Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

AMD R9 290X

Vi har testat AMD:s R9 290X för att ta reda på om det är den Nvidia Titan-dödare det talats om på förhand...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Med R9 290X lyckas AMD återigen göra det de gör bäst, nämligen erbjuda hög prestanda till bra pris. Tanken är att kunna utmana Nvidias absolut värstingar, men till en betydligt lägre kostnad. Frågan är bara om man fått offra något på vägen, något vi såklart försökte ta reda på i vårt test av detta lovande grafikkort som stödjer både Mantle och 4K-upplösningar.

HQ

Något som slog mig vid installationen av R9 290X var hur pass bra byggkvaliteten känns. Att designen av själva korten blir allt viktigare trots att de flesta av oss stoppar in dem i towers utan fönster är uppenbart, och här vankas två sammansatta 278 millimeters kretskort med ilsket AMD-röda detaljer som dock inte riktigt känns lika premium som framför allt Nvidias Titan-kort. Trots det väger kortet fulla kilot, vilket kan vara värt att veta. Å andra sidan är utseendet på ett grafikkort milt sagt sekundärt och om pengarna istället kan läggas på prestanda är de flesta av oss nog nöjda med det.

AMD R9 290X

Enligt specifikationerna ska R9 290X arbeta i 300 watt, vilket såklart ger en del värmeutveckling. I förhandsdiskussionerna har det snackats en hel del om ljudnivån på grafikkortet och om fläkten ger tillräcklig kylning. Svaret på frågan måste bli ja, men om du har ett chassi som inte dämpar ljud särskilt bra, har du en märkbart högre ljudnivå än jag hade räknat med.

Korten blir ordentligt varma och höjer temperaturen i chassit ordentligt. I viloläge ligger de på runt 45 grader, men så snart jag startar exempelvis Crysis 3 eller Battlefield 4 för att fläska på med allt så ökar temperaturerna till 95 grader. Nu ska korten såklart tåla detta eftersom de är byggda för det, men det är verkligen i varmaste laget och fläktarna får verkligen arbeta med kylningen.

Detta är en annons:
AMD R9 290X

Allt sådant här är egentligen ganska sekundärt för mig som spelar med hörlurar dock, för efter en månads användning står det ändå klart att överhettning inte är något problem och prestandan är mäktig. Bland nyckelfunktionerna i R9 290X märks exempelvis 4 gigabyte ilsnabbt 5 GHz-minne och 512-bits minnesbussar som garanterar otroliga hastigheter att gotta sig åt när man skruvar upp upplösningarna. Att spela grafiktunga spel går som en dans och jag har testat kortet både tillsammans med kraftfulla AMD- (FX 9370) och Intel-processorer (I7 3770).

Brasklapp dock för att det utlovade 4K-stödet inte riktigt är vad jag hade hoppats på, bilduppdateringen tar för mycket stryk för att det ska vara riktigt tillfredsställande, men i 1080p och högre är det ändå riktigt imponerande. Det är anmärkningsvärt att ett så mycket billigare kort i de flesta fall (Crysis 3, Metro: Last Light, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, Tomb Raider och Battlefield 4) lyckas prestera bättre än Nvidia Titan, vilket gör att jag måste rekommendera R9 290X för alla som är ute efter mesta möjliga prestanda för en billig penning.

AMD R9 290X
Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Rysligt kraftfullt, förhållandevis väldigt prisvärt, suveräna drivrutiner, stödjer Mantle, känns kvalitativt
-
Stor värmeutveckling, hög ljudnivå
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
AMD R9 290X

AMD R9 290X

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Med R9 290X lyckas AMD återigen göra det de gör bäst, nämligen erbjuda hög prestanda till bra pris. Tanken är att kunna utmana Nvidias absolut värstingar, men till en...



Loading next content