Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Halo Wars 2

Halo Wars 2

Kim fick nyligen chansen att klämma och känna på Halo Wars 2 och lämnar här en detaljerad rapport om vad du kan förvänta dig under våren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Realtidsstrategi på konsol? Redan där börjar mången spelare rynka på näsan och skruva på sig lite sådär obekvämt. Det är inte helt obefogat då precision och snabba omflyttningar är två viktiga beståndsdelar för speltypen och med en handkontroll som styrdon så saknas dels snabbheten från en PC-mus och knapparna för genvägar är kraftigt begränsade. In kom Halo Wars och visade att det faktiskt gick att göra ett spel med handkontrollen i fokus utan att för den sakens skull tumma på allt annat som gör strategispelen njutbara. Sju år har gått och nu står vi inför den hett efterlängtade uppföljaren som denna gång även kommer till PC. Kan 343 Industries och Creative Assembley blåsa liv i genren igen med ett av spelvärldens mest ikoniska namn? När jag besöker 343 Industries i Redmond ska jag för första gången få ta del av den nya kampanjen, se det nya spelläget Blitz och samtidigt suga i mig så mycket Halo-kuriosa som möjligt.

När det blev känt att det var Creative Assembly som skulle utveckla Halo Wars 2 var det många, inklusive mig själv, som blev försiktigt skrämda. Inte för att Total War-serien på något sätt är dålig (det är snarare tvärtom) utan för att den verkliga tjusningen med första Halo Wars var spelsättet samt spelets briljanta grundmekanik. Total War skiljer sig markant från den men så snart den första betan för Halo Wars 2 var överstökad stod det klart att de behåller och bygger vidare från den superba grunden sin föregångare hade.

Halo Wars 2
Basbyggandet från det första spelet är i det stora hela intakt, ett smidigt om än aningen låst system.
Detta är en annons:

Creative Assembly och 343 Industries pratar mycket om berättelsen i spelet och vad de vill uppnå. 28 år har gått sedan första spelet och Captain Cutter och besättningen på Spirit of Fire har alla legat i kryosömn under dessa år. Under den tiden bröt kriget ut ordentligt, Cortana skapades, Reach föll - mänskligheten ligger inte särskilt bra till när Cutter och kvarvarande besättning vaknar till liv igen för att uttrycka det milt. Dan Ayoub berättar för oss att de i Halo Wars 2 vill berätta en historia med lika stark huvudskurk som hjälte. Atriox porträtteras som en mycket stor och elak Brute som är ordentligt intelligent och skapar sig ett eget följe, The Banished, när han står upp mot covenanterna. Det är första gången som just Brutes får spela huvudrollen på den onda sidan och de beskriver Atriox lite som Darth Vader, vilket skvallrar om att vi kommer få lära oss mycket om hans bakgrund under spelets gång.

En annan viktigt komponent i berättelsen kommer vara Isabel, en ny artificiell intelligens som skiljer sig markant från Cortana eller Ariana. Hon kommer hjälpa besättningen på The Spirit of Fire med vad som har hänt under tiden de har slumrat och allt de behöver veta om The Banished. Precis som i Halo Wars sker det mesta av kampanjens berättande genom extremt läckra mellansekvenser gjorda av Blur. Dessa är så välgjorda att jag konstant ramlade av min stol i presentationsrummet. Ögat för detaljer är makabert bra och jag kom på mig själv med att bara vilja se mer

Halo Wars 2
Grafiken i Halo Wars 2 har fått sig en rejäl knuff framåt sedan multiplayerbetan tidigare i år.

Vi fick spela ett tidigt uppdrag från spelets kampanj där vi sätts ner på ett ställe som kommer kännas bekant för gamla Halo-veteraner, nämligen Arken. För den som kan sin Halo-historia blev ju Arken förstörd av Master Cheif under strapatserna i Halo: Combat Evolved men har sedan dess reparerats. Under uppdraget pratas det dock om händelserna och John-117 refereras till i spåren av förstörelsen. Uppdraget i sig låter mig ta kontroll över ett gäng Marines, en Warthog och soldater bestyckade med eldkastare. Grundmekaniken är intakt, har du spelat Halo Wars tidigare kommer du känna dig som hemma direkt. Allt eftersom jag förflyttar mig upp på kartan får jag valfria delmål att utföra för att samla extrapoäng eller nya enheter samtidigt som jag rensar bort Banish-slödder. Hela tiden har jag kontakt med mina allierade på The Spirit of Fire och även en elak Brute. Jag bygger mig en bas, samlar ihop mina styrkor för att göra en sista attack på min fiende och blir då introducerat till vad som närmast kan beskrivas som en bosstrid.

Detta är en annons:

Ovan nämnda Brute är gigantisk, jättearg och mitt slutgiltiga mål för uppdraget. Jag slänger allt jag har på honom och ser förskräckt på när mina enheter faller som bowlingkäglor. Jag fortsätter att pumpa in enheter i striden med mentaliteten "ju fler desto bättre" och efter en lång och svettig strid kommer jag till slut ur segrande. Uppdraget kändes dynamiskt och explosivt med bra tempo och gott om sidospår att utforska. Kampanjen kan avnjutas solo eller i co-op med en vän för att göra det extra våldsamt.

Halo Wars 2
I det nya spelläget Blitz använder du spelkort för att ta kål på din motståndare istället för det traditionella basbyggandet och och resurshanteringen.

Ambitionerna för Halo Wars 2 är verkligen skyhöga och produktionsvärdet genomsyrar precis allt. Jag fick mig ett snack med Paul Lipson som är ansvarig för ljudet och musiken i spelet och han gav en ordentlig inblick i arbetet med ljudeffekter och musiksättning. Ljudteamet begav sig ut på landsbygden och letade upp diverse olika gamla pansarfordon för sedan hissa upp dem i luften för att fånga ett så rent ljud som möjligt från dess olika delar. De tillbringade nästan en vecka med att bara spela in så mycket ljud som möjligt från fordon samt en eldkastare (!) och arbetet som har lagts ner är såklart ingenting annat än kraftigt imponerande.

Paul berättade även om spelets nya, dynamiska, ljudmix som anpassar tonen i musiken beroende på situation. Är du i din bas och bygger enheter är musiken lugn och melodisk men är du ute och härjar kommer den öka i intensitet, dessutom i flera olika stadier. Även dina enheter på slagfältet har olika röstlägen beroende på vad som händer och är läget kritiskt för dem kommer du höra det på deras röster när de svarar på dina order. Återigen, otroligt ambitiöst men det skapar en känsla av autenticitet och visst höjs stressnivån när du hör dina Marines säga att de ligger pyrt till. Musikstyckena är inspelade hos Skywalker Sound med några av Hollywoods absolut främsta stråkmusiker och låter verkligt ljuvligt i maffig 7.1 mix. Kort sagt är presentationen i Halo Wars 2 ingenting annat än helt makalös och detaljarbetet lämnar ingenting att önska, med tanke på att teamet har ett par månader kvar till släpp finns det gott om tid att finslipa allting ytterligare.

HQ

När väl kampanjen är avklarad innehåller Halo Wars 2 även ett robust multiplayerläge. Du kan vänta dig klassisk multiplayer som i föregångaren med vanliga matcher en mot en, två mot två eller tre mot tre. Ett läge kallat Domination finns även att tillgå där poängen samlas genom att hålla zooner på kartan. Håller du eller ditt lag två eller fler zooner under längst tid vinner ni matchen. Multiplayer var de som höll många fast i det första spelet och det känns precis lika tillfredsställande nu som då.

Ett helt nytt spelläge finns också, Blitz, som ställer spelets grundvalar på ända. I Blitz sker inget basbyggande, ingen traditionell resurshantering utan bara ren och skär strid, i ett tempo som inte alls påminner om det vi hittar i andra strategispel. Blitz är helt baserat på spelkort, ja, du läste rätt, spelkort. Du har en kortlek med 12 stycken kort i totalt varav fyra av dem på handen. Genom att spela ut korten släpper du dina enheter direkt på slagfältet, utan byggtider eller cooldowns. Det enda du förbrukar är energi som då och då finns att hämta på olika platser på kartan. Olika kort kostar olika summor där de mer kraftfulla korten som Scarabs givetvis är dyrare än säg vanliga Grunts. Vi fick spela ett gäng 2 mot 2 matcher och det blev uppenbart att det var viktigt att försöka balansera sina kort tillsammans med sin medspelare för att ha en så bred arsenal som möjligt. Du startar med förutbestämda kort men allteftersom du ökar i nivå låser du upp nya enheter och uppgraderingar till befintliga och du blir på så vis mer och mer kraftfull.

Det finns en del olika strategier att ta i aktning när du bygger din kortlek, vill du kunna pumpa ut enheter snabbt som tusan men inte göra så stor skada eller vill du bara ha starka vidunder till enheter mer sällan? Allt går att balansera och spelar du med någon kan ni komplettera varandras svagheter och styrkor genom att välja kort med omsorg och skapa fina synergieffekter tillsammans. Jag hade ordentligt trevligt med Blitz och dess snabba, vanebildande spelbarhet

Halo Wars 2
Här är ett exempel på en del av de spelkorten du kan komma att bruka under Blitz. 343 lovar dessutom att fler kort kommer att läggas till allt eftersom sedan spelet släppts.

Halo Wars 2 ser ut att expandera, förfina, utveckla och framförallt se till att strategigenren börjar leta sig tillbaka på spelkartan. Det är ett ambitiöst projekt där allt från kampanjen, berättelsen, bakgrundshistorien till multiplayer känns väl genomarbetat. I och med att spelet även kommer till PC den här gången kommer fler spelare ha möjligheten att få avnjuta allt vad Halo Wars 2 erbjuder. Spelet kommer även i en Ultimate Edition utgåva där det första Halo Wars ingår som en Definitive Edition som går att spela på både PC och Xbox One. Den 21 februari nästa år är det dags (17 februari för Ultimate Edition) och det det känns på förhand som att Halo Wars 2 kommer bli någonting alldeles extra.

Halo Wars 2Halo Wars 2Halo Wars 2Halo Wars 2
Halo Wars 2Halo Wars 2Halo Wars 2Halo Wars 2

Relaterade texter

1
Halo Wars 2: Awakening the NightmareScore

Halo Wars 2: Awakening the Nightmare

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Jag älskade Halo Wars 2 när det släpptes tidigare i år. Tokälskade det, till och med. Jag lade ned hundratals timmar i Blitz-läget, samlade guldmedaljer och dödskallar...

Halo Wars 2Score

Halo Wars 2

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Kungen av strategispel på konsol är tillbaka. Vi har byggt baser, försvarat oss och planerat attacker som om våra egna liv stod på spel...

0
Spela Halo Wars 2 gratis till helgen

Spela Halo Wars 2 gratis till helgen

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Halo-serien behöver rimligen inte någon närmare presentation och är en av de bäst säljande och högst rankade actionserierna någonsin. Det har i sin tur lett till ett...



Loading next content