Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Battlefield 1

Battlefield 1

Vi var på plats på E3 i Los Angeles och fick chansen att testa det kommande Battlefield 1. Det här är våra tankar om hur väl Dice lyckats att fånga första världskriget i spelform...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om du är skräckslagen för tanken av att kämpa i ett krig kommer inte detta hjälpa dig mycket alls.

Låt mig dela med mig av en anekdot innan vi börjar; ljudet fungerade inte som det skulle på min Battlefield 1-demostation. Jag kunde ha låtit det vara och spelat utan men jag älskar ljud i spel så jag räckte upp min hand. Hastigheten i vilken jag blev eskorterad till en fungerande rig var nästan chockerande. Dice-personalen som deltog i eventet såg väldigt bekymrade ut. Med hörlurarna på huvudet, nu dånandes med ljudet av första världskriget in i min skalle, förstod jag varför. Ljudet i Battlefield 1 spelar en sådan stor roll i att skrämma skiten ur dig.

Battlefield 1
Fordon är en viktig del av Battlefield-upplevelsen och Battlefield 1 är inget undantag. Du har dock aldrig fått ratta ett luftskepp som detta förut i serien.

Battlefield 1 är oförlåtande. Det är hemskt. Det är... i grund och botten grymt svårt att hålla sig vid liv eller att ta med dig en fiende i ditt fall. Å andra sidan är det alltid kristallklart vad din roll på slagfältet är och den taktila aspekten av vapnen, fordonen och verktygen stöder detta. Om en av målen som Dice har satt upp för sig själva med Battlefield 1 är att få första världskriget att kännas som en fruktansvärd kamp så har de lyckats. Mer än någonsin förr i något Battlefield-scenario är du beroende av dina lagkamraters stöd.

Detta är en annons:

Höjdpunkten av Battlefield 1-trailern på EA:s presskonferens var "the Behemoth", det kolossala luftskeppet. Du kan se kontrollpanelen inuti skeppet och byta vy mellan kulsprutorna och bombaren. Det var toppmodernt när det sattes i bruk men nästintill värdelöst i någon form av nutida krigssituation. Om stridigheterna nere på marken täcks av tjock dimma kommer du inte längre ha något att sikta på från skeppet (det fanns inga IR-kameror att kontra dimman med på den tiden) och då är det kanske bäst att överge skeppet för att ansluta sig till markstriderna.

Battlefield 1
Stridsvagnarna och de bepansrade bilarna känns lämpligt skittunga.

Att överge allt hopp är inte heroiskt dock. Och som våra ansträngningar bevisade på en återskapning av St. Quentin Scar, lokaliserat på tyskarnas Hindenburg-försvarslinje, är det enda sättet att avancera att verkligen ligga i. Det var en runda av Conquest-läget där spelare delas in i grupper på fem pers och även om det aldrig fanns något hopp för vårt lag att koordinera någon form av samspelt frontalattack fanns det gott om utrymme för att experimentera med vapen och fordon. Jag startade som "assault"-klassen och i ett försök att överta en väderkvarn som hölls av fienden insåg jag hur viktigt det var att vara i ansiktet på motståndaren. Även med automatiska gevär kan fienden dansa iväg till säkerhet om du inte är oerhört pricksäker. Vapnen är helt enkelt mer primitiva än de vi som spelade Battlefield 4 är vana vid och galna "multi-kills" lär inte vara lika vanliga i Battlefield 1 som i de senaste av föregångarna. Å andra sidan känns dådet att besegra dina individuella fiender som en triumf. Man måste välja tillfällen klokt dock.

Den som är mindre bekväm med att dra till sig uppmärksamhet på frontlinjerna kanske känner sig mer som hemma med ett krypskyttgevär i famnen. Det finns gott om skydd att använda sig av på banorna, och dessa inbegriper här även djupa kratrar i marken. Den fläckfria presentationen i Battlefield 1 ger spelaren en livstrogen vy av slagfältet, särskilt på en kraftig PC. Fiender som duckar bakom skydd i övergivna byggnader är lätta att se men det är inte lika lätt att få rena huvudskott med det här spelets grova "bolt-action"-krypskyttgevär som med en M39:a. Framgång känns desto sötare visserligen, likt en hederlig duell vunnen med hjärna över råstyrka.

Detta är en annons:
Battlefield 1
Förstörelsen har tagits till nya höjder med Battlefield 1, enligt Dice. Nästan allt ska gå att förinta.

Eftersom att vårt lag inte var särskilt intresserade av att arbeta som en enhet, och med lite tid kvar att bruka med demon, kände jag att det var bäst att utforska fordon som stridsvagnar och bepansrade bilar. Och givet, att krascha genom en stenbyggnad i en 28 ton tung "Mark 1"-tank och spreja omgivningen med en "Hotchkiss 6 Pounder" kändes förödande... och det var öronbedövande. Att skjuta med maskingevär från fönstret av en obekant pansarvagn kändes farligt så in i norden.

Där Battlefield 1 verkligen skiner är i sin allsmäktiga känsla av skala, och då inte bara sett till storlek. Det blir en konst att bemästra, enligt dagens mått mätt, bisarra understödsvapen och mer närgångna infantristrider. Vi kan inte bekräfta hur kraftfulla datorerna som körde de lysande tangentborden och de rakbladsvassa monitorerna var men den de rika visuella detaljerna gör sitt för att tillhandahålla informationen en vettskrämd människa behöver för att överleva krigandet.

Battlefield 1
Battlefield 1 släpps den 21 oktober till PC, Playstation 4 och Xbox One.

Det finns subtila hjälpmedel, som glimmande sniper-kikare när du är centrerad i någons sikte och en förnöjande snabb "respawn"-rutin som hjälper spelaren att orientera sig när denne slängs in i striderna igen. Det som gör Battlefield 1 unikt är dock hur mycket läskigare det är än fyran och Viscerals Hardline. Det är svårt att skaka loss tanken på att unga människor faktiskt genomgick det här kriget och med ett spel som är såhär välgjort i sin presentation, där imponerande grafik och fantastiskt ljud går hand i hand, är det lätt att sätta sig in i scenariot som utspelar sig på skärmen. I det avseendet är Battlefield 1 lika upprörande som det är inbjudande.

Relaterade texter

Battlefield 1Score

Battlefield 1

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Medan industrin tågar framåt, mot futurism och science fiction, tar Dice några steg tillbaka för att återbesöka kriget som förändrade allt. Oliver Thulin har satt betyg på Battlefield 1...

5
Battlefield 1 får 4K-stöd till Xbox One X

Battlefield 1 får 4K-stöd till Xbox One X

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Via det officiella Twitter-kontot för Battlefield 1 får alla ägare av Xbox One X nu goda nyheter. Där meddelas nämligen att Dice just nu filar på en 4K-uppdatering till...



Loading next content