Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Catherine

Catherine

Atlus tar en paus från rollspelandet och vill istället bjuda på ett pusselspel med vuxna teman och moraliska val vi sällan ser i TV-spel. Mathias berättar allt du behöver veta om Catherine

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter att ha gett oss ett par fantastiska spel i Persona-serien är den japanska utvecklaren Atlus redo att pröva på någonting nytt. Catherine, som deras senaste spel heter, har fått mycket uppmärksamhet tack vare sitt unika upplägg. Spelet mixar två väldigt japanska genrer som vi sällan ser tillsammans, nämligen pussel och datingsimulator. Detta har sedan lindats in i en vuxen handling där vi som den 32-årige Vincent får smaka på livet som otrogen.

Vincent saknar romantiska ambitioner och vill fortsätta med sin bekymmerslösa livsstil, någon som är lättare sagt än gjort när hans flickvän, Katherine med K, längtar efter giftermål och barn. Det är då som Vincent träffar Catherine med C, en ung och vacker kvinna han snart finns sig i säng med, och plötsligt står Vincent och spelaren inför ett val som kan få lite värre konsekvenser än bara några brustna hjärtan.

Catherine
Handlingen i spelet berättas med vackra mellansekvenser animerade av Studio 4°C.

Det är vår uppgift som spelare att guida Vincent genom dessa väldigt betydelsefulla dagar i hans liv. Dessa spenderas på diverse uteställen där du fördriver tiden med att konversera med Vincents vänner. Du kan även hantera hans förhållanden med de båda kvinnorna genom textmeddelanden över telefon. Dessa SMS kan ses som moraliska frågor som du måste svara på, och dina svar kommer sakta men säkert leda dig till en av kvinnorna och ett av de många alternativa sluten.

Detta är en annons:
Catherine
Under dagarna kan man lära känna de unika personligheterna som vistas på Vincents favoritpub.

Mycket sker alltså under dagarna, men de huvudsakliga delarna av spelet utspelar sig faktiskt under nätterna, i vår protagonists egna mardrömmar. Från den kvällen Vincent möter Catherine för första gången börjar han nämligen ha hemska mardrömmar där hans liv står på spel. I dessa tvingas Vincent bestiga enorma torn bestående av kubiska stenblock (som symboliserar saker han måste överkomma i verkliga livet), samtidigt som diverse hinder och dödliga fällor väntar på vägen. Det är dessa pusselsekvenser som är Catherines spelmässiga kärna, och alla banor går att spela tillsammans med en kompis utanför själva handlingen.

Pusslen spelar även en central roll i storyn. Vincent är nämligen inte ensam i denna mörka värld, här finns även andra män från hans kvarter som alla porträtteras som vilsna får. För varje natt blir fåren färre, och fler unga män hittar döda i sina sängar dagarna efter. Vincent inser snabbt allvaret i hans drömmar och fruktar vad som kommer ske honom om han skulle misslyckas med sina utmaningar.

Catherine
Det är alltså så här som en traditionell bana ser ut i Catherine. Enorma stenblock måste knuffas och dras för att kunna bygga en väg upp.
Detta är en annons:

Anledningarna till att vi ser fram emot Catherine är alltså många, och förhoppningsvis är det ett spel även du fått upp ögonen för nu. Kompletterar man dess härliga upplägg med den strålande kritiken spelet fått så är det kanske inte så konstigt att det blivit en succé både i hemlandet och i de förenta staterna. Nu har Atlus tagit hjälp av utgivaren Deep Silver för att lansera spelet i Europa någon gång under första kvartalet nästa år, så väntan är alltså snart över för oss. Håll ögonen öppna på Gamereactor.se för mer om Catherine i framtiden.

CatherineCatherineCatherineCatherine

Relaterade texter

CatherineScore

Catherine

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Atlus har försökt korsa något så japanskt som en datingsimulator med ett pusselspel. Mathias Holmberg har funnit kärleken...

3
Atlus antyder ett nytt Catherine

Atlus antyder ett nytt Catherine

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Igår körde Atlus en livestream de kallade Golden Recruitment Special Program där de letade folk till Studio Zero. Ett annorlunda koncept, vars ledtrådar pekar mot ett...



Loading next content