Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Dead Space 3

Dead Space 3

Dead Space 3 kommer att vara ett rejält kliv från de två tidigare delarna, och efter att ha fått känna på uppföljaren är vår piskefleur-älskande systerredaktion förväntansfulla

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om Dead Space liknar Ridley Scotts Alien, och uppföljaren liknar James Camerons actionpackade Aliens, vilken inriktning har då Dead Space 3? På Visceral Studios kontor i San Francisco får vi svaret, när studion visar upp den första gameplay-snutten från trean.

Det blir svårt att jämföra det med en film, visar det sig. Vad vi får se är Dead Space som möter co-op, med drop-in/drop-out både online och offline. Demon börjar med Clarke som hänger upp och ned, nästan ihjälfrusen, och med ansiktet mot kameran. Blod och frost är överallt. Vår hjälte kämpar sig genom planeten Tou Volantis snö och får snart syn på en ny fiende, en "fot"-Necromorph.

Dead Space 3

Varelsen ser mänsklig och "klättrig" ut, men har demoniska, gula ögon och ishackor i nävarna. Sliter du armarna av honom springer han mot dig och tentakler dyker upp på överkroppen.

Detta är en annons:

Efter några fler såna varelser stöter Isaac på en nedrig snöstorm. styrkan av denna hotar att knuffa av Isaac från en glaciär, varpå en actionsekvens med massa Quick Time Events sätter igång. Isaac klarar sig självklart och får syn på en station i fjärran, upplyst av solen och nästan gömd i den arktiska tundran.

På stationen möter Isaac sin co-op-partner, Carver. Med sin svarta dräkt med röda detaljer ser han ut som en ruffigare version av Isaax. Hans roll är ännu okänd, men ställ in dig på att den blir viktig, då hela äventyret ska kunna spelas i co-op.

Dead Space 3

Carver är mer aggressiv i sina attacker och spelets dialog påverkas beroende på om du kör solo eller som en lagspelare. Din kamrat ropar när fler Necros är på väg, och skriket får Isaac att ta skydd i ett skjul, där han använder sin telekinesis-kraft på en generator för att använda en hiss. Här dyker enn Snow Beast Necromorph upp, och dennes spindelklo slår sönder hissen och försöker dräpa Isaac.

Detta är en annons:

Tack vare en rustningsuppgradering och split-screen-stryk med Carter vid sin sida blir det lättare att döda monstret. När vi rör oss längre in i basen stöter vi på mänskliga fiender för första gången, och eldstriden som följer bjuder på ett cover-system som påminner om det i Uncharted.

En ny Necro dyker snart upp: en fusion av fyra tentakler och ett huvud, som kan slingra sig in i döda kroppar och få dem levande igen. I demon såg vi döda Unitologist-medlemmar som förvandlades av Necromorph-fienderna, som omedelbart började skjuta mot Isaac. Lyckligtvis var deras sikte kasst, men skydd av olika slag (mer militärdoftande denna gång) var ändå nödvändiga för oss.

Dead Space 3Dead Space 3

Förutom klassiska vapen som Plasma Cutter fick vi syn på en mer standardmässig militärbössa. Dessa ska kunna anpassas i detalj, och du kan kombinera olika egenskaper och uppgraderingar från olika vapen. Rustningar kan också uppgraderas. Varje skyddsdräkt har olika stats; vissa rymmer mer ammuntion och vissa ger vapenbonusar.

Demon fortsätter. Isaac och Carver använder telekinesis i co-op för att kontrollera en enorm isborr och använder det som ett vapen mot nya Necromorphs. En till fight mot människor sätter sedan igång, och därpå en fight mot galet enorma, insektslika Necromorphs vid namn Nexus. Där blir det dock ridå, och Dead Space 3-logon dyker upp.

Dead Space 3

Efter presentationeon berättar art director Alex Muscat om några grafiska designförändrinigar jämfört med de tidigare Dead Space-spelen. Visceral Studios har jobbat rejält på omgivningarna denna gång och fått inspiration från 50- och 60-talens rymdäventyr.

Muscat lovade också att man ska behålla den klaustrofobiska känslan av öde rymd, trots att det vankas större, öppnare omgivningarna denna gång.

"It's not Dead Space if you are not in space and in a spaceship," säger Muscat med ett leende. Så om du längtar efter de tyngdlösa momenten i Dead Space 2, var ej orolig. De kommer tillbaka i trean.

Vi får också reda på lite mer om storyn. Spelet erbjuder olika historier beroende på om du kör solo eller co-op, och olika beslut påverkar storyn åt olika håll. Som om inte det var nog kommer det även att finnas sidouppdrag för de som vill få det goda att räcka längre.

Så, detta är inget Alien 3, alltså. Nej. Tänk i stället på John Carpenters "The Thing" som inspiration. En ny inriktning. Men en spännande sådan. Dead Space kommer till PC och konsol i februari 2013 och denna isiga historia ser ut som en av nästa års hetaste.

Relaterade texter

Dead Space 3Score

Dead Space 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Visceral Games tar sig återigen an Dead Space-serien och lägger in co-op och vapenskapande till mixen. Bästa spelet i serien hittills?



Loading next content