Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Hard Reset

Hard Reset

Hastigt och lustigt landade testversionen av Hard Reset på redaktionen. Flying Wild Hog har varit toksnabba med utvecklingen och Oskar undrar givetvis om den PC-exklusiva titeln kan leverera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vad är det här för något?
Inget mindre än den nystartade polska studion Flying Wild Hogs debutspel, och med det i åtanke är Hard Reset inget mindre än en otroligt imponerande spelupplevelse. Den PC-exklusiva titeln bjuder på röjig action sedd ur förstapersonsperspektiv med tydliga influenser från Prey och Half-Life, men med estétik som för tankarna till Bioshock och Mass Effect.

Oj, oj, oj! Vad betyder Hard Reset då?
Direkt översatt: hård/hänsynslös återställning. Ett uttryck som oftast knyts till datorer och annan teknologi, men som även sammanfattar spelets handling perfekt då vår hjälte, Major Fletcher, måste skydda mänskligheten och dess allra sista stad från att helt tas över av robotar i en framtida dystopi. En högre makt vill nämligen göra en "hard reset" på hela mänskligheten och anser att ändamålen helgar medlen.

Hard Reset
Major Fletcher drog sannerligen det korta strået i livets lotteri. Samtidigt kan man inte göra annat än att sitta och gapa storögt åt de häpnadsväckande miljöerna karln trots allt har privilegiet att vandra igenom.

Vad innebär det?
Att du går runt alldeles ensam med två gigantiska puffror och skjuter robotar som om det inte fanns någon morgondag. Dessa vapen uppgraderar du efter hand enligt individuella önskemål så att du med ett enkelt knapptryck transformerar exempelvis en kulspruta till en shotgun eller ett raketgevär. Du kan även öka din hälsa och din sköld eller fixa bättre sikte på vapnen, för att nämna några exempel.

Detta är en annons:

Så det är ett rollspel i smyg?
Inte alls. Du samlar inte erfarenhetspoäng utan får istället krediter när du krossar robotar - vilket du ändå måste göra för att komma vidare i spelet - som du sedan spenderar på valfri uppgradering. Du behöver aldrig bry dig om siffror utan kan lugnt fokusera på striderna. Uppgraderingarna sker på dina villkor helt enkelt.

Hard Reset
Flying Wild Hog har inte sparat på färgpaljetten. Skrikiga färger skär uppfriskande mot det dystopiska nattmörkret hela spelet igenom.

Du måste berätta lite om Half-Life- och Prey-influenserna.
Absolut. Hard Reset går på räls enligt Call of Duty-principer samtidigt som utforskande och nyfikenhet ofta belönar dig med fler krediter. Ser du exempelvis en explosiv ledning på väggen kan du skjuta den för att spränga fram ett stort hål där en hemlighet väntar. I övrigt känns hela atmosfären väldigt City 17 (eller London ala V for Vendetta, om du så vill) där mänskligheten förtrycks samtidigt som ensamheten, förutom din radiokontakt, för tankarna till Prey där Tommy kommunicerar med sin farfar.

Du nämnde något om Bioshock och Mass Effect?
Jo. Estétiskt sett har Flying Wild Hog hämtat massvis med inspiration från såväl Mass Effect som Bioshock. Eller kanske rättare sagt Star Wars och Bioshock. Det dystopiska samhället är ju som sagt placerat i framtiden där skrikigt färgglada neonljus och avancerad högteknologisk utrustning såsom hologram täcker varje yta av skärmen. Lägg därtill känslan av en snudd på oändligt stor stad där flygande bilar svävar ovanför huvudet och du har ett ganska fräckt estétiskt ramverk att utgå ifrån.

Detta är en annons:
Hard Reset
Testversionens enda boss, Atlas, tog tid att mölja ned.

Samtidigt har man hela tiden en krypande känsla av att något är riktigt, riktigt fel. Ruttna människor i tankar fyllda med äcklig vätska är en av många bidragande orsaker. Faktumet att du förstör så mycket av miljön när du avfyrar dina brutala vapen är också viktig att poängtera. Det gör nämligen så att det infinner sig en hopplös känsla av att det kanske inte finns något kvar att rädda.

Ok! Men varför har jag inte hört något om det här tidigare?!
Hypen kring Hard Reset har i stort sett stått still, om den ens existerade från början. Flying Wild Hog utannonserade spelet ganska nyligen, utan dunder och brak, och det släpps redan i september. Konstig marknadsföring på ett så pass lovande spel, tycker jag. Den korta utvecklingstiden till trots kändes Hard Reset i stort sett färdigt i den limiterade pressutgåvan jag spelade.

Hard Reset
Den här puffran kan med ett knapptryck transformera sig från kulspruta till shotgun, raketgevär eller granatkastare. Dessa enskilda vapen kustomiserar du enligt dina preferenser..

Så jag ska hålla utkik efter det här i September med andra ord?
Hard Reset är både nyskapande och väldigt snyggt samtidigt som det imponerar med snabba och smart utformade laddningstider. Men samtidigt som det banar ny väg med personliga preferenser hos vapnen och utrustningen så tar det ett steg tillbaka i actiongenren genom att inte erbjuda mer frihet i miljöerna eller limitera spelaren från att ha drösvis med olika vapenkombinationer samtidigt.

Det blir därför en fråga om smak. Kan du leva utan smygmoment och smart artificiell intelligens och njuta av kompensationen metalhylsa som krossar stål så ska du absolut hålla ett vaksamt öga på Hard Reset.

Hard ResetHard ResetHard ResetHard Reset

Relaterade texter

Hard ResetScore

Hard Reset

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Blytungt, PC-exklusivt actionröj utan vare sig rim eller reson? Japp! Indie-frälste Oskar har återvunnit tungmetaller som en boss i Flying Wild Hogs debut-titel

Hard Reset

Hard Reset

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Oskar Nyström

Hastigt och lustigt landade testversionen av Hard Reset på redaktionen. Polska Flying Wild Hog har varit toksnabba med utvecklingen och Oskar har provspelat sig svettig...



Loading next content