Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Crackdown 3

Crackdown 3

Maximal förstörelse i en enorm och öppen storstad är grundreceptet Microsoft lockar med i Crackdown 3. Vi har tagit reda på om det är så kul som det låter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det blev Crackdown 3 till slut. När det utannonserades var det som bekant bara känt som Crackdown, kanske velade de om det skulle betraktas som reboot eller ej, men nu är det alltså fastslaget. Och efter att ha provspelat kan vi meddela att det verkar bli allt vi någonsin hoppats på och lite mer. Det vankas mer kaos än i något annat spel med maximalt förstörelse (det kan sannolikt aldrig förstöras mer än... allt?).

HQ

Det gäller dock att skilja mellan single- och multiplayer. Crackdown 3 är nämligen det första spelet som drar nytta av Microsofts så omtalade moln som ger möjlighet till extern processorkraft (undantaget visst användande i Forza-spelen med Drivatars). Det vore helt enkelt inte möjligt att göra de enorma fysikberäkningar för den detaljerat realistiska förstörelsen utan betydligt mer kraftfull hårdvara.

Kort sagt, när du spelar online är hela världen förstörbar och kan skjutas till betongkonfetti. Vi spenderade lång tid med att bara skjuta fram mönster i väggar och skapade stjärnformade hål och liknande. Allt grus som uppstår rasar realistiskt ner på varsin sida om väggen och ligger kvar. Till och med de största höghusen går att pulverisera ner till partikelnivå. Det är dock något du sällan behöver göra. Du kan lika gärna ge dig på en 40-våningsskrapas bärande delar och rasera den invändigt för att få den att till slut kollapsa. Eller varför inte starta en rejäl brasa med raketkastare, varpå rören med gas fattar eld och orsakar enorma explosioner. Allt, återigen, fullständigt realistiskt. Ändå är det ingenting mot för när nämnda skrapa sedan tippar på en annan byggnad och klyver den mitt itu och sätter igång en kedjereaktion. Här är det verkligen bara din fantasi som sätter gränserna och mottot är just att du ska kunna göra som du vill.

Detta är en annons:
Crackdown 3
Allt det du ser framför dig kan du riva med tillräckligt mycket och grov ammunition.

Orsaken till att detta bara går att göra online beror såklart på det faktum att enorm processorkraft behövs från molnet, och utan kontakt med nätet så finns inte denna kommunikation. Under vår session fick vi 14 servrar att arbeta stenhårt med att beräkna allt bråte som flög omkring, och det ställer såklart frågan om det kan ta slut på processorkraften om för många spelar samtidigt. En av utvecklarna lugnar oss dock och säger skrattande att det inte är någon risk, med tillägget: "it is after all, Microsoft". Den extra beräkningskraften motsvarar 20 extra Xbox One-konsoler som mest, och därför är singleplayerdelen nästan som ett helt annat spel eftersom det då "bara" är din egen Xbox One som måste hantera allt.

Onlinelekstugan känns därför som det mest intressanta, och går glädjande nog att spela co-op, men såklart finns även flera andra spellägen. Det inkluderar bland annat dödsmatcher och lagbaserat krig, där båda känns unika eftersom hela spelvärlden konstant är föränderlig och inget skydd i hela spelvärlden är säkert att gömma sig bakom. Att stå som prickskytt på en hög höjd och fegt skjuta ner folk, som har svårigheter att besvara elden, får en helt ny innebörd när motståndarna plötsligt kan rasera hela strukturen du står på. Hur hanterar man det? Själv får jag erfara att det inte är någon dans på rosor när den del jag står på raseras av en granatkastare varpå jag tumlar ned från hög höjd tillsammans med annat bråte.

HQ
Detta är en annons:

Grafiskt påminner spelet om sina föregångare, även om cel-shading såkart utvecklats ordentligt sedan vi sist såg serien och det är därför betydligt snyggare. Detta gäller både online och offline. Kampanjen gör det även väldigt klart att Crackdown 3 är ett spel byggt på höjden och på flera sätt påminner om ett superavancerat plattformsspel i en fri tredimensionell värld. Vi får föredömligt nog välja mellan både en manlig och kvinnlig agent innan det blir dags att rensa staden från storgangsters och maffialedare. Precis som tidigare får vi själva bestämma i vilken ordning de ska dräpas, men det finns en mer utvecklad story som faktiskt bygger en del hat mot dem och ökar suget för köttande. De kommer även svara på dina handlingar med annat än bara våld denna gång, bland annat genom att kapa digitala reklamaffischer för att skicka meddelanden till dig och allmänheten.

Varje agent har för övrigt fem grundegenskaper (springa, skjuta, spränga, styrka och köra) som kan levlas upp under äventyrets gång. Som vanligt har du dessutom ditt eget fordon som i sin tur har egna specialegenskaper. I bästa Forza-anda kan du nu dessutom designa fordonet som du vill ha det och använda bilder som motiv. Det går till och med att använda sina avatarer som för att dekorera dem, så räkna med kreativa kärror online.

Crackdown 3
Räkna med effekter av aldrig tidigare skådat slag tack vare massor av extra processorkraft från Microsofts moln.

En annan ny funktion värd att nämna är den mätare för hat som finns i den högra delen av skärmen. De växer i takt med att brottssyndikat ogillar dig allt mer i takt med att du river deras tillhåll och tillhörigheter, varpå det övergår i så starkt hat att själva bossen så småningom tvingas fram ur gömmorna för att göra sig av dem dig (de går såklart att förekomma dem och attackera först), beväpnade till tänderna med bland annat exoskelett. Vid detta stadium är det bara genom smart utnyttjande av omgivningarna du kan dräpa dem. Det kan ske genom att du exemepelvis får tunga föremål att falla på dem eller lurar dem nära explosiva objekt, varpå du startar en überexplosion. Men det går inte att svina hur som helst, utan du ansvarar även för att hålla civila utom fara, vilket är lättare sagt när du är beväpnad till tänderna, har superförmågor och hela världen är din lekstuga.

Crackdown 3 är kort sagt allt fansen rimligen kan önska sig. Du får mer av allt det som var bra, men nu är det ännu bättre och framför allt mer vuxet. Den största innovationen är dock varken spelmekaniken eller grafiken, utan just ovan nämnda möjligheter med den extra processorkraften från molnet. Utvecklarna menar att formeln de arbetar efter är: F = C x C (Fun = Cloud x Chaos). Och det blir en väldans massa kaos, vilket alltså är meningen. Om du vill störta en hel stad i ruiner har du alltså fått ditt drömspel. Och besegra gärna några ruskprickar av bara farten.

Crackdown 3Crackdown 3Crackdown 3Crackdown 3
HQ

Relaterade texter

Crackdown 3Score

Crackdown 3

RECENSION. Skrivet av Adam Holmberg

Adam har hoppat över hustak och sprängt barrikader i Crackdown 3, ett spel som känns roligt, men samtidigt alltför gammalt...

6
Crackdown 3 får en flygande uppdatering

Crackdown 3 får en flygande uppdatering

NYHET. Skrivet av Kim Orremark

Vi vill börja med att be om ursäkt för den urusla ordleken i rubriken. Förlåt. Men! Crackdown 3, spelet som aldrig kom, men när det väl gjorde det var det inte särskilt...

Crackdown 3 innehåller Brexit-påskägg

Crackdown 3 innehåller Brexit-påskägg

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Crackdown 3 innehåller som bekant en enorm spelvärld att utforska, och som brukligt har utvecklarna passat på att gömma diverse påskägg i den. En av de roligare har...

0
GRTV videorecenserar Crackdown 3

GRTV videorecenserar Crackdown 3

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Vi skriver ju recensioner på så gott som alla spel som når butikshyllorna. Det har vi ju faktiskt gjort sedan september 2002. Text är roligt, och tränar hjärnan lite...



Loading next content