Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Halo 5: Guardians

Halo 5: Guardians

Gamereactor fick chansen att kika närmare på Master Chiefs story i Halo 5 under Gamescom. Här är våra intryck...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi visste redan att Halo 5: Guardians-kampanjen skulle kretsa kring två separata berättelser om Spartan Locke och Master Chief, där båda leder ett Fire Team bestående av fyra personer. Sedan korsas naturligtvis vägarna, och co-op ska vara en stor del av behållningen. Under årets E3 var det Locke som fick synas i rampljuset via en spännande och filmisk sekvens, men på Gamescom (bakom låsta dörrar i Microsofts bås) har vi fått kika på något som känns mer klassiskt Halo.

HQ

Spelandes som Master Chief och hans tre Spartan-kompanjoner, attackerade personen som demonstrerade en Oni-forskningscenter gömt i ett asteroidbälte för att försöka komma åt hemlig och viktig information. Det är spelets andra kapitel och det heter kort och gott "Blue Team", och verkar fungera som en superintensiv introduktion med en liten blinkning till Halo 2-introt.

Blue Team ger sig in i det Covenant-härjade forskningscentret genom att slå ut ett fönster, och tack vare jetpacks i rustningarna kan de hålla sig flygande medan en smärre armé av aliens sugs ut i rymden innan säkerhetsdörrar slår igen och stoppar utsuget. Det är en riktigt cool sekvens, som sedan leder till ett kusligt och långsamt utforskande av den mörka byggnaden tills vi når ett rum med information över layoten och på så sätt kan hitta ett sätt att slå på strömmen igen. Det är gott om strider där vi får stealth-dräpa Grunts, men även kriga ihjäl flera Jackals och även en och annan Elite. Rummen är stora nog för att det ska gå att variera sin spelstil och övriga tre spelare också ha plats att göra sin grej.

Detta är en annons:
Halo 5: Guardians
I runda slängar en hel galax är emot Master Chief i Halo 5: Guardians,

När du spelar ensam, som 343 Industries gör när vi tittar på, så får gamle John-117 ta kommandot fullständigt och vara hjälten som pekar ut vilka fiender som ska besegras och vilka vapen som ska plockas upp, genom väl valda knapptryckningar. Efter att order delats ut, lyder Blue Team vant. Genom att övriga krigare skjuter bort Elites sköldar kan Master Chief nu dela ut det dödande skottet istället för att behöva bläddra mellan vapnen och göra allt själv. Vi får även se hur viktiga höjdskillnader nu är i en sekvens där Master Chief klättrar uppåt för en bättre översikt där han kan prickskjuta fienderna som Blue Team tampas med. Kort därefter är han på plats igen, denna gång för att skipa rättvisa medelst UNSC Hydra, ett nytt raketgevär.

Halo 5: Guardians
Klassiska fiender som Hunters är här mer olustiga än någonsin förr.

De kanske största spelmässiga skillnaderna som skett gäller Spartanernas förmågor, där alla har brister för att inte sabba flytet och balansen. Ta Spartan Charge till exempel, som låter dig tackla en fiende så våldsamt att de bokstavligt talat flyger iväg. Den måste först laddas upp genom att sprinta ett par sekunder. Ground-Pound är en annan grej där man måste vara i luften någon sekund som en dödens lammunge (de flyger visserligen sällan, men ni fattar) innan man kan dräpa fienderna nedanför, och Spartan Dash gör att du snabbt kan undkomma fiender men den har en mätare som måste laddas upp innan den får användas på nytt. Tillsammans med möjligheten att klättra uppåt genom att greppa tag i kanter, får Halo ett bättre flyt där även vertikalt spelande blivit viktigare.

Detta är en annons:
Halo 5: Guardians
Halo 5: Guardians är bättre anpassat för co-op, så det inte längre ska kännas som singleplayer med några bonusspelare.

Det vi fick se är såklart bara en väldigt liten del av vad som komma skall, och det slutar förföriskt med en filmsekvens där Master Chief tycker sig höra Cortanas röst från andra sidan graven, pratandes om "the reclamation" som ska komma i form av en enorm Forerunner-skugga (jämför med hur kolossen presenterades i den första teaser-trailern) som träder upp ur marken och glider förbi Master Chief. Kanske är det denna vision som får John-117 och hans team att överge sina åtaganden och agera på egen hand i galaxen (där världar tillhörande människor, Covenanter och Forerunners kommer besökas). Master Chiefs försvinnande sammanfaller även med flera katastrofala händelser, men det känns spontant ändå lite märkligt att UNSC skulle skicka ett annat Fire Team efter sin mest dekorerade hjälte och okritiskt anklaga honom för detta. Det lär dock förhoppningsvis förklaras bättre i det färdiga spelet.

Det sista vi fick se var när 343 Industries-representanten visade nya fiendertyper, justerade förmågor för alla Spartan-krigare och det multiplayerläge som kommer levereras med 20 banor och ha ytterligare 15 släppta utan extra kostnad under de åtta första månaderna. Därmed ser detta ut att bli det mest omfattande Halo någonsin, och till det ska läggas att kampanjen nu är fyra gånger så stor (!) som i Halo 4. 343 Industries försöker med andra ord ge oss den definitiva Halo-upplevelsen, och om de lyckas får vi se i oktober.

HQ
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content