Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mafia III

Mafia III

Med bara dryga veckan kvar till premiären av Mafia III, har vi tjuvstartat lite för att kunna berätta mer om vad ni har att se fram emot...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

I det tredje Mafia-spelet kastas rollerna om. Istället för att bedriva en gangsterorganisation och klättra i rankerna, så ska du här kämpa dig fram i en stad som sitter fast i den organiserade brottslighetens järngrepp. Gamereactor fick nyligen chansen att provspela och ta del av det ickelinjära och mycket cinematiska äventyret, där mellansekvenser och gameplay blandas till synes sömlöst, för att tillsammans skapa en intensiv spelupplevelse.

Vår långa testresa under en session i London, tog sin början i den fiktiva staden New Bordeaux i den amerikanska södern, där dallrande värme nästan gick genom rutan. Och jag vågar redan nu slå fast att detta har potentialen att bli något extra. Huvudpersonen i äventyret heter Lincoln Clay, en veteran från det i spelet ännu pågående Vietnam-kriget som återvänder till sin hemstad för att packa och ta farväl av vännerna innan han flyttar till det soliga Kalifornien. Där har han erbjudits jobb av en polare, och framtiden ser ljus ut.

Men väl i hemstaden inser Lincoln att något hänt. Hans vänner terroriseras och hålls i schack av lokala gangsters, och som den handlingskraftige man han är, bestämmer han sig för att ta itu med dem. Drömmen om Kalifornien byts sakteliga därför mot en blodstänkt och grym historia i Södern, medan nätverk av maffiafamiljer sakta men säkert nystas upp.

Detta är en annons:
Mafia IIIMafia III
Att ta det piano och inte rusa fram med dragna vapen är ett recept på framgång.

Den filmiska känslan är det första som slår mig när jag börjar spela. Det fria upplägget påverkar inte det starka narrativet, och jag får hela tiden veta detaljer som situationer, händelser och personer som bygger upp en trovärdig värld. Detta hjälps ytterligare av snygg grafik och mellansekvenserna är också realtidsrenderade, vilket gör att allt sker helt sömlöst. Spelarens val påverkar som väntat vilken riktning äventyret ska ta, och alla figurer agerar naturligt på det jag väljer och bidrar därmed till ytterligare inlevelse.

Musikvalet i Mafia III är en annan sak som gör mycket för atmosfären. Det består av flera listettor från 60-talet, och man hör dem som exempelvis bakgrundsljud på en cafeteria eller mer framträdande vid intensiva sekvenser som jakter. Jag kom på mig själv med att le från öra till öra då klassiska rocksånger från Rolling Stones och Little Richard spelades när det blev som mest hektiskt.

Även om det rent tekniskt finns snyggare spel, så bidrar den stilistiska designen till att göra grafiken väldigt läcker. Staden och världen liksom lever och andra människor går att interagera med på ett bra sätt redan nu, trots att lite finputs återstår. Några buggar stötte jag på dock som att speglar saknade spegelbilder och vissa bilar inte gick att förstöra, men det kommer sannolikt åtgärdas med den numera obligatoriska dag 1-patchen. Alla mänskliga animationer förtjänar lovord för hur trovärdiga de är och bidrar till att göra New Bordeaux levande. I synnerhet ansiktsanimationerna är otroliga.

Detta är en annons:
HQ
Mafia IIIMafia III
New Bordeaux är ett härligt avbräck mot de sedvanliga storstäderna som brukar avbildas i sandlådespel.

Som den sandlådetitel Mafia III faktiskt är, spelas det ur traditionsenlig tredjepersonsvinkel liksom föregångarna. All action växlar mellan strategisk placering, handgemäng samt skjutande och det finns även en riktigt hygglig komponent för bilkörningen som känns väldigt bra - komplett med flera olika fordon. Till detta kommer en mekanism för att dyrka upp lås, som dock kändes rätt menlös, samt möjlighet att förhöra folk. Detta krävs däremot inte särskilt ofta. Som något slags kronan på verket finns också en superattack som slår ut dina motståndare i ett slag om du lyckats smyga dig på dem. Det finns därmed alltså en god poäng att hålla sig från att bli upptäckt så länge som möjligt. Eftersom jag bara spelade någon timme kan jag inte svara på exakt hur mycket just mina val och handlingar påverkade storyn, men är du vårdslöst våldsam kommer äventyret eskalera enligt utvecklarna. Det ska bli spännande att se hur det fungerar.

New Orleans i djupaste Södern är naturligtvis förlagan till New Bordeaux, och detta känns som ett fräscht avbräck mot för hur spelstäder brukar se ut. Den organiserade brottsligheten som gett Mafia-serien dess namn är mindre närvarande i denna tredje del än tidigare. Att döma utifrån de två första timmarna har inspirationen hämtats från Grand Theft Auto snarare än föregångarna. Storyn känns rakt på sak och vid sidan av allt skjutande och körande fanns det till en början inga spår om att Clay vill driva sitt eget syndikat. Efter två timmar kommer dock denna möjlighet i form av att underhålla och försvara en växande verksamhet för att hålla kassaflödet vid liv och bygga ett rykte. Tyvärr fanns det denna gång inte tid att prova på detta närmare.

Mafia IIIMafia III
Bilkörningen känns oväntat bra och realistisk.

Utvecklarna har investerat en hel del i att skapa levande karaktärer där alla vi träffade kändes trovärdiga och hade sin egen historia. Därmed går det fort att verkligen lära känna folk och innan jag visste ordet av brydde jag mig om dem och deras öden. Lincoln själv känns väldigt kall, initialt nästan motbjudande, men i takt med att jag får veta mer av vad som hänt i Vietnam, börjar jag förstå honom. Det gör att spelet växer ytterligare och gör det lättare att leva in sig i rollen som honom.

New Bordeaux erbjuder en härlig lekstuga för allehanda kriminella aktiviteter med massor av bakgator, sidouppdrag och underhållning för tiotals timmar. Utöver själva uppdraget kan du som spelare samla Playboy-tidningar och LP-skivor, även om jag fortfarande inte sett betydelsen av detta annat än för Achievements. Men att bara cruisa i en muskeljänkare till tidstypisk musik längs soliga gator är också härligt, och tack vare tydliga märkningar om vart jag bör åka härnäst så slipper jag leta i blindo.

Från det jag hunnit spela känns Mafia III som ett levande sandlådespel som hamnar någonstans mellan det överdrivna Just Cause 3 och satirspäckade Grand Theft Auto V med mörkt tema. Det upplevs av mig som realistiskt, inte minst tack vare de välskrivna personerna och det smidiga berättandet. Jag ser därför fram emot att få uppleva fler äventyr i denna i denna rätt outforskade amerikanska tidsperiod. Även om Mafia III anpassats till dagens upplägg för sandlådespel så tycks det fortfarande erbjuda något alldeles unikt när det släpps den 7 oktober till PC, Playstation 4 och Xbox One.

HQ

Relaterade texter

Mafia IIIScore

Mafia III

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Den otroligt efterlängtade uppföljaren till Mafia II är äntligen här. Frågan är dock om livet som gangster i New Bordeaux är så glamoröst som vi alla hoppats på. Andreas har försökt att ta reda på det...



Loading next content