Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Lego City Undercover

Lego City Undercover

I början av nästa år är det premiärdags för det första Lego-spelet till Wii U. Redaktionens färskaste medlem har tagit sig en titt på vad det hela handlar om

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Traveller's Tales har sedan de för första gången tog med oss till ett blockigt Tatooine, ägnat sig åt tolkningar av redan kända universum. Nu senast var det Sagan om Ringen och dessförinnan har både Harry Potter och Batman fått samma behandling. Med nästa års Wii U-exklusiva Lego City Undercover ämnar dock den nystartade understudion TT Fusion att röra om i leksakslådan.

Den mest uppenbara omstuvningen är avsaknaden av en film- eller serietidningsförlaga. Istället har man tagit till vara på ett av Lego-fabrikens egna varumärken, Lego City. Förlagan innefattar alltså varken trollkarlar eller wookies, vilket vid en första anblick kan verka tråkigt. Skrapar man lite på ytan inser man dock snart att det kan visa sig vara en spelets absolut största styrkor.

Lego City Undercover
Bara namnet på huvudpersonen, Chase McCain, sätter tonen direkt.

De tidigare Lego-titlarna har alla varit proppfulla med humoristiska hyllningar till källmaterialet och Lego City Undercover bryter inte traditionen. Avsaknaden av en uppenbar ledstjärna att skoja med har här vänts till en fördel. Lego City Undercover hämtar sin huvudsakliga inspiration från sjuttio- och åttiotalets polisrullar och man rör sig bokstavligen mellan Starsky & Hutch och Dirty Harry. Detta blandas med referenser till filmklassiker som Nyckeln till Frihet och spel som GTA IV. De ämnen man kan skämta om begränsas alltså inte av en viss licens längre och spelet verkar kunna bjuda på flera gapflabb.

Detta är en annons:

I Lego City Undercover är huvudpersonen Chase McCain, en välkammad polis som inte räds att jobba under täckmantel. När Lego City drabbas av en brottsvåg orkestrerad av skurken Rex Fury är det upp till Chase att rädda dagen. Till sin hjälp har han en hel garderob med finurliga förklädnader som på klassiskt Lego-manér ger Chase olika förmågor. Förklädd som en bankrånare kan han till exempel bryta sig in på platser som annars står otillgängliga. Eftersom Chase är en riktig fena på det där med brottsbekämpning, har han även ett väl utvecklat sinne för att leta reda på ledtrådar och bovar.

Lego City Undercover
Med olika förklädnader kommer olika förmågor.

När Chase bär sin polisuniform kan Wii U Gamepad användas för att skanna av omgivningarna, inte helt olikt detective mode i Batman: Arkham City. Wii U Gamepad kan även användas för att leta upp gömda brottslingar och särskilt viktiga byggklossar. Föga förvånande kommer den obligatoriska stadskartan också att dyka upp på den handhållna skärmen. Även om användandet av Wii U Gamepad inte verkar bjuda på något utöver det förväntade, tycker jag ändå att det är funktioner som faktiskt verkar förhöja den här sortens spelupplevelser.

När det vankas uppdrag i den öppna staden räcker ett par plastben inte långt. Detta har TT Fusion förstått och har därför inkluderat över hundra fordon i spelet. Förutom olika bilvarianter finns det även motorcyklar och helikoptrar att tillgå. Precis som i GTA eller Saints Row kan Chase stoppa trafiken och "låna" det fordon som passar ändamålet, polis som han är. Så här på förhand verkar fordonsfysiken omfamna den lättsamma inramningen snarare än att vara åt det realistiska hållet.

Detta är en annons:
Lego City UndercoverLego City Undercover
Över hundra fordon finns med i spelet. Räkna alltså med buskörning i allt från traktorer till helikoptrar.

Förutom bilkörningen innehåller spelet självklart sin beskärda del av actionmoment. Ett av dessa är jakten på flyende skurkar till fots. Detta moment påminner om de joggingturer som Cole bitvis ägnade sig åt i L.A. Noire. När man kommit ifatt skurkarna och tacklat dem så att Lego-mynten sprutar väntar handgemäng. Ett vältajmat slag eller en kontring verkar räcka för att sätta motståndarna ur spel. Några skjutvapen ser inte ut att existera i Lego City, vilket antagligen kan förklaras med att det faktiskt rör sig oskyldiga fotgängare längs med gator och torg. Närheten till verkligheten blev nog allt för påtaglig här, jämfört med i exempelvis Lego Star Wars.

Inblandat i mixen av spelmoment finns även de för Lego-spelen självklara pusslen. Precis som i de tidigare spelen kommer man att stöta på platser som kräver lite hederligt klossbyggande för att ta sig till. På den här punkten hoppas jag att TT Fusion har gnidigt sina brittiska skägg och tänkt till. Lego-serien har dragits med sin beskärda del av ologiska pussel som inte gjort någon glad.

HQ

Grafikmässigt fortsätter Lego City Undercover på samma spår som sina föregångare, med en blandning av Lego-block och mer traditionellt designade miljöer. Ett orosmoment på den tekniska sidan är dock att spelet verkar dras med att en del objekt helt plötsligt dyker upp från ingenstans. Ett varningens finger har även höjts kring att synfältet inte sträcker sig särskilt långt. Förhoppningsvis kan dessa saker åtgärdas till den färdiga versionen.

I och med sommarens Lego Batman 2: DC Super Heroes införde Traveller's Tales inspelad dialog i spelserien. Om det kändes lite ovant och kanske till och med onödigt i det spelet så verkar den talade dialogen komma mer till sin rätt i Lego City Undercover. Polischefens gormande och Chase's självsäkra stämma känns givna och är något som kan ta serien till nya komiska höjder.

Det som vid utannonseringen såg ut att bli en plastigare, mer barnvänlig, version av GTA har visat sig vilja bjuda på så mycket mer. Spelet verkar innehålla minst lika mycket nöje för de äldre spelarna som för de yngre. Med en egen historia att berätta, fylld till bredden med popkulturella referenser, är Lego City Undercover ett av de spel jag ser fram emot allra mest. Om TT Fusion kan skapa ordning bland pusslen och få bukt med den tekniska biten kan det här bli det bästa Lego-spelet hittills.

Lego City UndercoverLego City UndercoverLego City UndercoverLego City Undercover
Lego City UndercoverLego City UndercoverLego City UndercoverLego City Undercover
Lego City UndercoverLego City UndercoverLego City UndercoverLego City Undercover
Lego City UndercoverLego City UndercoverLego City UndercoverLego City Undercover

Relaterade texter



Loading next content