Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mass Effect 3

Mass Effect 3

Det låter kanske klyschigt. Men galaxens öde vilar faktiskt i dina händer. Efter de omtumlande händelserna i Mass Effect 2 gör vi oss redo för den stora finalen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Okej, låt oss säga att jag aldrig spelat något av Mass Effect-spelen. Kommer jag att få ut något om jag hoppar in lagom till trean?

Då vill jag inleda med en uppmaning: Spela Mass Effect 1 och 2. Du har gott om tid på dig. Mass Effect 3 släpps inte förrän i mars nästa år, och båda spelen finns idag att få tag på för strax över hundralappen. Enligt min ringa mening finns det ingen ursäkt för att inte ha spelat två av modern spelhistorias absoluta främsta.

Men! Nu ska jag inte sitta här och ge någon uppskolning. Bioware själva hävdar att Mass Effect 3 kan avnjutas helt smärtfritt även av nykomlingar. Det är inte förrän nu striden för galaxen kulminerar. Och det är inte förrän nu de viktigaste händelserna i Mass Effect-universumet tar vid.

Likt föregångarna är Mass Effect 3 ett actionspel med rollspelsinslag. Efter en utgrävning på planeten Mars och upptäckten av ett hyperavancerat transportsystem som kretsade kring Pluto, har mänskligheten tagit steget ut i en galaktisk samhörighet. Det första Mass Effect inleddes med att en människokoloni blev attackerad av ett enormt moderskepp. Vi fick reda på att det tillhörde den mystiska maskinrasen The Reapers.

Detta är en annons:
Mass Effect 3
The Reapers har den ruskiga förmågan att omvandla hederligt folk till monstruösa drönare.

Med all rätt anade vi onåd redan då. The Reapers inte-så-trevliga intention är nämligen att utrota alla levande väsen i galaxen. I Mass Effect 3 har en gigantisk flottilj med liknande The Reapers-skepp anlänt till Jorden. Som Commander Shepard kommer det vara ditt uppdrag att ena galaxens alla raser för att gå till samlad motattack.

Du säger att Mass Effect-spelen är actionrollspel. Jag tyckte tvåan var väldigt mycket action och väldigt lite rollspel...

Det är något Bioware är medvetna om och vill råda bot på. Samtidigt som man kommer att utveckla de redan eminanta, högoktaniga striderna gör färdighetsträden storstilad comeback. Mer utrymme för att skräddarsy sin kommendörkapten med specialkrafter och utrustning kommer att ges. Förutom att spendera ihoptjänade erfarenhetspoäng på färdigheter som till exempel Adrenaline Rush eller Combat Mastery kan man sedan gå in i dessa enskilda färdigheter och justera dem som man vill.

Detta är en annons:

Dessutom har man implementerat ett system för att ge spelaren möjlighet att uppgradera sina vapen i detalj. Utspridda i spelvärlden kommer det finnas arbetsbänkar där man kan slänga ner sina vapen för att ändra på deras utseende och funktion. Räkna med ett djupare menysystem och mer siffror, alltså.

Siffror är tråkigt. Jag vill spränga saker!

Medan en del går igång på siffror i sig, så vore det ändå inte mycket värt om dessa krumelurer inte omsattes till handling. Som tur är kommer man enligt Bioware att se att pillret i menyerna faktiskt märks av ute på slagfältet. Väldigt fysiskt och visuellt dessutom.

Vapnen i allmänhet låter och känns betydligt tyngre. Semi-fjösiga ljudeffekter har bytts ut mot dånande smällar som verkligen känns i bröstkorgen. Bland de stridsmässiga uppgraderingarna märker vi även en betydligt rörligare protagonist. Shepard känns kvickare, kan kullerbytta sig ur kniviga situationer och har lärt sig ett gäng brutala smygattacker. Han har dessutom en så kallad "Omni Blade", en klinga bestående av ett taktilt hologram, som visar sig vara otroligt nyttig i närstrid. Dessa taktila hologram kan även användas för att förstärka ens rustning.

Mass Effect 3
Omni-klingan ser både cool ut och är dödligt effektiv i närstrid.

I det första Mass Effect fanns de diskusliknande Mark 14-granaterna. I Mass Effect 2 ersattes de av granatkastaren. I Mass Effect 3 gör den klassiska handgranaten entré, som man kan lobba i nyllet på valfri ruskprick. En liten men välkommen nyhet. Allt som allt verkar det som att striderna i Mass Effect 3 kommer att genomgå en lika stor förbättring från föregångaren som den mellan 1:an och 2:an var.

Hur mycket kommer mina moraliska beslut att spela roll i Mass Effect 3?

De kommer att spela stor roll. Större roll än tidigare, då det här är början på slutet av Shepards resa. Tidigare har Bioware inte kunnat stoppat in allt för avgörande vägval, då man inte ville röra till det allt för mycket inför upplösningen.

Nämnas bör att det hyllade dialogsystemet kommer att stödja Kinect. Genom röstigenkänning kan man nu tala in den förkortning av dialog som visas på skärmen, istället för att trycka på den. Att dela ut order till sina truppmedlemmar kan göras på samma sätt. Om man bortser från faktumet att detta kunde ha gjorts med ett vanligt headset och ett stycke mjukvara, så ser det ut som en sällsynt naturlig implementering av Kinect. Om denna funktion förstärker inlevelsen eller om vi snabbt byter tillbaka till handkontrollen återstår dock att se.

Var någonstans på Jorden kommer Mass Effect 3 att utspela sig?

Förhandsmaterialet har visat hur både London och San Francisco invaderas. Exakt var någonstans på Jorden Shepard kommer att strida är dock ännu oklart. Det vi fick se från E3 tidigare i sommar visade Shepard tillsammans med David Anderson (en legend inom Alliansen tillika Shepards mentor) i en futuristisk metropol under full belägring.

Säkert är dock att vi kommer att få resa i rymden även denna gång. Det ryktas om att vi bland annat kommer att få besöka nya världar som Rannoch, den geth-ockuperade hemvärlden för quarian-rasen, Palaven (turianernas hemvistelse) och Mars. Räkna även med återbesök till både The Citadel och Illium. Vi har många spännande skådeplatser att se fram emot, med andra ord.

Mass Effect 3
I Mass Effect 3 slåss Shepard bland annat mot sin tidigare uppdragsgivare Cerberus. Räkna med både en och två storymässiga twistar.

Jag hörde något om multiplayer?

Det har varit många turer kring det där. Ryktena började när Bioware satte ut en jobbannons på Internet där man sökte nätkodare. Sedan skrev en moderator på studions officiella forum att "Mass Effect 3 is a single-player game".

Det senaste budet är dock att något sorts flerspelarläge ska finnas med. Det sägs att Bioware vill nå ut till en så stor publik som möjligt (vilket så klart är förståeligt), och att man ser ett co-op-läge online som ett verktyg för att uppnå detta. Allt detta ska än så länge tas med en nypa salt. Konstigare saker har dock hänt. Som att stoppa in multiplayer i Dead Space 2, till exempel.

Så exakt när kommer härligheten ut?

Skriv in den 9 mars 2012 i almanackan. Då ska du nämligen rädda galaxen i en av de mest storslagna sci-fi-sagor spelvärlden någonsin har skådat.

Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3
Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3

Relaterade texter

Mass Effect 3: Special EditionScore

Mass Effect 3: Special Edition

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har det äntligen blivit dags för Nintendo-spelarna att få avnjuta finalen av Biowares rollspelsepos. Vi har recenserat och tagit reda på vad Wii U Gamepad kan tillföra äventyret...

Mass Effect 3Score

Mass Effect 3

RECENSION. Skrivet av Daniel Steinholtz

En av de mest upphaussade uppföljarna någonsin är nu äntligen här. Infrias de enorma förväntningarna? Steinholtz har konverserat, flörtat och skjutit sig till svaret i Mass Effect 3



Loading next content