Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution

Eidos Montreal laddar om med urläcker design, en spännande story, levande karaktärer och en sjuhelsikes atmosfär. Petter har testat den tredje delen i Deus Ex-serien och berättar nu allt om de tre första timmarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vad handlar Human Revolution om, en mänsklig revolution månne?
Ja och nej. Deus Ex: Human Revolution handlar om välklädde säkerhetschefen Adam Jenson vars arbetsplats hastigt och olustigt, invaderas av mekaniskt förstärkta elitsoldater. Adam kastas genom ett pansarglasfönster och misshandlas så pass ordentligt att han nästan dör. Sex månader sedan vandrar en nybyggd Adam in på sin gamla arbetsplats, lagad, fixad och uppgraderad med en hel rad fräcka framtidsprylar såsom robotarmar, robotögon och kolfiberförstärkt skelett.

Deus Ex: Human Revolution
Skjuta eller smyga? Använda objekt eller stoppa undan vapnet och försöka prata sig förbi? Du väljer...

Okej, men vad är själva kärnan i berättelsen?
Girighet och makthunger. I en framtid plågad av enorma företag vars kamp om den privatiserade marknaden för biomekanisk vetenskap, ställs spelaren framför ett antal val där moral och samvete lär prövas. En stor konspiration ligger till grund för det som började som en olycklig arbetsdag för Adam Jensen, något som sedan nystas upp och utvecklas under spelets gång, inte helt olikt från det första spelet.

Låter bra. Men hur mycket har Deus Ex 3 gemensamt med det första spelet, det var ju trots allt ett mästerverk?
Alldeles korrekt. Warren Spectors Deus Ex förblir ett av de bästa actionspelen genom alla tider och det märks att Eidos Montreal gjort sin Deus Ex-läxa inför produktionen av trean. Allt från huvudpersonen till grafikstilen och spelsystemet är nytt, men Human Revolution andas ändå Deus Ex på ett sätt som tvåan inte gjorde. Det känns fräscht och nytt samtidigt som det hyllar sitt ursprung.

Detta är en annons:
Deus Ex: Human Revolution

Hur mycket har du spelat av Human Revolution?
Jag har spelat igenom de tre första kapitlen vilket tog ganska precis tre timmar. Eidos Montreal har inte pratat om hur långt spelet kommer att vara men med tanke på att jag under dessa tre timmar mer eller mindre bara hann inleda min resa genom vad som verkar vara ett otroligt spännande äventyr måste jag anta att Human Revolution kommer att erbjuda massor av njutbar speltid.

Du gillade det alltså?
Absolut. Även fast svårighetsgraden var uselt balanserad i den förhandsversion som jag testade känns Human Revolution väldigt lovande. Efter att ha spelat flertalet militär-shooters och blivit guidad av taktfast ledarhund genom mängder av actionspel de senaste åren är det skönt med en titel som utgår från att vi spelare är intelligenta, uppfinningsrika och snabbtänkta och att vi vill ha något som verkligen utmanar, på alla nivåer. Deus Ex 3 fungerar i grunden precis som Deus Ex där man absolut kunde skjuta sig igenom hela spelet utan tanke på stealth eller rollspelande, men fick då också bereda sig på ett av de svåraste förstapersonsskjutarna genom alla tider. Det handlar om att ge spelaren frihet och samtidigt uppmana till att tänka lite innan man pressar ned avtryckaren.

Deus Ex: Human Revolution
Detta är en annons:

Vad menar du med att svårighetsgraden var uselt balanserad?
Easy var exakt lika svårt som hard. Och easy var skitsvårt. Jag uppskattar svåra spel och njöt i stora drag av den enorma utmaning som det första Deus Ex erbjöd på de högre svårighetsgraderna men i fallet Human Revolution var det ibland lite för svårt med minimala mängder ammunition samt mängder av extremfarliga fiender.

Smartare att smyga än att skjuta, med andra ord?
Absolut. Det ska man ha klart för sig direkt: Deus Ex: Human Revolution är den tänkande gamerns actionspel. Rollspelselementen märks av tidigt och även på easy dör man av ett par välriktade skott från de patrullerande fiendesoldaterna. Det gäller att utnyttja omgivningen, smyga och framförallt använda sig av Adams dödliga underarmsknivar för att förpassa fienden till dödsriket.

Deus Ex: Human Revolution

Har han knivar i underarmarna?
Svärd, kanske är en mer rättvis beskrivning. Svarta titanklingor som åker fram ur handlederna. Väldigt användbart när man hackar isbergssallad, till exempel.

I ett actionspel med rollspelsdoft är det viktigt att atmosfären är bra, hur känns den i Human Revolution?
Stämningen känns helt fantastiskt, lyckligtvis. Bara att gå runt i Sarif Industries guldsmyckade lokaler är en upplevelse som stannar kvar. Designen är utsökt och karaktärerna som man kan stanna och prata med framstår som levande. Mellansekvenserna är strålande och röstskådespeleriet känns exempelvis 900 gånger bättre än i exempelvis Killzone 3 och Crysis 2.

Deus Ex: Human Revolution
Designen i Human Revolution är dränkt i färgerna svart och guld. Det är snyggt och väldigt originellt.

Designen är bra alltså? Du gillar den?
Jag kanske till och med älskar den. Deus Ex: Human Revolution liknar inget annat actionspel jag testat, och det är ingen liten bedrift i en överbefolkad genre där snudd på vartenda designgrepp redan utforskats. Eidos Montreals designers har blandat guldfärgade detaljer med sotsvarta miljöer och skapat en look som känns spännande. Designen doftar av cyberpunk likväl som sci-fi noir och budskapet bakom allt intresserar mig. Det svarta representerar döden medan det skinande guldet skvallrar om en framtid i välfärd.

Hur snyggt är det rent tekniskt då, om man inte tittar sig blind på designen?
Rent tekniskt grafiken ganska medelmåttig, trots allt. Åtminstone i den förhandsversion som jag testade. Modellerna är en aning polygonfattiga, ansiktsanimationerna en gnutta tama och någon typ av avancerad mapping lyser med sin frånvaro.

Deus Ex: Human Revolution

Om du skulle gissa då, hur bra blir spelet i slutändan?
Om storyn håller och svårighetsgraden balanseras tror jag att Human Revolution kan bli en av årets stora överraskningar. Jag hade då verkligen inte förväntat mig ett så pass mångfacetterat och ambitiöst spelsystem som jag fick bekanta mig med under min testsession. Atmosfären var som sagt fantastisk och valfriheten beroendeframkallande. Jag håller tummarna för Eidos Montreal och hoppas att de kan nå samma skyhöga nivå som Ion Storm gjorde med det första spelet i serien.

Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human RevolutionDeus Ex: Human Revolution

Relaterade texter

Deus Ex: Human RevolutionScore

Deus Ex: Human Revolution

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Svindlande samhällskritik, action och rollspel i ett och samma paket? Jepp! Oskar har spelat sig rödögd och satt betyg på nya Deus Ex

Knivskarp grafik i Deus Ex till Wii U

Knivskarp grafik i Deus Ex till Wii U

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Om vi får tro utvecklarna av Deus Ex: Human Revolution till Wii U så har vi något att se fram emot. De hävdar nämligen i en intervju att det grafiskt till och med kommer vara skarpare än till PC...



Loading next content