Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus Strix 7.1 Headset

Asus storsatsar på unikt headset med pulserande "ögon" och extern ljudkort. Problemet är bara att ljudkvaliteten inte håller måttet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Asus Strix 7.1 är Asus nya flaggskeppshörlur för den inbitne gamern. tio stycken neodym-element med individuell volymkontroll skall ge ett naturtroget och exakt flerkanalsljud. Den har statiska eller pulserande ljuseffekter som gör att lurarna lyser, vilket för min del är en rätt konstig finess men det kanske bara är jag. En mic med noise cancellation och fyra förprogrammerade spelljudsprofiler ska enligt Asus själva hjälpa dig med att du verkligen kan maximera din spelupplevelse. Med den medföljande USB-hubben/ljudkortet som du enkelt installerar till din dator sköter du lätt och smidigt alla funktioner. Stora (11 cm breda) mjuka kuddar som vilar skönt runt öronen gör att vid en första anblick så ser det riktigt spännande ut. Asus ser ut att ha byggt ett riktigt kvalitets-headset. Men skenet bedrar.

HQ

Installationen är enkel via USB och på nolltid jag igång med mitt test av Strix. USB-hubben fungerar som externt ljudkort samt styrdosa till alla funktioner som ingår och det är en hel del. Du kan ställa in alla kanalers volym separat, slå av och på surroundljudet/hörlursförstärkaren och utgångarna för stereoanslutning. Du kan även ändra från statiskt till pulserande ljus på hörlurens kåpor samt ändra de olika förinställda ljudprofilerna. Det märks att Strix är byggd för en lite yngre publik då de pulserande kåporna och lampornas utformning får dem att likna en robot från valfri Transformers-film. Ingenting jag gillar men en rätt unik feature, trots allt.

Asus Strix 7.1

Hur funkar då ljudet i lurarna? Inte så bra tyvärr. Det är platt, livlöst och obalanserat. Lider av "hängmattesyndromet" som betyder att de skjuter ur sig gott om bas och rikligt med sylvass med diskant men ingenting däremellan. I vanliga fall har jag ingenting elakt att säga om lurar som erbjuder massor av bas, men här blir det alldeles för mycket och för okontrollerat/slafsigt. Mellanregistret försvinner i stort sett helt och diskanten blir inte sällan vass och metallisk. Ljudet är lika delar slappt och elakt och är ingenting jag tycker kan tävla med konkurrensen från Steel Series, Roccat och Turtle Beach.

Jag blir fort lyssningstrött eftersom det blir grötigt och jobbigt att lyssna på. För att det ska fungera när flera element skall jobba tillsammans är det väldigt viktigt att timingen är rätt men den finns inte där och då kompenserar hjärnan automatiskt för att rätta till problemen och du tappar fokus direkt. Surroundljudet har jag testat i både spel (Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty: Black Ops 2, Diablo III, Far Cry 4) och film (Transformers: Age of Extinction och Skyfall) men har svårt att höra några stora skillnader mot mina vanliga stereohörlurar som kostade 900 kronor. När jag spelade Counter-Strike till exempel så blev det mycket svårare att urskilja vad som händer i matcherna på grund av den bristande kontrollen och fotstegsprofilen som skall underlätta i spelet funkar inte alls.

Detta är en annons:
Asus Strix 7.1

Nåt som däremot funkar riktigt bra är micken och "noice cancellation"-funktionen som rensar ditt prat från störande kringljud och läppsmask. Den här funktionen gör verkligen stor skillnad. 
90% av allt omgivningsljud försvinner tack vare att det sitter en mikrofon på USB-hubben som tar in och filtrerar bort nästan allt ljud som inte sägs direkt in i micken. Spelade Counter-Strike: Global Offensive online tillsammans med min son och bad honom säga "good half" vid sidebyte och då skrattade motståndarna gott när dom hörde att det var en liten grabb (sex år gammal) som spelade. Väldigt tydligt och bra ljud.

Asus Strix 7.1

Asus Strix 7.1 är på flera punkter ett intressant och unikt headset men faller tyvärr på det viktigaste vilket är ljudkvaliteten och surround-delen som är undermålig. Micken är strålande och designen är förhållandevis fräck, men ljudet måste bli bättre om Asus ska kunna konkurrera med Steel Series och Turtle Beach.

Detta är en annons:
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Det externa ljudkortet är en trevlig tekniskt lösning. Bra mick
-
Platt, livlös ljudkaraktär utan mellanregister. Märklig design som inte tilltalar. Horribel surroundkvalitet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Asus Strix 7.1 Headset

Asus Strix 7.1 Headset

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Asus storsatsar på unikt headset med pulserande "ögon" och extern ljudkort. Problemet är bara att ljudkvaliteten inte håller måttet...



Loading next content