Svenska
Gamereactor
förhandstittar
DMC Devil May Cry

DMC Devil May Cry

DMC Devil May Cry är Ninja Theorys reboot av Devil May Cry-serien. Våra danska kollegor har fått en genomgång av actionspelet och seriens alla nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har länge varit känt att det senaste Devil May Cry skulle få en make-over och börja om från början med en helt ny Dante. När Capcom så visade hur den nya Dante skulle se ut, blev många aningen förvånade. Dante gick från att vara en trenchcoatklädd man med japansk look och blekt hår, till en amerikansk tonåring med kortklippt hår, läderbyxor och läderjacka. Det är inte heller förvånande att vi i presentationen av det nya spelet, DMC Devil May Cry, får se Dante ligga naken på sängen i sin husvagn efter en hård krogrunda i staden. Rummet är fyllt med skräp och tomflaskor, och hade det vara möjligt för spelkonsoler att simulera lukt, skulle de flesta förmodligen hållit för näsan.

DMC Devil May Cry
Piska upp dina fiender i luften och spöa dem där vetja, det kan vara en strategisk fördel.

Men det finns en anledning till detta. Capcom vill att du ska se Dante utvecklas från en arrogant tonåring till en man med ödmjukhet, charm och en cool look. Om Dantes tonårsattityd blir uthärdlig i längden är svårt att säga, men det är onekligen lite coolt när Dante flyger naken genom sin husvagn i ultrarapid, med strategiskt placerade föremål framför de nedre regionerna, drar på sig sina kläder och sedan landar på marken, med en axelryckning.

Storyn i det nya DMC Devil May Cry är relativt enkel. Demoner försöker slå ihjäl Dante och dra honom till deras dimension, Limbo, för att sedan göra sig av med honom. Under normala omständigheter skulle Dante kunna fly från Limbo-världen på egen hand, men så är inte fallet här. Han behöver hjälp, och det är här som flickan Cat kommer in i bilden. Hon är en "psychic", en sierska som kan skåda in i Limbo-universumet utan att själv vara i det. Hon guidar Dante genom denna ständigt föränderliga plats, medan hon försöker hjälpa honom att besegra demonerna. Hon har dock ingen spelmässig funktion och framstår mest som dekoration.

Detta är en annons:

Limbo-världen kan bäst beskrivas som verkligheten, som har fått en rejäl hedonistisk injektion. Reklam och skyltar byter har andra namn i Limbo, och visar upp sina sanna budskap. En socialpolitisk kommentar från utvecklarna, något som passar väl in med Dantes rebelliska tonåringsattityd. Man kan dock fråga sig om man är i rätt målgrupp, eftersom budskapen egentligen inte är något man inte hört förr. Alla vet att snabbmat är ohälsosamt, och att reklam försöker få oss att lägga pengar på onödiga saker. Det finns dock några överraskningar här och där, bra nog för att få dig att småle.

DMC Devil May Cry
Demonerna du möter i DMC Devil May Cry är varierade i såväl design som egenskaper.

Lyckligtvis är spelupplägget mycket mer intressant än Dante, och det har inte förändrats mycket jämfört med de tidigare spelen. Återigen handlar det om att skapa combos och få så många poäng som möjligt medan du hackar dina fiender i bitar. Musik och ljud i bakgrunden hjälper dig inse när du börjar nå de stora combo-poängen. Du kan välja att hålla dig till marken eller att piska upp dina fiender i luften och spöa dem där. Viss taktik krävs; nere på marken kan demonerna lättare attackera dig, vilket förstör dina combo-poäng. I luften är du bättre skyddad: endast demoner med projektiler kan nå dig där.

Du börjar med det klassiska svärdet, som du känner igen från tidigare spel. Det kallas Rebellion och fungerar som ditt standardvapen. I Playstation-versionen aktiverar fyrkant-knappen dina lätta attacker, triangel de tunga och med cirkel slår du upp dina fiender i luften. Utvecklarna kunde ha slutat där, då svärdet i sig är tillräckligt för att tillfredsställa de flesta spelare, men det gjorde man lyckligtvis inte.

Detta är en annons:
DMC Devil May Cry
Den nye Dante är en pojkspoling med en tonårings rebelliska attityd.

Senare i spelet får Dante tillgång till två nya vapen som är bundna till en änglalik respektive en demonisk sida. Dessa vapen kan enkelt aktiveras genom att hålla in L2 och R2, vilket ger dig tillgång till fyra nya funktioner knutet till det vapen du använder. På änglasidan får du tillgång till Osiris, en förmåga som gör att du delar ut mer skada ju högre din combo är. På demonsidan finns en stor, stygg, brinnande yxa vid namn Arbiter.

Detta är ett vapen som Dante har svårt att svinga snabbt, men det finns å andra sidan inte många som överlever dess hugg. Arbiter är tänkt som ett vapen mot mäktiga demoner och de som använder sköldar. Ett enda slag från yxan får dem att signa ned mot marken, vilket ger dig möjlighet att följa upp med en snabbare attack. Vapnet gör dock Dante väldigt sårbar, och du kommer förmodligen bara att använda yxan som en sista utväg.

DMC Devil May Cry
Ditt klassiska svärd återkommer och även om det är kul finns många fler vapen att tillgå.

Vad som gör dessa två vapen speciella är deras unika förmåga att få tag på och dra i demonerna. Använder du lien Osiris kan du dra dig upp i luften till demonen, där du enkelt kan ge den ett par tjottablängare. Med yxan Arbiter drar du i stället demonen till dig, vilket gör det lättare att handskas med flygande bestar. Eftersom du kan byta vapen genom att bara hålla en knapp intryckt, skapas en unik dynamik i spelet, där du flyger runt på skärmen och piskar demoner utan att ens stanna upp en enda gång. Man blir nästan lite deprimerad när det inte längre finns fiender kvar att slå på. Enkelt, roligt och tufft. Man blir lite tuffare av att vara Dante.

DMC Devil May Cry verkar bli ett redigt actionspel med många timmars skön underhållning. Spelupplägget är klockrent och det kommer att bli lätt för både nya och rutinerade spelare att hoppa in i all action. Den nya Dante kan dock komma att bli irriterande, och vi kan komma att få ett hat/kärlek-förhållande till spelet. Spelet är fortfarande under utveckling, och man kan bara hoppas att utvecklarna håller fast vid att detta är Dantes berättelse om att växa upp, och inte bara en glorifierad berättelse om världens största skitstövel.

DMC Devil May CryDMC Devil May CryDMC Devil May CryDMC Devil May Cry
DMC Devil May CryDMC Devil May CryDMC Devil May CryDMC Devil May Cry

Relaterade texter

DMC Devil May CryScore

DMC Devil May Cry

RECENSION. Skrivet av Christofer Olsson

Allas vår Dante har bytt frisyr men är lika hungrig som någonsin förr på vanlig, hederlig demonslakt. Chrille har testat...

Ninja Theory lägger av med konsolspel

Ninja Theory lägger av med konsolspel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Efter att ha släppt flera spel med fina betyg såsom Enslaved och DMC Devil May Cry, låter Ninja Theory nu meddela att de lägger av med konsolutvecklingen för att satsa på...



Loading next content