Det är bara när den är nere på det röda sista lagret som man borde börja oroa sig. Drabbas man av en kraftig superattack knockas man och att undkomma ett pinfall blir betydligt svårare då det krävs mer knapptryckande för att undkomma förlusten.

WWE All Stars innehåller allt det som gör sporten som underhållande att titta på, men har samtidigt en mer strömlinjeformad spelbarhet som påminner om klassiska arkadspel. Det är helt enkelt en betydligt mer användarvänlig tolkning av fenomenet, inklusive WWE:s egna titlar. Även om det såklart fortfarande är svårt att bedöma exakt hur bra WWE All Stars kommer att bli, har jag ändå förhoppningen att det här ska bli ett givet partyspel när polarna kommer på besök. Och det kommer i alla lägen inte att bli ett spel som ger mig lust att strypa någon när det föreslås att vi ska ta en match.

WWE All StarsWWE All StarsWWE All StarsWWE All Stars
WWE All StarsWWE All StarsWWE All StarsWWE All Stars
WWE All StarsWWE All StarsWWE All StarsWWE All Stars

Relaterade texter

WWE All StarsScore

WWE All Stars

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Insmord i babyolja och iförd sina glansigaste brottartrikåer har Jonas förnedrat redaktionen i underhållande WWE All Stars och är nu redo att berätta hur bra det egentligen är...



Loading next content