Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Gears of War: Judgment

Gears of War: Judgment

Självfallet har vi inte sett det sista av Gears of War-serien riktigt än. Under Microsofts presskonferens visades en ny del i serien upp tillsammans med nya utvecklare och en ny huvudkaraktär. Vi har tagit tempen på Gears of War: Judgment

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

De första teaserbilderna visade en man i handfängsel. På internet började det viskas om att Marcus Fenix var tillbaka. Skulle vi få reda på mer om hans fängelsevistelse eller var det rentav så att Epic skulle göra ett spel tillägnat Fenix far? När sanningen sedan visade sig var det många som satte i halsen när de såg Gears of War: Judgment.

Kampanjen i Gears of War: Judgment kommer att utspela sig 14 år innan det första Gears of War och bara några få veckor efter "Emergence Day", dagen då Locust attackerade planeten Sera och nära på utrotade hela mänskligheten. Gears of War: Judgment är alltså en prequel och en ursprungshistoria till hela den klassiska Xbox 360-serien.

Och i huvudrollen finner vi ingen mindre än COG-soldaten, tillika serieveteranen, Damon S. Baird. Seriens kaxige tekniksnille. I spelet kommer vi att få utforska både hans och seriens förflutna då Baird leder enheten Kilo Squad tillsammans med sin bäste vän Augstus Cole, även han förstås känd från serien sen innan. Eller rättare sagt så kommer vi att få se Baird stå fängslad inför rätta på grund av handlingar han och hans team utfört i tjänsten. Banorna i Gears of War: Judgment kommer alltså i själva verket att vara delar av Bairds vittnesbörd under rättegången som skall avgöra hans öde.

För utvecklingen av Judgment ser vi inga mindre än polska spelstudion People Can Fly göra återkomst. Studion som annars är mest kända för sina fullt-ös-medvetslös-spel som Painkiller och Bulletstorm (som dessutom samutvecklades med Epic själva) känns spontant som ett utmärkt val till att fylla Epics stora skor. Om det är något People Can Fly kan, så är det action.

Detta är en annons:
Gears of War: Judgment
Av alla COG-soldater vet vi nog egentligen allra minst om Baird. Något som kommer ändras i och med Gears of War: Judgment

Samtidigt vill Epic och People Can Fly inte bara göra ännu ett Gears of War, säger de själva. Mest av allt vill de få tillbaka den där känslan av att Locust skall vara skrämmande och hotfulla att strida mot. Något som måste ses som en utmaning med tanke på att seriens miljontals fans slagits mot och förlöjligat Locust i snart sex hela år. Så hur ska de lyckas med detta?

Både genom det spelmässiga förändringar såväl som genom historieberättandet, tydligen. I Gears of War: Judgment kommer du att ha betydligt mindre hälsa än i de tidigare spelen och Locust kommer därtill att vara betydligt farligare att strida mot. Det finns ingen fiendesort som du kan snyta i näven helt enkelt. Hela historiberättandet i kampanjen skall på det präglas av människans rädsla för den här nya okända fienden. Det kommer förmodligen inte att handla om regelrätt skräck men Epics förhoppning är likväl att förstärka spänningsnerven i serien.

Överlag kommer kampanjen annars vara ännu mer actioninriktad till skillnad från exempelvis Gears of War 3 som hade över 90 minuter mellansekvenser. Det blir inte en fråga om långa konversationer över intercom-radion den här gången utan historien kommer att portioneras ut under själva spelandet. Därmed finns möjligheten för folk som vill gotta ner sig i historien att göra det, medan resten kan hålla sig till den sedvanliga motorsågsfesten.

Detta är en annons:
Gears of War: Judgment
"Everybody on the Cole train!" Ännu en gång alltså.

På pappret tycker vi nog att Gears of War: Judgment ändå låter lite som en motsvarighet till filmvärldens "direkt till DVD"-släpp. Det släpps kort inpå den senaste delen i serien och med lite av en doldiskaraktär i huvudrollen. Likväl så satsar Epic på ett fullskaligt butiksspel och inte på något digitalt distribuerat eller annan liknande halvmesyr. Det blir som sagt en helt ny kampanj, en upprustad version av seriens vanebildande multiplayer och massor av spellägen. Bland dessa finns också det helt nya fem mot fem-specialläget Overrun som bäst kan beskrivas som en blandning mellan Beast- och Horde-läget från de tidigare spelen.

För första gången i seriens historia så introduceras nu klassbaserade roller i form av soldier, medic, scout och engineer. Alla med sina egna fördelar och nackdelar. Scouten har långdistansvapen och kan ta sig till platser de andra klasserna inte kan nå. Engineer kan reparerar försvaret och sätta ut försvarstorn. Medics kan återuppliva fallna kamrater och läka de som är skadade. Soldiers kan... ja, gissa!

Själva spelläget Overrun är i grunden ett attackera/försvara-läge där exempelvis Locust-laget försöker förstöra en generator som försvaras av COGs. De har en begränsad tid på sig innan det att de båda lagen byter sida. Då måste det andra laget slå den tidigare tiden för att vinna.

Gears of War: Judgment
Många frågetecken kvarstår kring Gears of War: Judgment. Vad vi kan vänta oss för nya vapen och fiender vet vi inget om än.

Vi ser fram emot att få veta mer om Gears of War: Judgment under de kommande månaderna. Än så länge är vi uppspelta om än inte direkt sålda. Vi vet liksom att det här förmodligen kommer att bli bra men vi vet att det också lär bli något av ett mellanspel för serien. Att olika klasser äntligen kommer till serien är välkommet men kommer det att räcka? Våren 2013 vet vi svaret.

Gears of War: JudgmentGears of War: JudgmentGears of War: JudgmentGears of War: Judgment

Relaterade texter

1
Gratis DLC till Gears of War: Judgment

Gratis DLC till Gears of War: Judgment

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Epic har genom ett samarbete med tidningen Maxim för andra gången fått en omgång DLC till Gears of War: Judgment sponsrad. Den här gången gäller det banan Dreadnought som...

Gears of War-filmen får producent

Gears of War-filmen får producent

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

En film baserad på Gears of War-serien har varit på gång länge nu och vägen till produktion har varit problematiskt. Den utannonserades redan 2007 och då var det New Line...

0
Nytt innehåll till Gears of War: Judgment

Nytt innehåll till Gears of War: Judgment

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Från och med idag kan alla som har löst VIP till Gears of War: Judgment ladda ner Call to Arms Map Pack. Alla andra dödliga får vänta ytterligare en vecka innan det blir...

9
Cosplayare hälsade på hos Epic Games

Cosplayare hälsade på hos Epic Games

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Japp, precis som rubriken säger fick Epic Games besök av ett gäng duktiga cosplayare. Kolla in detta roliga och charmiga filmklipp som släppt som en del i...



Loading next content