Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below

Dragon Quest Heroes

Utvecklarna Omega Force låter en annan älskad spelserie få sig en Dynasty Warriors-makeover. Gamereactor har testat Dragon Quest Heroes...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som Zelda-sidospåret Hyrule Warriors visade så är det inte en helt dum idé att blanda spelmekaniken från Dynasty Warriors, slagsmål på stora öppna slagfält, tillsammans med ikoniska spelserier.

För spelare som inte lyckades ta till sig historien om de tre kungadömena i Dynasty Warriors-serien, fann sig desto mer hemma i Hyrule Warriors, en historia mer familjär för just dem. Och vi behöver väl knappast nämna den ofantligt tunga fanservicen. Utvecklarna Omega Force Zelda-äventyr påminde om en spelbar "best of", med en massa karaktärer och fiender från spelseriens mångåriga historia. Och trots att det var ett spel som favoriserade actionmoment framför att lösa pussel och som hellre såg horder med fiender falla till marken i drivor istället för några fåtal, så höll Hyrule Warriors i en omisskännlig äkthet som vanligtvis är reserverad för spel i huvudserien.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below
Dragon Quest är i Japan en större rollspelsserie än självaste Final Fantasy.

Så det var väl egentligen inte mer än logiskt att Omega Force skulle ta och pröva lyckan igen inom samma genre men med en annan serie. Även denna gång har de lyckats.

Detta är en annons:

Dragon Quest Heroes är redan en kritikerrosad och kommersiell succé borta i Japan, där det har kommit att bli en av de bäst säljande Playstation 4-titlarna sedan lanseringen i februari. Om ungefär en månad är det äntligen dags för oss i den här delen av världen att få knappa loss i slagsmålsfesten men redan nu, eftersom vi fått möjlighet att provspela, kan vi ge er en förhandstitt.

Dragon Quest Heroes baseras på av en av Squares andra älskade rollspelserier (de gör mer än Final Fantasy, som bekant) och innehåller samma ingredienser som Hyrule Warriors. Utvecklarna har slängt in klassiska hjältekaraktärer och fiender tillsammans med några nya ansikten i mixen, men med Dragon Quest Heroes erbjuder inte Omega Force endast samma typ av "hack 'n' slash"-action som tidigare. Utvecklarna har vävt in välkända rollspelselement för variation i spelmekaniken som att kunna uppgradera din karaktär, få nya vapen och rustningar, sammanställa en kärngrupp med karaktärer för att sedan byta mellan dem i farten, utforska världskartan och fånga fiender för att sedan få dem att slåss för dig. Det finns dessutom en stadig mängd med story att snaska på mellan uppdragen och både berättelsen samt dialogen mellan karaktärerna känns både stark och underhållande.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below
Räkna med massor av fanservie.

När du väl släpps ned i världen, på slagfältet, så är de enda konversationerna du hör mellan stål och kött. Du rusar genom banor stöpta i autentisk Dragon Quest-stil och slåss mot en hel drös med busar. Det finns en god variation mellan olika attacktyper och kombos så du kan planera ditt anfall beroende på styrkan hos din fiende. Irriterande är dock faktumet att du inte kan låsa kameran på klenare fiender utan detta går endast på de starkare individerna. Detta gör till exempel att en virvelattack mer än sällan träffar kanten av en fiendegrupp istället för rätt på, vilket inte är särskilt glädjande.

Detta är en annons:

Att kunna samla på sig fiendemonster, för att sedan använda dem i bataljerna, ger striderna ett extra taktiskt tänk. Att använda din hjärna i den här typen av Dynasty Warriors-spel betyder allt som oftast att se till att vara på rätt plats vid rätt tillfälle; stoppa bossarna i tid, skifta mellan olika läger som är på väg att tas över av fiendestyrkor och försvara rätt områden vid behov. Men så klart behöver du även förlita dig på tunga attacker och mäktig trolldom för att vinna.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below
Spelets fullständiga titel är Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below.

Du samlar på dig monster genom att besegra dem, och för varje monster så växer antalet supporttrupper du kan skicka in på slagfältet. Du har endast tillgång till en liten andel med plats i din lista och olika monster tar olika stor plats så det gäller att planera. Varje monster har dessutom en livmätare över sig så du kan inte bara slänga in en drös med monster och luta dig tillbaka, för risken är stor att de inte klarar av de annalkande fiendetrupperna utan din hjälp.

I spelsekvensen som introducerar detta "monstersamlande" så ska vi försvara en generator, varpå platsen där generatorn står har två separata ingångar. Området i sig är inte nämnvärt stort men antalet fiender som dräller runt är det däremot. De väller in från de båda ingångarna samtidigt och det är tydligt att attack är bästa försvar. Och medan du slåss likt en vilde vid den ena ingången kan du med enkelhet slänga in dina nysamlade kamrater för att försvara den andra tills dess att du fått bukt på fienderna. Hur djup och varierande denna spelmekanik kommer att vara i det färdiga spelet är ännu okänt.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below
Vilka andra spelserier som får Dynasty Warriors-behandlingen längre fram återstår att se.

Exakt som med Hyrule Warriors så hade vi ordentligt skoj med Dragon Quest Heroes. Om den njutningen håller och utvecklar sig vidare genom hela spelet är dock den stora frågan. Att bara dundra på knapparna i fajter är en tröttsam syssla och variationen i Omega Forces spel kommer oftare från storyn och uppgraderingsalternativ än från själva stridssystemet. Det ständigt hamrandet på knappar för att slå bort en aldrig sinande ström med fiender börjar tära på oss men att ta in andra spelserier i konceptet får oss lite lugnare i varje fall. Ett annat problem med spelet är avsaknaden av co-op, något som vi känner att Omega Force borde ha tänkt på.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (ja, det heter faktiskt så) släpps till Playstation 4 i oktober.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight BelowDragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below

Relaterade texter

1
Rykte: Dragon Quest Heroes på väg till PC

Rykte: Dragon Quest Heroes på väg till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Spelet med årets överlägset stökigaste titel, Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below, släpptes nyligen till både Playstation 3 och 4, men det...

3
16 nya Dragon Quest Heroes-bilder

16 nya Dragon Quest Heroes-bilder

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Nästa vecka är det premiär för spelet med årets sannolikt stökigaste titel, Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below. Det är ett spel i samma anda...



Loading next content