Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mafia III

Mafia III

Innan Gamescom hann vi möta upp med utvecklarna av Mafia III för en spelsession i ett atmosfäriskt New Orleans...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

En ny utvecklare. En ny stad. En ny huvudperson. En ny era. Kalifornien-baserade Hangar 13 har tagit över stafettpinnen som Mafia-utvecklare efter 2K Czech. Denna gång står valfriheten i fokus på ett sätt som de tidigare delarna aldrig eftersträvade. Frihet är ett centralt tema i Mafia III och att detta visar sig i spelbarheten är därmed ingen slump, där vi själva styr handlingen framåt denna gång. En ung föräldralös kille söker en familj, ett hem - något som ger honom trygghet. Lincoln föds i New York och växer upp i ett barnhem. Under Vietnamkriget finner han äntligen något som kan liknas vid bröder. Efter sin hemkomst 1968 upptäcker han hur den italienska maffian behandlar färgade i New Orleans. Hans nyfunna familj slaktas mycket snart av gängen och återigen står Lincoln ensam.

Staden ger i sin tur en lika intressant bakgrund. New Orleans har länge varit ett viktigt centrum i de Sydstaterna och födelseplatsen för jazz. Det är även känt för sin voodookultur som kom dit genom slavhandeln. Martin Luther King mördades 1968 och New Orleans är fortfarande en stad där en stor andel av befolkningen är färgade. Under sjuttiotalet sveper också tiden för hippies in; med en ny våg av musik, stil och uttrycksfullhet.

Mafia III
I Mafia III spelar vi som Lincoln, en afroamerikansk man som tar upp kampen mot den italienska maffian i New Orleans.

Spelets huvudperson Lincoln vill inget hellre än att bygga ett nytt imperium från grunden. Han ämnar inte att göra det ensam. Cassandra; en smal, färgad, ung kvinna med tidstypisk afrofrisyr, blir snart en uppskattad kompanjon. Detsamma kan sägas om Burke, en blond medelålders man med utsvängda byxor och ett iögonfallande Fu Manchu-skägg. Till sist har vi överraskande nog Vito. Korrekt, Vito Scaletta från Empire Bay har drivit ända till New Orleans och står nu på Lincolns sida. Hur detta gick till vill utvecklarna inte avslöja i nuläget, men efter slutet i Mafia II kan vi tänka oss att Vito inte var särskilt sugen på att fortsätta i samma fotspår.

Detta är en annons:

I uppdraget vi spelade var Burke till stor hjälp. Beroende på vår relation med de olika karaktärerna kan de hjälpa till på olika sätt. Vi tar en fiendeinformatör på en snabb bilresa som pressar honom på gränsen till hjärtinfarkt. Givetvis får vi polisen efter oss. Efter ett smidigt samtal med Burke är detta hot emellertid eliminerat. För att hålla alla tre kompanjoner glada bör vi hålla oss ifrån att ta dumma beslut som irriterar dem. Medan vi återerövrar staden bit för bit, kan vi dessutom ockupera företag, klubbar och barer. Dessa ställen fortsätter därefter i din regi.

Mafia III
Det finns gott om tidstypiska scenarion att hämta. Den negativa särbehandlingen av färgade är ett starkt exempel.

Under spelsessionen försöker vi med just detta. Klubben i fråga kallas "The Cistern" och spelar psykedelisk musik. Du har flera alternativ vid övertagandet av byggnaden och redan vid huvudentrén ges tillgång till olika val; somliga kräver en hel del spillt blod, andra är mindre våldsamma. Eftersom byggnaden ligger så nära vattnet är även detta en möjlig entré (och utgång).
Personligen tycker jag nästan att mängden explosioner, blod och brutala avrättningar var för saftig i denna sekvens i äventyret. Det fanns passager där endast ett par skott från pistolen fick bilar att förvandlas till fyrverkeripjäser och Lincoln rör sig förvånansvärt snabbt över terrängen. I synnerhet inne i klubben hann jag med att skära halsen av ett flertal fiender komplett med en kamera som verkligen synar avrättningarna nära för att verkligen visa blodbadet.

Hagelgeväret är dessutom en mycket otäck pjäs, helt i enlighet med spelets maffiastil. Lincoln har sett mycket elände i Vietnam och drivs nu av att ge igen på det italienska gänget, något som gör att han inte har några som helt problem med att låta avtryckarfingret sköta sitt - även på nära håll. Den tidigare erfarenheten med vapen ger honom ett övertag mot sina fiender som i många fall inte är professionellt tränade soldater. Jag är en spelare som alltid eftersträvar en eftertänksam och mindre kaotisk spelstil. Jag försöker att hålla sig borta från konfrontationer, åtminstone så långt det är möjligt. Hastigheten med vilken du kan kämpa dig igenom en konfrontation var imponerande, men jag hoppas och tror att det kommer att finnas utrymme för lugnare partier än det jag spelade. Lincoln är en djup karaktär som inte alltid bör agera mördarmaskin - då blir det bara knepigt i förhållande till handlingen.

Detta är en annons:
Mafia III
Spelsessionen som Gamereactor fick ta del av var mycket actionfylld. Frågan är hur resten av spelet kommer att te sig?

Mafia III ser ut att bli ett vackert spel. Särskilt när natten tittar fram ser vi ljuseffekterna och reflektionerna i pölarna bättre. Natthimlen är skimrande klar. Detaljarbetet och texturerna är övertygande. Därtill kommer det speciella klimatet i New Orleans. Staden är belägen mitt i ett träskområde. Det är mycket hett och på grund av det finns här en dimmig, väldigt kvav luft som nästan går genom skärmen. Även regnet är varmt och förmedlar samma klibbiga känsla. Hangar 13 har en bra uppfattning hur en levande, autentisk stad bör skapas. Även befolkningsmässigt ser det imponerande ut. Utmärkt är också musiken från tidsperioden. Vi fick bland annat höra "All Along Watchtower" av Jimi Hendrix, "House of the Rising Sun" av The Animals eller "Paint it black" av Rolling Stones. När det gäller atmosfär kan Mafia III mycket väl bli ett mästerverk.

Från denna tidsepok ser vi naturligtvis även de speciella bilarna. Eftersom vi inte tilläts att köra själva, kan vi inte fastställa hur bilfysiken känns. Den biljakt som presenterades var dock välgjord och körningen såg följsam ut. Vi hoppas dock, återigen, att studion inte överdriver mängden explosioner. Demot påminde oss om en adrenalinstinn actionfilm från 1980-talet, vilket vi inte är säkra på om vi vill se i ett Mafia-spel. Om detta sug efter action har med bytet till just en amerikansk utvecklare att göra låter vi vara osagt, men det vore olyckligt om actionpartier likt dessa plockas in för frekvent, då det skulle motverka storyn och atmosfären.

Mafia III
New Orleans besitter en stark atmosfär i Mafia III och detaljarbetet är mäkta imponerande.

Vi måste dock komma ihåg att detta bara var en mycket liten del av äventyret. Vi fick en smak av ett spel som inte kommer att släppas på ett bra tag. Bakgrunden till huvudpersonen presenterades och är en spännande del som vi ser fram emot att veta mer om. Vilka problem som kommer att uppstå längs vägen med den italienska maffian och hur en sådan en stark motståndare kan besegras, ska att avslöjas i sinom tid. Att Lincoln själv inte skyr några medel för att störta rörelsen står dock klart när han väser fram: "Nu vet du vad jag skulle göra för min familj. Vad skulle du göra för din?"

Mafia III
Utvecklarna Hangar 13 trycker på att valfrihet är en central del av spelet. Förhoppningsvis speglar sig även detta i undvikandet av konfrontationer.
Mafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia III

Relaterade texter

Mafia IIIScore

Mafia III

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Den otroligt efterlängtade uppföljaren till Mafia II är äntligen här. Frågan är dock om livet som gangster i New Bordeaux är så glamoröst som vi alla hoppats på. Andreas har försökt att ta reda på det...



Loading next content