Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Lollipop Chainsaw

Lollipop Chainsaw

En cheerleader, ett avhugget huvud som inte kan sluta prata och en amerikansk high school full av zombies. Vad är kopplingen? Suda51 förstås!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Suda51 är en entertainer. När du ska få se en presentation av hans spel vet du att du har något speciellt framför dig. Varje spel har sina unika inslag, en portion galenskap och många sexuella referenser. Grasshopper lämnar onekligen ett märke på spelvärlden. Men de som träffar Suda för första gången slås mest av hans karisma, humor och den där looken bara kreativa galningar har.

Tyvärr är inte Suda på plats på presentationen av Lollipop Chainsaw, men han ser till att finnas på plats rent andligt, med hjälp av en förinspelad hälsning. Ett rum fullt av journalister skrattar högt när Suda som vanligt försöker introducera titeln via en massa blunders, och genom att visa hur detta spelet inte kommer att bli som alla andra.

Vi kan inte säga att vi är förvånade.

Lollipop Chainsaw
Förutom den essentiella motorsågen som kan uppgraderas allteftersom du spelar, har Juliet alternativa attacker med starka cheerleading-vibbar.
Detta är en annons:

Det "icke ordinära" i Lollipop Chainsaw har dock inte att göra med gameplay. Detta är ett enkelt hack and slash-spel där vi möter en zombieapokalyps som brutit lös i en amerikansk high school. Klassiskt spelupplägg, klassisk miljö och klassiska fiender. Men under de första sekunderna är det tydligt att något är annorlunda.

Det finns till exempel ingen testosteron. Hjälten i storyn är en cheerleader vid namn Juliet Starling, beskriven av Suda som en "kick ass cheerleader with great power". Hon liknar en pinuppa och har kort kjol, pom-poms, godisklubba och förstås en motorsåg.

Vi skrattade högt när producenterna avtäckte namnet av skolan där vi ska spela. San Romero High School, en uppenbar referens till fadern av alla zombiefilmer, George A. Romero, som har blivit ett helgon i Sudas vridna universum. Riktigt roligt.

Skolan har blivit helt infesterad av zombies, som naturligtvis har börjat käka alla studenters och lärares hjärnor. Några få överlevare har sökt skydd i klassrummen och bara en hjälte finns kvar - eller snarare en och en halv hjälte. Juliets trogna sidekick är ett talande huvud som sitter fast påhennes höfter. Placeringen av skallen ger sidekicken en intressant vy av Juliets trosor, vilket resulterar i diverse sexuella antydningar. Ännu ett typiskt Grasshopper-signum som kan bockas av.

Detta är en annons:
Lollipop Chainsaw
Yes. There will be blood. Det våldsamma innehållet i Sudas spel lär innebära (ännu) en artonårsgräns.

Fienderna har ganska lite att göra med den klassiska zombie-ikonografin: de är snabba, smarta och kan till och med tala. De flesta citerar repliker från B-filmer och Juliet är alltid rapp i käften och svarar tillbaka med roliga repliker. Som till exempel när vår hjältinna anklagar en död zombielärare för de dåliga betyg hon fått. Vem skulle inte vilja göra så?

Att rädda civila verkar inte vara det främsta målet: Juliet verkar vara mer sugen på att döda allt som inte är mänskligt. Att hjälpa civila ger dock lite extra klirr i kassan och även om utvecklaren inte ville säga vad vi kan spendera pengarna på, så lovar man något "riktigt häftigt". Det är också värt att nämna att de civila kan bli infekterade när som helst.

Tyvärr fick vi inte testa spelet men kontrollsystemet förklarades för oss. Allt ser rätt standardmässigt ut, med combos och avslutningsmanövrar liknande de i No More Heroes - ytterligare en suverän titel från Suda51 som man här tagit mycket inspiration från.

Även den grafiska stilen påminner om Grasshoppers tidigare produktioner, som cel-shadingen. Denna gång har grafiken väldigt starka svarta linjer i konturerna vilket ger spelet en serietidningskänsla, något som förstärks av att interfacet påminner om gamla amerikanska serietidningar.

I den andra delen av presentationen fick vi se en bossfight, där vår hjältinna slogs på en stor scen mot en punkrock-zombie vid namn Zed. Innan fighten får vi en skriven presentation av fienden, något som snabbt skuffades undan av Juliet, som om tjejen fått tag på spelets interface. Skönt knäppt inslag.

Lollipop Chainsaw
Juliet Starling, i den fiktiva San Romero High School. Cheerleaders hör inte till vanligheterna bland spelkaraktärer, men kanske är detta början på en ny trend?

Fighten börjar på klassiskt sätt. Zed ser ut som en vanlig boss: snabbare, tuffare och utrustad med en stor energimätare. Efter att ha slagit honom gång på gång insåg vi att fighten var indelad i olika faser. Plötsligt duckar vi för gitarrförstärkare som faller från skyn, medans rockmusik pumpas ut från den stora scenen. Vår uppgift var att såga en gigantisk förstärkare i två delar medans vi undviker Zeds attacker. I den sista fasen kastar Zed LP-skivor mot oss och skriker "yeah", och vi tvingas kasta tillbaka dem mot honom. Hans skrik förvandlas till bokstäver - Y, E, A och H - och dessa måste vi också ducka innan vi kan utdela nådastöten.

Så slutar presentationen av en av de mest fascinerande spel vi sett de senaste månaderna. Som vanligt har Suda51:s kreativitet visats upp och ytterligare en spelhjälte tycks ha fötts. Vi ser fram emot att dra på oss våra pom-poms i Lollipop Chainsaw.

Lollipop ChainsawLollipop ChainsawLollipop ChainsawLollipop Chainsaw
Lollipop ChainsawLollipop ChainsawLollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Relaterade texter

Lollipop ChainsawScore

Lollipop Chainsaw

RECENSION. Skrivet av Viktor Eriksson

Sommar, sol och zombies. Smått galna spelskaparen Suda 51 är tillbaka med ett poppigt actionspel som Viktor har betygsatt

4
Rykte: Lollipop Chainsaw gör comeback

Rykte: Lollipop Chainsaw gör comeback

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Ett av de fränaste spelen under Playstation 3/Xbox 360-generationen var Grasshopper Manufactures Lollipop Chainsaw, där vi fick slakta zombies med en motorsåg i rollen...

Lollipop Chainsaw blir porrfilm

Lollipop Chainsaw blir porrfilm

NYHET. Skrivet av Jonas Elfving

Actionspelet Lollipop Chainsaw, där den lättklädda cheerleadern Juliet Starling slåss mot zombies med motorsåg, ska göra sin debut i porrbranschen...



Loading next content