Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Turtle Beach Ear Force X41

Turtle Beach har tagit fram ett absolut måste för alla som vill ha mesta möjliga ur sina Xbox 360-spel. Vi förklarar varför i vår feta recension av Ear Force X41...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Efter att mest ha varit föremål för krångel börjar trådlösa headsets för seriöst spelande bli ett seriöst alternativ att räkna med. Ska man tro utvecklarna Turtle Beach själva är Ear Force X41 det främsta beviset för detta och man har nu bytt bort IR-lösningen på X4 till förmån för en RF-lösning. Men nu läser du ju inte detta för att få höra vad de som tillverkar produkten tycker om den, utan vad vi gillar. Och det är inte bara en, utan två tummar upp.

HQ

Turtle Beach Ear Force X41 levereras i en sådan där helvetisk hopsvetsad plastlåda som är helt omöjlig att öppna utan kraftig blodsutgjutelse. Med fara för både liv och lem fick jag ge mig på den med hemmets kraftigaste sax för att få ut kalaset. Det spontana intrycket av Ear Force X41 är att det är ovanligt tjusiga lurar, propert vita med låg vikt. Materialvalen känns bra, även om det inte är något jag skulle vilja råka tappa från hög höjd.

Att det är ett headset modell dyrare känns alltså ganska direkt när man plockat upp paketet, vilket ju är rimligt att begära när något kostar 1995 kronor. Ear Force X41 är främst avsett för Xbox 360 (men går numera att använda även till Playstation 3, mer om det senare) och levereras med en liten RF-sändare som även fungerar som headset-ställ, optisk kabel och annat nödvändigt kablage. Värt att notera är att RF-sändaren använder USB som strömförsörjning, så se till att ha en port i närheten tillgänglig. Det behöver inte vara i just din Xbox 360 då porten som sagt bara används för ström.

Turtle Beach Ear Force X41

Smidig installation

Detta är en annons:

Den förnämliga manualen gör att det går snabbt att komma igång med Ear Force X41. Det går att koppla in den nästan oavsett vilken uppsättning prylar man har hemma, och den som kör hemmabio kan även välja att med en knapptryckning släppa igenom signalen till förstärkaren för vanligt ljud så man slipper rycka i kablaget varje gång man ska spela.

För den kräsne finns goda möjligheter att ställa in vilken volym man önskar på chatt och ljud i förhållande till varandra tack vare att dessa reglage sitter vettigt placerade på själva headsetet. Ear Force X41 är ett så kallat 7.1-headset och kan även fuska med Dolby Pro-Logic II om det behövs, vilket säkert får många ljudpuritaner att rygga tillbaka. Faktum är dock att Ear Force X41 gör ett gott jobb med att framhäva nyanserna så man exempelvis lätt hör när någon försöker smyga sig på en bakifrån i Halo: Reach, vilket i ett multiplayerspel är ovärdeligt.

Kristallklart ljud

Till saken hör dock att Ear Force X41 gör ett gott jobb även utanför spelens värld, även om det som sagt främst är avsett för Xbox 360-gaming. Ljudet är kristallklart och den bass boost-knapp som finns gissar jag att många kommer välja att använda för en lite maffigare ljudupplevelse. Därför har jag kommit att använda det ofta när jag ska kika film eller liknande eftersom det går att koppla in systemet i det mesta.

Detta är en annons:

Det är dock för just Xbox 360-gaming som Ear Force X41 är som allra bäst. Den medföljande micken är lång och böjbar och går att placera precis som man vill och fungerar fantastiskt bra. Att folk i chattlobbys specifikt kommenterar att det låter så bra när man talar hör sannerligen inte till vanligheterna, men med Ear Force X41 har det hänt ofta. Dessutom hör man andra bättre.

Ear Force X41 dämpar nämligen automatiskt annat ljud när någon pratar så man ska kunna höra vad de säger. Dessutom gör den det på ett sådant snyggt och diskret sätt att man egentligen aldrig märker det på annat sätt än att antalet "Va, vad sade du?" per match reducerats till ett absolut minimum sedan jag började spela med dem.

Turtle Beach Ear Force X41

Även om Turtle Beach Ear Force X41 som sagt främst är avsett för Xbox 360 går det att koppla in i det mesta, inklusive PC och Playstation 3. Bara det att man då inte kan använda den eminenta micken. Turtle Beach Ear Force X41 är dock inte helt ny på marknaden och nyligen har man tagit fram en lösning så man med en adapterlösning för några hundringar som gör att man även får full funktion till hårdhänta matcher i Killzone 3.

Allt är dock inte frid och fröjd och jag har noterat att Ear Force X41 kan störa ut andra trådlösa nätverk. Oftast är lösningen bara att flytta sändaren en ynka halvmeter, men det tog mig tid att förstå varför jag plötsligt fick problem med exempelvis trådlös streamning av film från datorn till Xbox 360. Att stänga av RF-sändaren helt (den har föredömligt nog powerknapp) eller flytta sändaren lite blev lösningen på det problemet. Som jag skrev ät det inte världens mest robusta headset heller, något som förmodligen kommer på köpet när Turtle Beach istället valt att göra det extra lätt och komfortabelt.

Min slutsats

Det råder ingen tvekan om att Ear Force X41 är det bästa headset i denna prisklass jag spelat med. 2000 kan verka vara dyrt, men det här är ett betydligt mycket bättre köp än att satsa på något billigt hemmabiosystem som de flesta ändå kopplar in okalibrerat så ljudet blir både osynkat och skevt. Ear Force X41 kommer bli din bäste vän när det kommer till att spela och har du inget flådigt hemmabiosystem eller dyra lurar i övrigt lär den även bli det när du ska titta på film eller lyssna på musik. Ear Force X41 är precis så bra.

Turtle Beach Ear Force X41Turtle Beach Ear Force X41
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk ljudkvalitet, klockren chattfunktion, proper design, låg vikt, många installationsmöjligheter
-
Kan störa annan utrustning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Turtle Beach Ear Force X41

Turtle Beach Ear Force X41

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Turtle Beach har tagit fram ett absolut måste för alla som vill ha mesta möjliga ur sina Xbox 360-spel. Vi förklarar varför i vår feta recension av Ear Force X41...



Loading next content