Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Call of Juarez: The Cartel

Call of Juarez: The Cartel

Att ändra århundrade för en spelserie kan vara ett riskfyllt drag, men när Techland gör en modern titel av western-spelet Call of Juarez är vi mycket intresserade. Vi har fått en närmare titt på Call of Juarez: The Cartel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När framgång är omöjlig där du står just nu, rör dig framåt. En filosofi som kan användas i verkliga livet, och en som Techland har applicerat på sin vilda västern-serie Call of Juarez. Man har hoppat från då till nu, och flyttat de karaktäristiska dragen från klassisk Western till ett nutida Los Angeles. Även om serien varit hygglig nog i sina två första titlar, så skulle det vara riskfullt att gå in i en tredje duell med ett visst annat western-spel, signerat Rockstar.

Även om diligenser ersatts av bilar och saloonerna nu är nattklubbar har ganska lite av seriens DNA förändrats av tidshoppet. Vi följer fortfarande en kåboj vid namn McCall, som predikar lika mycket som han skjuter. Det finns fortfarande en story med förgrenat narrativ. Men det som tidigare vare en präst på jakt efter hämnd är nu en rutinerad poliskommisarie. McCall slår sig samman med en FBI-agent och en DEA-anställd för en tremanna-co-op-resa genom Amerika och Mexico.

Techland lovar en mörk, skruvad polishistoria med svart humor. TV-serier som The Shield och Sons of Anarchy har nämnts som inspiration, men med en touch av Clint Eastwoods ikoniska skugga. Juarez dras inte längre med breda dalar och dammiga vägar, och den nya variationen i miljöer blir en riktigt vitaminspruta.

Call of Juarez: The Cartel
Detta är en annons:

Att använda sig av verklighetens gängkrig i L.A. som det nya vilda västern är ett perfekt val för Call of Juarez. Och trots cowboyhatten och den dammiga trenchcoaten passar McCall perfekt i denna nya värld, nu med mer Tarantino-liknande coolhet och mindre spaghetti-western-vibbar. McCall är trogen sina föregångare då han citerar Bibeln när han skjuter, och det finns gott om små nickningar till hans western-associationer. När han talar med en tjallare, till exempel, frågar han om pojken har "beans is his ears".

McCall får sällskap av FBI-mannen Kim Evans och DEA-byråns Eddie Guerra, och passande nog för hjältar av idag tar båda med sig en hel spottkopp full med attityd och hemligheter. Förvänta dig inte att de blir bästa vänner, men de kommer att stå vid varandras sida genom spelets alla 16 uppdrag. Genom hela spelet är co-op för tre personer möjlig och spelare kan hoppa in och ur spelet när som helst. Din karaktär kan dock befinna sig i en annan del av spelvärlden än dina kamrater, beroende på aktuellt uppdrag.

Call of Juarez: The Cartel

De tre jobbar alltså sida vid sida, men delar upp sig ibland under vissa uppdrag. I demon vi sett följer de tre varandra nära under en skottväxling på en nattklubb och täcker varandra med eldgivning, samtidigt som de hukar bakom stolar och bord. Spelar du med datormedhjälpare kommer de praktiskt nog att skrika ut order om att du ska röra på dig, samtidigt som de skjuter på motståndarna.

Detta är en annons:

Du kommer dock att missa flera roliga moment om du spelar helt solo. I slutet av demon är trions medlemmar flera kilometer från varandra då Guerra och Evans fightar sig fram i en bergsmiljö mot McCall, som fastnat i ett riktigt prekärt läge efter ett konfliktfyllt möte. Kim och Eddie täcker honom så gott de kan genom att plocka potentiella krypskyttar innan de kapar en bil och gör sin bästa Colin McRae-imitation nedför en grusig väg.

Call of Juarez: The Cartel

Biljakterna placerar en spelare I förarsätet medan de övriga låter pistolen gå varm från passagerarsätet. Jag möts av en fantastisk sekvens i mitten av demon, där skottväxling sker på en parkeringsplats. Exploderande bilar regnar från himlen medans du kör längs en freeway, duckandes för alla skott. Vi får se spelaren köra och bilsekvensen ser ut som en riktig blockbuster-bana vars like Call of Juarez bara nuddat vid tidigare. Och förstås tjattrar huvudpersonerna med varandra på klassiskt syrligt sätt under all action.

Kemin mellan de tre väldigt olika huvudpersonerna är vad som driver samarbetsläget framåt, enligt Techland. "Valet att ha en co-op-läge för tre karaktärer drevs av storyn, inte tvärtom", berättar producent Samuel Jacques. Samarbete är också livsviktigt i eldstriderna; man måste kunna tajma den nedtryckande eldgivningen med rörelser mellan skyddspunkterna. Eftersom vi bär en polisbricka måste vi vara försiktiga med vilka vi skjuter, något som poängteras när trion hamnar i en eldstrid mitt på ett packat dansgolv.

Call of Juarez: The Cartel

Och även om teamet samarbetar för att lösa fallet - som blandar narkotika, karteller och Mexico i en explosiv cocktail - så har utvecklaren smygit in sin förgrenade narrativa struktur, en av seriens höjdpunkter, på ett mer sublimt sätt än tidigare. Demon börjar till exempel med att teamet rör sig mot en lägenhet när Eddie plötsligt får ett telefonsamtal. Bara spelaren som kontrollerar honom får höra samtalet. Små saker som detta ökar spänningen och gör spelet värt att spela om för att förstå hela handlingen.

Call of Juarez: The Cartel uppdaterar den typiska western-storyn för den moderna världen och utifrån de små bitar vi har sett ser det ut som att Techland har fått till blandningen och smaken av ett spännande western-äventyr helt perfekt.

Call of Juarez: The CartelCall of Juarez: The CartelCall of Juarez: The CartelCall of Juarez: The Cartel
Call of Juarez: The CartelCall of Juarez: The CartelCall of Juarez: The CartelCall of Juarez: The Cartel

Relaterade texter

Call of Juarez: The CartelScore

Call of Juarez: The Cartel

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Fribrottarliknande knarksnutar, spanska svordomar och vildsinta biljakter står på schemat när Techland slopar vilda västern till förmån för Los Angeles undre värld...

7
Call of Juarez: The Cartel var "ett misstag"

Call of Juarez: The Cartel var "ett misstag"

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Kommer du ihåg Call of Juarez: The Cartel? Inte? Vi kan väl säga som så att du inte missat något. Det var en medioker uppföljare som släpptes 2011 och tog cowboysen från...



Loading next content